Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, νέος σεισμός σημειώθηκε στις 08:48 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 4,1 Ρίχτερ στις 08:48 και λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.
Είχαν προηγηθεί άλλοι 11 σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στην ίδια περιοχή.
Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή με τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και τα μέτρα που ελήφθησαν μίλησε στην εκπομπή του Open, Τώρα Μαζί, ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.
«Δεν υπάρχει έντονη ανησυχία. Τους σεισμούς που αισθανήθηκαμε από το ρίγμα στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού ήταν μέχρι 4,2 Ρίχτερ. Έγιναν αισθητοί, αλλά όχι εντόνως αισθητοί. Το ηφαίστειο παρακολουθείται κι έχουν την εμπειρία του 2011 και του 2012. Για λόγους πρόληψης ελήφθησαν τα μέτρα», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:
«Περισσότερες φορές δημιουργείται μεγαλύτερη ανησυχία απ’ αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει. Και πολλές φορές λόγω της πρόσληψης της πληροφόρισης. Για παράδειγμα, οι παραμορφώσεις είναι συχνές λόγω του ηφαιστείου, σηκώνεται δηλαδή ή βυθίζεται το νησί λίγο, αυτό είναι μια φυσική δραστηριότητα.
Αν βάλεις κανείς έναν τίτλο “φουσκώνει σαν κέικ” η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική, αν πει κανείς χωρίς να εξηγήσει ότι η Θηρασιά κάθε χρόνο μετακινείται ένα εκατοστό και δεν πει ότι αυτό συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, τότε η πρόσληψη της είδησης είναι διαφορετική».
Δείτε το βίντεο:
Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».
Έκτακτα μέτρα μετά το μπαράζ σεισμών στην Σαντορίνη – Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά τη Δευτέρα
Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.
2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).