Η αγορά τότε κόστισε στη Θεσσαλονικιά επιχειρηματία 90 εκατομμύρια δολάρια, που έδωσε, μέσω της εταιρίας Pleon Ltd, στον Τόμας Πέρκινς, έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της Silicon Valley, του Google και της Amazon, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, τον Ιούνιο του 2016. O Τομ Πέρκινς δημιούργησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τρικάταρτα ιστιοπλοϊκά γιοτ των τελευταίων 100 ετών, όταν κατασκεύασε το 88 μέτρων «Γεράκι της Μάλτας» στο ξακουστό ναυπηγείο Perini Navi.
Το πολυτελέστατο «Γεράκι της Μάλτας» πήρε το όνομά του από την ομώνυμη ταινία του Τζον Χιούστον με πρωταγωνιστή τον μεγάλο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και στα λευκά πανιά του φιγουράρει ένα μαύρο γεράκι, σήμα κατατεθέν. Το σκάφος με τα τρία κατάρτια που αγγίζουν το ύψος 20ώροφου κτιρίου, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, πουλήθηκε από την Ελενα Αμβροσιάδου, πριν από μερικούς μήνες, σε Ιταλό εκατομμυριούχο, με τις φήμες να λένε ότι είναι ο διευθύνων σύμβουλος του The Italian Sea Group, Τζιοβάνι Κωνσταντίνο, που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες και ναυλώσεις θαλαμηγών μήκους άνω των 100 μέτρων.
Σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον της Ελενας Αμβροσιάδου, που μίλησαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, η αγοραπωλησία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, λόγω κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, κάτι που πρόκειται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.
Χαρακτηριστικά σκάφους
Το «Γεράκι της Μάλτας» κατασκευάστηκε από την Perini Navi (ιταλικό ναυπηγείο με έδρα την περιοχή Βιαρέτζιο της Ιταλίας) στην Κωνσταντινούπολη το 2006.
Διαθέτει δεκαπέντε τετράγωνα πανιά, πέντε ανά κατάρτι, τα οποία ελέγχονται ηλεκτρονικά και μπορούν να ανοιχτούν πλήρως σε μόλις έξι λεπτά. Εχει έξι καμπίνες υπερπολυτελείας για τους φιλοξενουμένους και άλλες οκτώ για το 18μελές πλήρωμα, ενώ τα τρία καταστρώματα του ιστιοφόρου επικοινωνούν με τη βοήθεια μιας κυκλικής σκάλας που περιβάλλει το κεντρικό κατάρτι. Πιάνει ταχύτητα άνω των 20 κόμβων, ενώ το εσωτερικό του, που σχεδιάστηκε από τον Κεν Φρέινκοφ, παραπέμπει σε διαστημόπλοιο επενδυμένο με ξύλο!
Οι άνετοι και πολυτελείς χώροι του έχουν εμβαδόν περίπου 1.500 τετραγωνικά μέτρα! Το πανέμορφο ιστιοφόρο έχει χώρους για τη μεταφορά δύο ταχύπλοων με water ski μήκους 10 μέτρων, τεσσάρων ιστιοπλοϊκών σκαφών τύπου Laser, ενός σκάφους με τουρμπίνα μήκους πέντε μέτρων και ενός… μίνι υποβρυχίου για την εξερεύνηση των βυθών. Επιπλέον, διαθέτει τζακούζι, οθόνη κινηματογράφου και γυμναστήριο.
Ειρήνη Μουρτζούκου: Αναβλήθηκε για τις 28 Νοεμβρίου η δίκη της - Αφέθηκε ελεύθερη
«Χρυσό» ενοίκιο
Οταν βρισκόταν στην κατοχή της Ελενας Αμβροσιάδου, ενοικιαζόταν προς 490.000 ευρώ έως 580.000 ευρώ την εβδομάδα, ανάλογα με τη σεζόν. Στο σαλόνι υπήρχε ένα πιστό αντίγραφο από τις «ομπρέλες» του εικαστικού Γιώργου Ζογγολόπουλου, το έργο του οποίου έχει εγκατασταθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα ένα σημαντικό έκθεμα στο σαλόνι του ιστιοφόρου είναι οι στολές των οδηγών της F1, Τζένσον Μπάτον και του «βασιλιά» Μίχαελ Σουμάχερ.
Ολα τα παραπάνω δεν γνωρίζουμε αν θα παραμείνουν στο σκάφος για τον νέο ιδιοκτήτη ή για εκείνους που θα το ναυλώσουν το επόμενο διάστημα.
Νέα όψη μέσα και έξω
Από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και πριν από λίγο καιρό το σκάφος βρισκόταν για πλήρη ανακαίνιση και επισκευή στο ναυπηγείο Lusben στην Ιταλία. «Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με το ναυπηγείο Lusben για αυτό το έργο, επειδή αυτό είναι ένα από τα καλύτερα ναυπηγεία ανακατασκευής στην Ιταλία», δήλωσε στους «Super Yacht Times» ο Πιερ Φραντσέσκο Καφάρο, project manager και καπετάνιος του «Maltese Falcon».
Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα εξειδικευμένων Μέσων για το yachting, ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να δώσει στο «Maltese Falcon» μια νέα όψη εξωτερικά αλλά και εσωτερικά και για τον λόγο αυτόν προσέλαβε τον Ιταλό αρχιτέκτονα Εμάνουελ Εσποζίτο. Ηδη το σαλόνι έχει αλλάξει ριζικά, όπως και η κουζίνα, ενώ αλλαγές έγιναν στα δωμάτια των φιλοξενουμένων, του πληρώματος και, φυσικά, στα καταστρώματα. Ξύλινες κατασκευές αντικαταστάθηκαν από δέρμα, ενώ εντυπωσιακή θα είναι η τέντα από χάλυβα στο πίσω κατάστρωμα.
Οπως αποκάλυψε ο καπετάνιος του σκάφους, σκοπός του νέου ιδιοκτήτη είναι να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο της Ελενας Αμβροσιάδου. Ετσι, μέσα στα σχέδια του Ιταλού είναι να παραχωρήσουν για κάποιες ημέρες το σκάφος σε αθλητές των Special Olympics, που θα έρθουν στην Ελλάδα.
Βραβεύσεις
Το «Maltese Falcon» έχει λάβει πάνω από 18 διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου «Finest Superyacht Ever» από το περιοδικό «Superyacht World». Ακόμη, έχει κερδίσει την 1η θέση στην ψηφοφορία για το «Baccarat Super Yacht World Trophy», που έγινε επίσης για λογαριασμό του περιοδικού «Superyacht World», ενώ το 2016 τοποθετήθηκε από το ίδιο έντυπο στο Top 10 του Hall of Fame για την τεχνολογία του και το μοναδικό του design. Τον Σεπτέμβριο του 2018 τα διεθνή Μέσα έγραψαν διθυραμβικά σχόλια, μετά τη διάκριση στο Perini Navi Cup, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στο Πόρτο Τσέρβο της Σαρδηνίας. Εκεί κατά την απονομή η Ελενα Αμβροσιάδου σήκωσε και την ελληνική σημαία.
Ειδήσεις σήμερα
Προβλέπουμε κλάματα στο Survivor All Star – Αυτός ο παίκτης αποχωρεί από το παιχνίδι
MAD VMA Awards: Παπαρίζου και Φουρέιρα φιλήθηκαν στο στόμα [βίντεο]
Ο άντρας που δεν ξεπέρασε ποτέ η Super Κική – Η εξομολόγησή της για την εγκυμοσύνη και την απιστία