Ως γέφυρα για να καλύψει το κενό μεταξύ ερευνητικής δραστηριότητας και αξιοποίησης της από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό τομέα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ο Κεντρικός Κόμβος Science Agora, η σύμπραξη, δηλαδή, πέντε φορέων, δύο μεγάλων ελληνικών Πανεπιστημίων με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τρία κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών).
Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει να αναδείξει πλούσια ερευνητική δραστηριότητα διατηρώντας σταθερά τα τελευταία χρόνια μία θέση στην πρώτη δεκάδα σε συμμετοχές στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις παγκοσμίως, στην 119η σε σύνολο 131 χωρών, στο δείκτη συνεργασίας των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.
Στόχος του νέου κόμβου που προκύπτει από τη συνεργασία των πέντε φορέων, του Science Agora, είναι το έργο των ερευνητών να «βγει από τα συρτάρια» και να αξιοποιηθεί από την αγορά, ενώ παράλληλα θα ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας.
Ενέργεια και περιβάλλον, υγεία και ευεξία, παραγωγή, εμπόριο και εφοδιαστική αλυσίδα, τουρισμός, πολιτισμός και αστική κινητικότητα και μεταφορές είναι οι πέντε άξονες που προκρίνονται σε πρώτο στάδιο από τον Κεντρικό Κόμβο βάσει των σύγχρονων αναγκών που έχουν προκύψει.
Κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, οι πρυτάνεις των δύο πανεπιστημίων, Ανδρέας Μπουντουβής και Δημήτρης Μπουραντώνης, καθώς και οι διευθυντές των τριών ερευνητικών κέντρων, Γιώργος Νούνεσης, Γιάννης Εμίρης και Ιωάννης Ψαράς, έκαναν λόγο για μία πρωτοβουλία που θα ενισχύσει το brand της Ελλάδας διεθνώς στον τομέα της καινοτομίας σε μια χρονική συγκυρία όπου αντίστοιχες πρακτικές καλλιεργούνται και σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.
Απίστευτα πράγματα στο Τζόκερ - Νέο Τζακ Ποτ και 17 εκατ. ευρώ την Κυριακή
Πώς θα λειτουργήσει
Ο νέος κόμβος που δημιουργείται απευθύνεται και στις δύο πλευρές, τους ερευνητές αλλά και τις επιχειρήσεις, με στόχο να λειτουργήσει ως γέφυρα διασύνδεσής τους.
Οι ερευνητές μπορούν να απευθυνθούν στο Science Agora και να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης αναφορικά με την υλοποίηση των ιδεών τους, να ενημερωθούν για τη διαχείριση και προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, αλλά και για τους τρόπους συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, διευρύνοντας τον κύκλο γνωριμιών τους, καθώς και τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
Οι ερευνητές θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες ίδρυσης τεχνοβλαστών (spin-off εταιριών) ή και σύναψης εμπορικών συμφωνιών (licence agreement) με στόχο η υψηλού επίπεδου έρευνα να μπορέσει να βγει στην αγορά. Η πρωτοβουλία στοχεύει στο να παρέχει συστηματική καθοδήγηση στους ερευνητές, ώστε να ακολουθήσουν όλα τα βήματα από την αναγνώριση όλων των αγορών όπου δύναται να εφαρμόσουν την τεχνολογία τους μέχρι να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το κατάλληλο μοντέλο οικονομικής αξιοποίησης.
Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας έχουν τη δυνατότητα να «πειραματιστούν» σε υπηρεσίες και προϊόντα και να υιοθετήσουν καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ μπορούν να απευθυνθούν στον Κεντρικό Κόμβο για να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμορφώσεων.
Η μεταφορά της τεχνολογίας από την ιδέα στην υλοποίησή της αποτελεί ένα έργο που εδώ και χρόνια ασκούν ξεχωριστά και οι πέντε φορείς. Πολλές ιδέες έχουν υιοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια από την αγορά, αρκετές όμως δεν κατάφεραν να επιτύχουν τη βιωσιμότητά τους. Η σύμπραξη των φορέων στοχεύει στο να αλληλοσυμπληρωθούν τα πλεονεκτήματα του κάθε ιδρύματος και να παρέχεται τόσο στους ερευνητές όσο και στις εταιρίες η καλύτερη δυνατή στήριξη για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Στην παραπάνω πρωτοβουλία, η δυνατότητα ίδρυσης spin-off εταιριών διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες, ψηφίστηκε νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει ένα ενιαίο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας αυτού του τύπου εταιριών, με στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργίας τους, μακριά από τις ασάφειες των προηγούμενων νομοθετημάτων, αλλά και ως ένα ακόμα «όπλο» στην αναχαίτιση του brain drain.