Ο «Ε.Τ.» μίλησε με διευθυντές εκπαίδευσης σε μεγάλες πόλεις αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίοι επιβεβαιώνουν το υπουργείο Παιδείας ότι φέτος η στελέχωση έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία άνοιξαν με πάνω από 40.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων οι 32.500 είναι αναπληρωτές και οι 8.500 διορίστηκαν μόνιμα, με αποτέλεσμα να καλυφθεί πάνω από το 90% των ελλείψεων. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Εξορθολογισμός
«Από 1ης Σεπτεμβρίου είχαμε όλους τους αναπληρωτές στη θέση τους και τα σχολεία ξεκίνησαν κανονικά τα μαθήματα χωρίς κενά την 13η Σεπτεμβρίου. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου είχαμε κενά λόγω αδειών σε αναπληρωτές, προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού δυναμικού εξαντλώντας το ωράριο διδασκαλίας, ξεκινώντας από τους διευθυντές και καταλήγοντας στους αναπληρωτές», περιγράφει ο Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης, διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης στη Β’ Αθηνών.
«Οι γονείς δεν μας πίστευαν όταν τους είπαμε ότι το ολοήμερο καθώς και το νέο διευρυμένο ωράριο θα ξεκινήσουν κανονικά στις 13 Σεπτεμβρίου. Παλιότερα, ξεκινούσε, αν δεν υπήρχαν πολλά κενά, μέσα στον Οκτώβριο», συνεχίζει.
«Ο Νομός Ηρακλείου είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς. Φέτος έχουμε συνολικά 4.000 εκπαιδευτικούς και οι μαθητές μας ξεπερνούν τις 27.000. Βρίσκομαι πάνω από 30 χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης και μπορώ να πω ότι φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά από άποψη στελέχωσης», αναφέρει ο Εμμανουήλ Μπελαδάκης, διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η χρονιά ξεκίνησε με 176 νέους μόνιμους διορισμούς και 1.300 αναπληρωτές, με τα κενά, σύμφωνα με τον κ. Μπελαδάκη, να υπερκαλύπτονται και να ενισχύεται και το διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα.
«Οπως πολλές περιφερειακές ενότητες, υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τις υποδομές. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που χρειάστηκε να χωρίσουμε τμήματα, γιατί οι αίθουσες ήταν πολύ μικρές, δεν είχαμε κενά στα μαθήματα. Παλιά, το ωρολόγιο πρόγραμμα συμπληρωνόταν ακόμα και τα Χριστούγεννα, μέχρι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών».
Ξάνθη, Θεσσαλονίκη
Καιρός: Υψηλή θερμοκρασία για την εποχή - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει;
Παρόμοια εικόνα μεταφέρει στον «Ε.Τ.» και η διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης στην Ξάνθη, Ευμορφία Στυλιανίδου. «Η πρώτη εικόνα είναι εξαιρετική και δεν είχαμε ποτέ άλλοτε επάρκεια προσωπικού τόσο νωρίς. Ημουν διευθύντρια πριν τέσσερα χρόνια σε σχολείο και έφτιαχνα οχτώ διαφορετικά ωρολόγια προγράμματα για να μπορέσω να καλύψω τα κενά».
Στην Ξάνθη, τα εργαστήρια δεξιοτήτων στο Δημοτικό και το μάθημα των Αγγλικών στα Νηπιαγωγεία έχουν ήδη ξεκινήσει από τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας του σχολείου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα κολύμβησης, το οποίο υπάγεται στο μάθημα της Γυμναστικής, καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί τα κενά.
Πληρότητα υπάρχει και στα μειονοτικά σχολεία αλλά και στα ειδικά σχολεία, με την Ξάνθη να έχει τρεις σχολικές μονάδες, εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και εξυπηρετεί αμιγώς μειονοτικό πληθυσμό.
Πολύ ικανοποιητική είναι η εικόνα και από τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ο Χρήστος Ρουμπίδης, διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης, αναφέρει στον «Ε.Τ.» ότι η πρώτη εικόνα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι η ομαλή λειτουργία των σχολείων με τη διδασκαλία όλων των βασικών μαθημάτων.
«Είχαμε πληθώρα διορισμών και τοποθέτησης αναπληρωτών. Προβλήματα υπάρχουν κάθε χρονιά, καθώς κάποιοι αναπληρωτές παίρνουν άδεια, όμως μέχρι στιγμής τα κενά έχουν καλυφθεί και έχουμε επάρκεια σε προσωπικό».
Μεγάλη η ζήτηση για το νέο ολοήμερο
Υψηλή ήταν η ζήτηση για το νέο διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου σχολείου στις μεγάλες πόλεις, ενώ αντίθετα, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, δεν δημιουργήθηκαν πολλά τμήματα.
«Από τα 78 σχολεία, στα οποία δύναται να λειτουργήσει το νέο διευρυμένο ωράριο, σε 72 σχολικές μονάδες έχει ξεκινήσει ήδη. Η ζήτηση, ειδικά σε κάποιες περιοχές, είναι πολύ αυξημένη, με κάποια σχολεία να έχουν δημιουργήσει ήδη τρία τμήματα και είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε και στη σύσταση τέταρτου», αναφέρει ο κ. Μπαμπαρούτσης της Β’ Αθηνών.
Στην επαρχία το διευρυμένο ολοήμερο δεν καταγράφει τόσο μεγάλη ζήτηση, με τους διευθυντές εκπαίδευσης να σημειώνουν ότι πρόκειται για μία νέα μεταρρύθμιση που οι γονείς θα την εμπιστευτούν με τον καιρό. Στην Ξάνθη, για παράδειγμα, μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνο ένα τμήμα με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 5:30 μ.μ.
«Στο διευρυμένο ολοήμερο λειτουργούν ήδη 46 τμήματα στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ σε αρκετά σχολεία δεν καλύφθηκε ο αριθμός των παιδιών που ορίζεται. Οι περισσότεροι γονείς είχαν ήδη προγραμματίσει τις δραστηριότητες των παιδιών, όμως θεωρώ ότι στην πορεία της σχολικής χρονιάς θα προκύψουν κι άλλα τμήματα», αναφέρει ο κ. Μπελαδάκης.