Αυτή την ώρα, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες λένε το τελευταίο αντίο στην Ρένα Κουμιώτη, την τραγουδίστρια του νέου κύματος που άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της Δευτέρας..
Μεταξύ αυτών ο γιος της Ρένας Κουμιώτη, Αλέξανδρος Πόζιος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και ο τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
«Το τελευταίο χειροκρότημα και το στερνό αντίο στην αγαπημένη μου μητέρα Ρένα Κουμιώτη αύριο (σ.σ. σήμερα Τρίτη) στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών στη 1μμ. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του κοιμητηρίου. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για τα συλλυπητήρια μηνύματα. Αλέξανδρος Πόζιος» έγραψε ο γιος της Ρένας Κουμιώτη.
Ρένα Κουμιώτη: Η ιστορία του θρυλικού καϊκιού «Αγία Κυριακή»
Πέθανε η Ρένα Κουμιώτη σε ηλικία 74 ετών. Τη θλιβερή είδηση έκαναν γνωστή οι άνθρωποι που χειρίζονται τον λογαριασμό της στο Facebook.
Για την σύνδεση της με τη Ραφήνα, κάνει λόγο σε ανάρτηση του ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς Αναλυτικά ο κ. Μπουρνούς έγραψε: «H Ρένα Κουμιώτη, η αξέχαστη ερμηνεύτρια με τη μελωδική φωνή, ξεκίνησε σήμερα 3 του Απρίλη, το μεγάλο ταξίδι.Η σύνδεσή της με τη Ραφήνα θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας, έχοντας τραγουδήσει το τραγούδι ” Αγία Κυριακή”σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Μίμη Πλέσσα. Το θρυλικό καΐκι που κοσμεί την είσοδο του Δημαρχείου Ραφήνας και που έφτιαξε σε κλίμακα 1 προς 100, ο φίλος Ανδρόνικος Καψουράχης -μόλις το 2022- την εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου μετέφερε πατριώτες για να πολεμήσουν από τη Ραφήνα μέσω δικτύου θαλάσσιων δρόμων, σε ελεύθερα εδάφη και η ιστορία του έγινε θρύλος μέσα από τους στίχους του Κώστα Βίρβου και σιγο-τραγουδήθηκε από αμέτρητα χείλη».
«Αλεξάνδρεια-Ραφήνα πήγαιναν τα χρόνια εκείνα…» Θα έχετε ακούσει -τουλάχιστον οι πιο μεγάλοι- την Ρένα Κουμιώτη να τραγουδάει σε μουσική Μίμη Πλέσσα. Δεν ήταν άλλο από το θρυλικό καΐκι “Αγία Κυριακή” που έγινε μετέπειτα τραγούδι με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το κομβικό σημείο που βρίσκεται το λιμάνι της Ραφήνας έκανε την πόλη να πρωταγωνιστήσει σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά την περίοδο της Κατοχής.
Από τη Ραφήνα ξέφυγαν από τον γερμανικό κλοιό χιλιάδες Έλληνες πατριώτες και αξιωματικοί για τη Μέση ανατολή. Επίσης, από εκεί έφυγαν και 4.000 Βρετανοί στρατιώτες για την Αίγυπτο μόλις οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Κάποια καράβια της νηοπομπής κατέληξαν στην Κρήτη.
Σπουδαίο ήταν το δίκτυο διαφυγής που οργανώθηκε από το λιμάνι της Ραφήνας προς τις μικρασιατικές ακτές μέσω Τσεσμέ και προς την Αίγυπτο. Τα δρομολόγια διαφυγής ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1941 με τα καϊκια «Παναγία», η «Αγία Παρασκευή» και η «Αγία Κυριακή», που έφταναν μέχρι τις μικρασιατικές ακτές, ακόμα και μέχρι την Αλεξάνδρεια.
Η «Αγία Παρασκευή» με καπετάνιο τον Κώστα Γιαγκουδάκη έκανε δρομολόγια με προορισμούς κυρίως τη Σάμο, τη Χίο και την Ικαρία.
Το «Παναγία» ήταν του Ικαριώτη καπετάνιου Σταμάτη Τσατρά, ο οποίος μέσα στον Ιούνιο του ΄41 έκανε δυο δρομολόγια στον Τσεσμέ βοηθώντας τη διαφυγή Ελλήνων αξιωματικών και σπουδαίων πολιτικών. Πιθανολογείται ότι με το δικό του καΐκι διέφυγαν στις 31 Μαρτίου 1942 ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τη γυναίκα του, καθώς και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Η «Αγία Κυριακή» ανήκε στον Καρυστινό καπετάνιο Καδή. Το καΐκι αυτό πέρασε στην ιστορία γιατί τραγουδήθηκε από τη Ρένα Κουμιώτη.
Το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την άγνωστη δράση των ναυτικών μας την περίοδο της Κατοχής. Σύμφωνα με τους στίχους του Κώστα Βίρβου, το δρομολόγιο ήταν Αλεξάνδρεια – Ραφήνα και τα αμπάρια του καΐκού ήταν γεμάτα με κυνηγημένους που προσπαθούσαν να διαφύγουν για να συνεχίσουν τον αγώνα από αλλού. Το τραγικό με αυτό το καΐκι είναι ότι μετά την Κατοχή αφέθηκε στη μοίρα του και σάπισε σε κάποια ακτή.
Ποια ήταν η Ρένα Κουμιώτη
Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1948 στη Νέα Ιωνία Αττικής.
Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες. Ο πατέρας της Σμυρνιός, η μάνα της Κωνσταντινοπολίτισσα.
To 1968 δουλεύει στην «Απανεμιά» όπου ήρθε και ο Μανώλης Μητσιάς, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Δεν είχε περάσει μήνας από τότε που άρχισε να δουλεύει στο μαγαζί και κάποιο βράδυ την ακούει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο «ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.
Σπουδαίες συνεργασίες
Το πρώτο τραγούδι που είπε ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου» το γνωστό «χελιδονάκι». Και μετά το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό «Δρόμο». Ακολουθούν στη δισκογραφία «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα, ενώ συμμετείχε στους δίσκους «Ώρες» και «Θαλασσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου. Το επόμενο καλοκαίρι πάλι με τον Πουλόπουλο στην «Αθηναία».
Και μετά στα «Δειλινά» για τρεις σεζόν. Απ’ τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972. Εκεί κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη.
Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα. Το 1974 πήγε για δουλειά στον Καναδά όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της. Το 1983 επιστρέφει στην Ελλάδα και εμφανίστηκε πάλι με τον Γιάννη Πουλόπουλο, την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου και την Αθηναϊκή κομπανία στον «Ζυγό».
Μετά στα «Ηλιοβασιλέματα» με τον Ζαμπέτα και τη Μαίρη Λίντα και στ’ «Αστέρια» με τον Κόκοτα. Για δυο συνεχόμενες χρονιές βρέθηκε στην μπουάτ «Μαρκίζα». Το 1995 συνεργάζεται με τον Μίμη Πλέσσα. Από τότε κάνει μόνο συναυλίες τα καλοκαίρια και επιλεκτικές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές.
Στην τηλεόραση συμμετείχε στη γνωστή σειρά του MEGA «Δύο Ξένοι».
Θυμηθείτε μερικές από τις επιτυχίες της Ρένας Κουμιώτη
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα τελικά ποσά για τα αναδρομικά των αποστράτων από μερίσματα [πίνακες]
Ρωσία: Η στιγμή που το άγαλμα εκρήγνυται στα χέρια του Ρώσου μπλόγκερ και τον σκοτώνει [βίντεο]