Tα εγκαίνια της νέας γωνιάς της Αθήνας έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητοστάκης, που πριν από τρία χρόνια, περπατώντας μπροστά από τα κλειστά και εγκαταλελειμμένα ανθοπωλεία, είχε προαναγγείλει ότι θα ανακαινιστούν και θα ξαναδώσουν πνοή στην Πόλη.
Ο πρωθυπουργός, αφού ξεναγήθηκε στα νέα «υπόσκαφα» ανακαινισμένα καταστήματα της πρόσοψης της Βουλής επί της Βασιλίσσης Σοφίας, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ημέρα συμβολική της πορείας της χώρας την τελευταία δεκαετία. Το γεγονός ότι σήμερα τα γνωστά “λουλουδάδικα” ξανανοίγουν μετά από 12 χρόνια, που παρέμεναν κλειστά, με έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Οχι μόνο ως ανθοπωλεία, ως “ανθοπρατήρια”, αλλά ως κέντρα πολιτισμού, φιλοξενώντας τα καταπληκτικά εκθέματα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, αλλά και την πολύ πλούσια πολιτιστική και ιστορική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Πράγματι είναι μια ημέρα πολύχρωμη σήμερα για την Αθήνα. Είναι μια ημέρα χαράς και πιστεύω ότι όλοι οι Αθηναίοι, αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της πόλης θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι αποκτούμε και πάλι ένα χώρο που είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων. Συγχαρητήρια στα υπουργεία, στην ΕΤΑΔ, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Είμαι σίγουρος ότι τα καταστήματα αυτά θα χαρούν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσάς μας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέφερε πως «τα περίφημα ανθοπωλεία της Βουλής ξανάνοιξαν! Είχαμε πει πριν από τρία χρόνια με τον κ. πρωθυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν τα ανθοπωλεία στη βορινή πλευρά της Βουλής, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Βασιλίσσης Σοφίας, να είναι κλειστά και στοιχειωμένα. Ηταν έτσι τουλάχιστον 12 χρόνια. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, την Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων, το υπουργείο Πολιτισμού που φιλοξενείται σήμερα στα ανθοπωλεία, ξεκινήσαμε την προσπάθεια της επανάκτησης και επανάχρησης των ανθοπωλείων της Βουλής, ενός ιστορικού και αισθητικού τοπόσημου του κέντρου της Αθήνας. Με υπερηφάνεια και χαρά σήμερα παραδίδουμε σε χρήση τα ανθοπωλεία μας, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο να είναι όμορφα όπως παλιά ως “ανθοπρατήρια”, όπως τα ονόμαζαν στο Διάταγμα που τα ίδρυσε το 1932, αλλά πουλάνε και άλλα “λουλούδια”, κι άλλα “άνθη”. Γιατί άνθη πολιτισμού είναι τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, άνθη πολιτισμού είναι τα αντίγραφα των αρχαίων έργων Τέχνης που εκθέτει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεννόηση και τη συνεργασία που είχαμε με την ΕΤΑΔ και το υπουργείο Πολιτισμού ώστε μια περίοδος “στοιχειώματος” και “κλεισίματος” σήμερα να λάβει χαρμόσυνο πέρας. Τα λουλούδια είναι στην αρχή και στο τέλος αυτής της διαδρομής. Θυμίζουν την παράδοση και θυμίζουν την προοπτική».
Ανθοδέσμες με μήνυμα από ΑμεΑ
Από τα 11 παλαιά ανθοπωλεία, σήμερα, όπως ανακαινίστηκαν, συνενώθηκαν και αναμορφώθηκαν, ουσιαστικά δημιουργήθηκαν τρεις διακριτοί χώροι. Οι δύο από αυτούς παρέμειναν ανθοπωλεία. Ο ενδιάμεσος δόθηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του ΥΠΠΟ -εκεί πωλούνται αντίγραφα μουσείων και σουβενίρ- καθώς και στο Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, από όπου μπορεί κανείς να αγοράσει τα βιβλία των εκδόσεών του.
Τα δύο ανθοπωλεία είναι στην αρχή και στο τέλος της συστοιχίας. Το κάθε ανθοπωλείο στεγάζεται σε δύο συνενωμένα παλιά καταστήματα. Το πρώτο έχει δοθεί στην ΚοινΣΕπ Power of a Flower, σε μια ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων ΑμεΑ, οι οποίοι καλλιεργούν ελληνικά φυτά και λουλούδια, και φτιάχνουν ανθοδέσμες που τις προσφέρουν δίνοντας ένα μήνυμα #useyourheart – η διαφορετικότητα είναι ο κοινός μας πλούτος.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Το δεύτερο ανθοπωλείο είναι στο άλλο άκρο και εκεί βρίσκεται ένας παλιός γνώριμος επαγγελματίας ανθοπώλης των λουλουδάδικων του Συντάγματος.
Ολος ο υπόλοιπος ενδιάμεσος χώρος συνενώθηκε σε έναν ενιαίο μεγάλο παραλληλόγραμμο χώρο τον οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Προώθησης Διαχείρισης Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, με τις προθήκες και τα ράφια τους γεμάτα από ελληνικό πολιτισμό, πόλο έλξης για τουρίστες και περιπατητές.
Λουλουδάδικα: Η ιστορία τους
Δημιουργήθηκαν το 1932 στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος. Αρχικά υπήρχαν πάγκοι με λουλούδια απέναντι από το σημερινό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής, κάτω από το χώρο του προαυλίου του κτιρίου επί της Βασιλίσσης Σοφίας.
Σχεδιάστηκαν τα 11 ανθοπωλεία, που στο Διάταγμα αναφέρονται ως «ανθοπρατήρια». Για τη λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932 «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».
Τη δεκαετία του ’80, καθώς οι εποχές φέρνουν νέες συνήθειες και προτιμήσεις, τα πράγματα αλλάζουν και τα πρώτα σημάδια της παρακμής τους, των μειωμένων τζίρων και της δυσκολίας επιβίωσης άφηναν μέρα με την ημέρα τα σημάδια τους.
Χαριστική βολή, η μακρά περίοδος της οικονομικής κρίσης και των καθημερινών επεισοδίων στο Σύνταγμα, που οδήγησε τα περισσότερα ανθοπωλεία σε λουκέτο.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: 60-100 ευρώ η μηνιαία αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους [πίνακες ανά ταμείο]