Πάνω από 470.000 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα το δεκαπενθήμερο από 15 έως και 31 Ιουλίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή άνω του 85% από τις συνολικά 550.000 εκτάσεις που έχουν καεί από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Δασικές Πυρκαγιές.
Την Τετάρτη 26 Ιουλίου έληξε, ύστερα από 15 ημέρες, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας μας, με τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται ακόμα και πάνω από τους 46 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο διάστημα αυτό εκδηλώθηκαν επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που έφεραν βαρύτατο πλήγμα στον φυσικό πλούτο της χώρας.
Ο απολογισμός για το νησί της Ρόδου είναι τραγικός, με 176.500 στρέμματα να έχουν καεί από τις πυρκαγιές που έκαιγαν για ημέρες, απειλώντας ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες. Η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στα Δερβενοχώρια, με 117.000 στρέμματα να καίγονται, ενώ και στη Νέα Αγχίαλο η πυρκαγιά άφησε καμένη γη 82.600 στρεμμάτων.
Για τις υπόλοιπες τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το «θερμό» 15νθήμερο του Ιουλίου στην Ελλάδα και με τις προειδοποιήσεις για εκδήλωση φωτιάς να είναι στο «κόκκινο», ο απολογισμός είναι ο εξής: στον Κουβαρά Αττικής κάηκαν 38.600 στρέμματα, στην Κέρκυρα 21.700 στρέμματα, στην Κάρυστο 19.600 στρέμματα και στο Αίγιο 12.000 στρέμματα.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ
Ενδιαφέρουσα παρατήρηση στα στοιχεία που αναλύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ιστοσελίδα του meteo.gr είναι το γεγονός ότι, αν και η «καμένη γη» των 550.000 στρεμμάτων από την αρχή του 2023 ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο καταστροφής που έχουν καταγράψει στο παρελθόν μεγάλες πυρκαγιές, ο αριθμός των εστιών που εκδηλώθηκαν φέτος και χαρτογραφήθηκαν δεν έχει σημαντική αύξηση.
Ειδικότερα, τα περίπου 550.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων από την αρχή του 2023 είναι ήδη κατά 30% περισσότερα των συνολικών εκτάσεων που κατά μέσο όρο καίγονται στη χώρα μας ετησίως (435.000 στρέμματα), όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Δασικές Πυρκαγιές για την περίοδο 2006-2022.
Στην ουσία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ, την ξηρή ατμόσφαιρα και τον θερμό αέρα, επέκτειναν φέτος το μέγεθος της καταστροφής.
Στην περίπτωση και των επτά μεγάλων δασικών πυρκαγιών, το meteo.gr παρατηρεί ότι κατά την εκδήλωσή τους και την κύρια φάση εξάπλωσής τους, οι συγκεκριμένοι νομοί βρίσκονταν σε υψηλή ή/και πολύ υψηλή εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και ταχύτητα εξάπλωσης.