Από το σύνολο των 3200 γιατρών, οι 1200 είναι ιδιώτες και από αυτούς περίπου οι μισοί στην Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η δύναμη των γιατρών που έχουν δηλώσει στην Αττική συμμετοχή φτάνει για το 55% του πληθυσμού.
“Σε όλη την άλλη Ελλάδα ουσιαστικά είμαστε πάνω από 75%. Το σύστημα το έχουμε ανοιχτό σε περιοχές, είναι λογικό γιατί όπως καταλαβαίνετε στην Αττική κάποιος, μπορεί να έχει το γιατρό του στο κέντρο της Αθήνας. Δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε ότι για παράδειγμα είναι στην Αγία Παρασκευή θα πας μόνο Αγία Παρασκευή, γιατί ο άλλος μπορεί να έχει το γιατρό στο κέντρο της Αθήνας”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν στο σύστημα μπαίνουν μόνο γενικοί γιατροί και παθολόγοι, ενώ αναμένεται η ένταξη και άλλων ειδικοτήτων ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν τον γιατρό τους όταν πρόκειται για ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει την ένταξη στο σύστημα καρδιολόγων και πνευμονολόγων που είναι ειδικότητες που επιφορτίζονται με φροντίδα χρονίως πασχόντων. Η συμμετοχή τους στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι κάτι που έχουν ζητήσει οι Σύλλογοι ασθενών.
Το υπουργείο Υγείας ενημερώνει επαρκώς τους γιατρούς για τη νέα μεταρρύθμιση και την ανάγκη συμμετοχής τους – ως ιδιώτες έχουν δικαίωμα να ενταχθούν 4000 και έχουν μπει 1200 – ενώ αναζητά και άλλους τρόπους να … πεισθούν όσοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι είναι ακόμη σκεπτικοί.
Οι αμοιβές που προβλέπονται για τους γιατρούς δεν έχουν σχέση με κάθε προηγούμενη προσπάθεια οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για πολλούς γιατρούς, όμως, τελικό ποσό δε φαίνεται ικανό ώστε να αφήσουν την ανεξαρτησία τους ως ιδιώτες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται και υπαλλήλους να διαχειρίζονται τα ραντεβού.
Σεισμός τώρα στην Κεφαλονιά
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ δεν λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή εάν εγγράψουν έως 1500 πολίτες. Για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα, αποζημιώνονται “κατά κεφαλήν” βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ξεκινούν από 20 και φτάνουν έως τα 25 ευρώ (άπαξ ετήσιο ποσό), αναλόγως την ηλικία των πολιτών. Οι ιδιώτες, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, για εγγεγραμμένους πολίτες έως 2.000 άτομα, αποζημιώνονται “κατά κεφαλήν” βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ξεκινούν από 20 ευρώ και φτάνουν έως 45 ευρώ για πολίτες από 70 ετών και πάνω.
Προς το παρόν, πάντως, η πλατφόρμα των εγγραφών πολιτών στον προσωπικό γιατρό προχωρά κανονικά και οι εγγραφές έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια. Το γεγονός ότι η έναρξη του νέου θεσμού ήταν μέσα στο καλοκαίρι και ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, εμπνέει αισιοδοξία στο υπουργείο Υγείας για τους επόμενους μήνες ότι ο θεσμός θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί.
Ειδήσεις σήμερα
Τριπλό «μπόνους» στους μισθούς του Δημοσίου [πίνακες]
Ενεργειακή κρίση-Κομισιόν: Παρεμβάσεις για υπερκέρδη, πλαφόν και μείωση ζήτησης