Η Πολεμική Αεροπορία αναζητά νέο µεταφορικό αεροσκάφος στη µορφή του C-130J και για αυτό έχει αποστείλει σχετική LoR στις ΗΠΑ. Η απάντηση από τις ΗΠΑ αναµένεται και σε αυτή θα περιλαµβάνεται ο πλήρης φάκελος για τις τιµές και την υποστήριξη.
Το ΥΠΕΘΑ µε την παραγγελία νέων αεροσκαφών -τα οποία δεν θα υπερβαίνουν τα 4 µε 6- προσβλέπει στην παραχώρηση από τις ΗΠΑ δύο µεταχειρισµένων C-130, έναντι χαµηλού τιµήµατος, προκειµένου να «κλείσει τρύπες». Από την άλλη το C-130J ως νέα κατασκευή δεν είναι ένα φθηνό αεροσκάφος. Η τιµή του εκτιµάται στα 76,6 εκατ. δολ. ενώ η ώρα πτήσης του ανερχόταν σε 10.400 δολ. την ώρα, σε τιµές 2012.
Σε αντίστοιχη θέση µε την Πολεμική Αεροπορία βρέθηκε η ολλανδική Αεροπορία το 2022 όταν έπρεπε να λάβει απόφαση για την αντικατάσταση τεσσάρων C-130H που διαθέτει. Τελικά η Ολλανδία προτίµησε τη λύση του βραζιλιάνικου C-390M Millennium η τιµή του οποίου βρίσκεται µεταξύ 50 και 55 εκατ. δολ. σχεδόν 15 εκατ. δολ. λιγότερο από το αµερικανικό αεροσκάφος. Οπως είχε αναφέρει το ολλανδικό υπουργείο Αµυνας, «Το C-390M έχει υψηλότερη διαθεσιµότητα, αποδίδει καλύτερα σε πολλές λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις και απαιτεί λιγότερη συντήρηση. Επιπλέον, το C-390M µπορεί ήδη να καλύψει την ελάχιστη απαίτηση των 2.400 ωρών πτήσης µε 4 αεροσκάφη, κάτι που για να το κάνει το C-130J θα χρειαστούν 5 αεροσκάφη».
Αυτή τη στιγµή η Πολεμική Αεροπορία αναµένει την παράδοση 3 C-130 από την ΕΑΒ τα οποία βρίσκονται για συντήρηση και ενός ακόµη που βρίσκεται για τον ίδιο λόγο στην Πορτογαλία. Βέβαια το πότε θα γίνει αυτό είναι άγνωστο. Εάν, όµως, θέλει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέµα των µεταφορικών αεροσκαφών η λύση Millennium είναι και πιο οικονοµική και πιο αποδοτική έναντι του C-130J.
Προσγειώθηκε Ελλάδα το 17ο Rafale
Στην 114ΠΜ στην Τανάγρα προσγειώθηκε το 17ο κατά σειρά µαχητικό αεροσκάφος Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο εντάχθηκε στην 332Μ. Με το µονοθέσιο αυτό αεροσκάφος η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει επί του παρόντος 17 µαχητικά (13 µονοθέσια Rafale EG και 4 διθέσια Rafale DG).
Το 18ο µαχητικό αναµένεται στα τέλη Αυγούστου, προκειµένου να συµπληρωθεί η πρώτη παραγγελία των 18 αεροσκαφών. Οι επόµενες παραδόσεις θα αφορούν τα 6 νέας κατασκευής Rafale τα οποία υπολογίζεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία εντός του 2024. Η 332Μ µε την ολοκλήρωση των παραδόσεων της πρώτης παρτίδας αναµένεται να περάσει από αξιολόγηση από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, προκειµένου να κηρυχθεί ετοιµοπόλεµη µέσω της Τελικής Επιχειρησιακής Ετοιµότητας (FOC).
Παράλληλα επέστρεψε στην Ελλάδα και το πρωτότυπο αεροσκάφος του προγράµµατος αναβάθµισης των 83 F-16C/D Block 52+/Adv. Το συγκεκριµένο F-16 µε τον γνωστό αριθµό σειράς «005» προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας αφού παρέµεινε στις ΗΠΑ επί διετία προκειµένου να πραγµατοποιήσει όλες τις απαραίτητες δοκιµές των υπό εγκατάσταση συστηµάτων που τοποθετούνται στα µαχητικά. Το «005» πέταξε σε σχηµατισµό µε 3 F-35A που είχαν προορισµό το Ισραήλ, µε ενδιάµεσο σταθµό στις 19 Ιουλίου τις Αζόρες. Το αεροσκάφος προέρχεται από την 335 Μοίρα «Τίγρης», αλλά στη συνέχεια θα πετάξει για την 343Μ όπου είναι συγκεντρωµένα όλα τα µαχητικά F-16 που έχουν αναβαθµιστεί έως τώρα. Εως τα τέλη Ιουλίου σύµφωνα µε τον σχεδιασµό της ΕΑΒ µαζί µε το «005» θα παραδοθούν στην Πολεµική Αεροπορία ακόµη τρία αναβαθµισµένα Viper, µε το σύνολο των αεροσκαφών να φτάνει τα 13.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Θρίλερ στο Πήλιο: Τι αναφέρει η ιατροδικαστική εξέταση για τη δολοφονία της Γερμανίδας τουρίστριας
Νέα Αγχίαλος: Σεισμός 1 Ρίχτερ από την έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών
Πάρος: Δυναμώνει το «Κίνημα της Πετσέτας» – Πώς ξεκίνησε και τί διεκδικούν [Βίντεο]