Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε το μέλλον ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Αναφερόμενος στις εικόνες αποκάλυψης που ζει η Βαλένθια, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Οι συγκεκριμένες πλημμύρες είναι μόνο ένα στοιχείο της κλιματικής κρίσης, καθώς έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα τα οποία θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, θα καταστρέφουν όλο και πιο μεγάλες περιοχές και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση. Αυτό το σκηνικό ουσιαστικά συνθέτει και την κλιματική κρίση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα στιγμιότυπο της κλιματικής κρίσης η οποία εξελίσσεται και η οποία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε».
Η σύγκριση με «Daniel» και «Ιανό»
Ο κ. Λέκκας ρωτήθηκε για το αν το φαινόμενο που χτύπησε τη Βαλένθια, είναι ίδιο με τον «Daniel»: «Έχει τα χαρακτηριστικά του “Daniel”, αλλά είναι ένα φαινόμενο το οποίο διαφέρει. Ο “Daniel” και ο “Ιανός” ήταν φαινόμενα τα οποία εξελίχθηκαν σε ποτάμιες πλημμύρες, δηλαδή σιγά-σιγά. Στη Βαλένθια έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο ξαφνικής πλημμύρας, η οποία τροφοδοτήθηκε από τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στο έδαφος, καθώς 400 χιλιοστά καταγράφηκαν μέσα σε 6 ώρες. Σε αυτό συνέβαλε και το υδρογραφικό δίκτυο, το οποίο μετέφερε όλες αυτές τις ποσότητες με πολύ γρήγορο ρυθμό προς τη θάλασσα».
Η πιθανότητα να συμβεί στην Αττική
Σε ερώτηση για το αν συμβεί αυτό το φαινόμενο στην Αττική, ο καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα υπάρχουν οι ίδιες εικόνες με αυτές της Βαλένθια. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια φαινόμενα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, είναι πάνω από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Στην Βαλένθια υπήρχε ένα τεράστιο σύστημα προειδοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης για τις πλημμύρες, όπως και μέτρησης σε κάθε σημείο του ύψους του νερού και καταστράφηκε το ίδιο το επιχειρησιακό κέντρο. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μας ορισμένα φαινόμενα. Είναι εξαιρετικά ακραία και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε».
View Video – no integration ID provided
Ο Κηφισός δεν θα αντέξει μια βροχή όπως της Βαλένθια – Οι περιοχές που θα πλημμυρίσουν
Εντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για το τι θα συμβεί αν ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες πλήξουν την Αττική, όπως βλέπουμε αυτές τις ημέρες να συμβαίνει στην Ισπανία, με τουλάχιστον 95 νεκρούς μέχρι τώρα. Όταν αυτό συμβεί, μια τεράστια πολεοδομική ζώνη συνολικά 12 δήμων, από την Πάρνηθα έως το Φάληρο, θα βρεθεί σε κίνδυνο, όπως προειδοποίησε προ ημερών στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84” ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας.
Το εφιαλτικό σενάριο οφείλεται στη χρόνια παράβλεψη να συμπεριληφθεί ο Κηφισός στα αντιπλημμυρικά έργα, τόνισε ο κ. Μπελαβίλας. “Ο Κηφισός έχει σχεδιαστεί σε άλλες εποχές (1950) για να αντιμετωπίσει άλλες μετεωρολογικές συνθήκες. Δεν αρκεί πλέον το μέγεθός του για να τραβήξει τα νερά της Αθήνας και των εκατοντάδων χιλιομέτρων ρεμάτων”. Όπως εκτίμησε ο κίνδυνος είναι τεράστιος, “είμαστε αθωράκιστοι”.
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη τη στρατηγική κάλυψης των ρεμάτων και να ανοίξουμε παράλληλους αγωγούς νερού, για να φεύγουν προς τη θάλασσα. Αν δεν υπάρξει διάθεση για τέτοια συζήτηση θα γίνει δυστυχώς βιαίως, μετά από δυο – τρεις καταστροφές. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγουν τα ποτάμια τους και τα ρέματά τους, αυτό πρέπει να γίνει και στην Αθήνα». Ο κ. Μπελαβίλας υπογράμμισε πως σήμερα «ξέρουμε 250 σημεία επικινδυνότητας δημοσίου ενδιαφέροντος εκ των οποίων τα 145 είναι σχολεία και παιδικοί σταθμοί», χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά σοβαρό το συγκεκριμένο στοιχείο.
Πολύ δυνατός σεισμός 5,1 στη Μυτιλήνη - Πετάχτηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι
Τα φρεάτια είναι μικρά και στενά
«Τα φρεάτια είναι τόσο μικρά και στενά που βλέπουμε ότι μέσα σε 15 λεπτά ισχυρής βροχής, οι αγωγοί αναβλύζουν νερό. Είναι κατασκευασμένα για τις ανάγκες μιας άλλης εποχής, απο το παρελθόν. Οι αγωγοί δεν αντέχουν το φορτίο που δημιουργούν τα νέα καιρικά φαινόμενα».
Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να ληφθούν άμεσα, ο καθηγητής πολεοδομίας του ΕΜΠ υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δρομολογήσουμε άμεσα τα φράγματα στα βουνά, γιατί αν δεν πιάσουμε το νερό και μπει στις πόλεις, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά».
Λαγουβάρδος στο Eleftherostypos.gr για τη Βαλένθια: Διπλάσιος ο όγκος νερού που έπεσε στον «Ντάνιελ»
Η φονική κακοκαιρία στη Βαλένθια ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες στην Ελλάδα. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, συνέκρινε την πλημμύρα της Ισπανίας με αυτήν της Μάνδρας, ενώ στο πλημμυρικό φαινόμενο του «Ντάνιελ» την κρίσιμη μέρα οι ποσότητες νερού ήταν σχεδόν διπλάσιες από αυτές των ισπανικών πόλεων. «Θλιβερές συγκρίσεις. Βαλένθια, όπως λέμε Μάνδρα (399.8mm-392.1mm)», έγραψε.
Για τρομακτικά μεγέθη μίλησε στο Eleftherostypos.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, συγκρίνοντας τα δεδομένα της ισπανικής πλημμύρας με την αντίστοιχη του «Ντάνιελ». «Στην πόλη Chiva της Ισπανίας έπεσαν 445 χιλιοστά νερού σε μία ημέρα, ενώ αντίστοιχα σε μία ημέρα στη Μακρυνίτσα Πήλιου είχαν πέσει 757 χιλιοστά και στη Ζαγορά 760 χιλιοστά. Πρόκειται για την 2η υψηλότερη τιμή ημερήσιου ύψους υετού στην Περιφέρεια της Βαλένθια, μετά τα 520 mm στην πόλη Tavernes de la Vall το 1996».
«Στη Μεσόγειο έχουμε πολλές περιοχές που πλήττονται από μεγάλα ύψη βροχών. Πλέον η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας έχει οδηγήσει μέσα στο φθινόπωρο σε μεγάλα συμβάντα. Μεγαλύτερος όγκος νερού, από εκείνος που έπεσε στον “Ντάνιελ”, πάντως, δεν έχει καταγραφεί στην Ευρώπη», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.
Τα προκαταρκτικά δορυφορικά δεδομένα που κατέγραψε η επιστημονική ομάδα του Climatebook δείχνουν ότι μια μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Ισπανίας δέχθηκε πάνω από 100-150 mm βροχής (180 mm στο κέντρο της Βαλένθια) και τοπικά πάνω από 250 mm σε λιγότερο από 24 ώρες.
Ειδήσεις σήμερα
Στη Νέα Υόρκη, νομιμοποίησαν αυτό που στην Ελλάδα είναι… αναγκαστικά παράνομο
ΟΑΣΘ: Επεκτείνει την επιβίβαση από την πόρτα του οδηγού σε επιπλέον 13 γραμμές
Τζένιφερ ‘Ανιστον: Στηρίζει Κάμαλα Χάρις και το φωνάζει – Τι είπε για την ψήφο της