Πρόκειται για την ουσία μιδαζολάμη, η οποία είναι κατασταλτική και χορηγείται ως αναισθητικό που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Ράικο, εκτός από το μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας που απέστειλε ο κ. Μπουζιάνης στο εργαστήριό του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ώστε να γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, αμέσως μετά η Ασφάλεια Αττικής του απέστειλε πλάσμα και ορούς αίματος της Τζωρτζίνας.
Το βιολογικό αυτό υλικό είχε ληφθεί από το παιδί στις 26, 27, 28 και 29 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου στις 14:28 κλήθηκαν οι γιατροί στον θάλαμο της Τζωρτζίνας γιατί κάτι είχε το παιδί.
Την προηγούμενη μέρα, δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου, το παιδί είχε ένα ακόμα επεισόδιο και ο κ. Ράικος εικάζει πως οι γιατροί του είχαν δώσει όντως μιδαζολάμη. Όμως στις 11:45 της 29ης Ιανουαρίου η συγκεκριμένη ουσία δεν είχε εντοπιστεί στο αίμα που είχε ληφθεί από την Τζωρτζίνα για να γίνουν κάποιες εξετάσεις.
Ο κ. Ράικος εντόπισε τη συγκεκριμένη ουσία, όπως και την κεταμίνη στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας, κάτι που τον οδηγεί με βεβαιότητα σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Τόσο η μιδαζολάμη, όσο και η Κεταμίνη δόθηκαν στο παιδί 15 – 20 λεπτά πριν από 14:28, οπότε και εμφάνισε το νέο και θανατηφόρο επεισόδιο.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, η συγκεκριμένη ουσία, σε συνδυασμό με την κεταμίνη είναι θανατηφόρα και μπορεί να χορηγηθεί με διάφορους τρόπους.
Συμφώνησε και αυτός τέλος, ότι αν η ουσία δεν είχε εντοπιστεί αρχικά και εντοπίστηκε στο μεταθανάτιο αίμα, σημαίνει πως είχε χορηγηθεί σε χρονική στιγμή κοντά στην ώρα θανάτου της Τζωρτζίνας.
Δίκη Πισπιρίγκου: Η «άψογη μητέρα» Ρούλα και η αντιδικία για τη διατροφή – Τι αποκάλυψαν η αδερφή της και ο θείος της
Με τις καταθέσεις μελών της οικογένειας της Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίζεται η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας με κατηγορούμενη τη μητέρα της.
Τα μέλη της οικογένειας της Ρούλας Πισπιρίγκου έχουν προταθεί στη δίκη ως μάρτυρες υπεράσπισης από την πλευρά της κατηγορούμενης.
Η αδελφή της κατηγορούμενης, Δήμητρα Πισπιρίγκου έκανε λόγο για μία «άψογη μητέρα», η οποία ήταν πάντα δίπλα στα παιδιά της. «Δεν τα είχε αφήσει ποτέ μόνα τους. Ήταν πάντα φροντισμένα, έπαιζε μαζί τους επιτραπέζια, έβαζαν τραγούδια και χόρευαν. Ασχολιόταν πολύ με τα παιδιά», είπε η Δήμητρα Πισπιρίγκου και υποστήριξε πως η αδελφή της ήταν πάντα δίπλα στα παιδιά της.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στη σχέση της αδελφής της με τον πάτερα των παιδιών της και εν διαστάσει πλέον σύζυγό της, Μανό Δασκαλάκη, λέγοντας: «Στην αρχή δεν συμφωνούσα με τον γάμο γιατί ήταν νέα παιδιά, αλλά όταν μας είπαν “αγαπιόμαστε και θα προχωρήσουμε”, είπα εντάξει. Μέχρι το 2018 είχαν ωραία σχέση. Τότε έκανε ο Μάνος Δασκαλάκης μια εξωσυζυγική σχέση. Για μικρό χρονικό διάστημα διαταράχθηκαν οι σχέσεις τους αλλά μετά ήταν πάλι καλά», ανέφερε.
Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν είμαι καλά, έχω βόμβα στην πλάτη»
Η μάρτυρας περιέγραψε στην κατάθεσή της και το επεισόδιο σπασμών που η κατηγορούμενη ισχυρίζεται πως έπαθε η Τζωρτζίνα πριν την εισαγωγή της στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο.
«Στις 7/4 ήμασταν στο σπίτι μου στην Αλισσό. Η Τζωρτζίνα πήρε το τάμπλετ της για να κοιμηθεί, ήθελε κάτι να ακούει. Μετά πήγαμε για ύπνο κι εμείς. Γύρω στις 06.30 ξύπνησε αδελφή μου και μου λέει “το παιδί δεν είναι καλά σε ζητάει”. Βλέπω την Τζωρτζίνα καθισμένη στο κρεβάτι μου, μου λέει «δεν είμαι καλά, έχω βόμβα στην πλάτη».
Έπειτα, ηρέμησε αλλά μετά από ένα τέταρτο ξαναπετάχτηκε και παραπονέθηκε για πόνο στην πλάτη και στην κοιλιά. Αποφασίσαμε να πάμε στο Καραμανδάνειο. Πήγαμε γύρω στις οκτώ παρα τέταρτο. Αργότερα ήρθε ο κ. Δασκαλάκης και το παιδί μου είπε «διώξτον». Της είπα «άσε να σε δει ο μπαμπάς» και επέμεινε. Βγήκε ο Δασκαλάκης από το δωμάτιο».
Πρόεδρος: Γιατί δεν καλέσατε ασθενοφόρο;
Μάρτυρας: Θα φτάναμε πιο γρήγορα εμείς.
Πρόεδρος: Από ασθενοφόρο με σειρήνα;
Μάρτυρας: Μπορεί να μην το αξιολογούσαν σωστά και να μην έβαζαν σειρήνα.
Πρόεδρος: Το παιδί σας τα είπε 06.30 και φτάσατε 8, γιατί δεν πήγατε 7;
Μάρτυρας: Μέχρι να πει το παιδί και να ετοιμαστούμε πήγε 7 και κάτι. Τότε φύγαμε και μέχρι να φτάσουμε πήγε 8 παρά το πρωί.
Δίκη Πισπιρίγκου: «Διαφωνούσαν για τη διατροφή και θα πήγαιναν σε αντιδικία»
Η Δήμητρα Πισπιρίγκου ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου και για τις σχέσεις του ζευγαριού μετά το θάνατο της Ίριδας, απαντώντας πως ήταν καλές.
Πρόεδρος: Το βράδυ πριν το θάνατο της Ίριδας κοιμήθηκε ο κ. Δασκαλάκης στο σπίτι;
Μάρτυρας: Εκείνη την ημέρα πήρε τα πράγματα του κι έφυγε ο Δασκαλάκης. Μετά το θάνατο της Ίριδας έφερε μόνος του τα πράγματα του πίσω. Του είπε η αδελφή μου «τι κάνεις;» και της είπε «θέλω να γυρίσω πίσω». Μετά από λίγες ημέρες αποφάσισαν ότι θέλουν να χωρίσουν. Κανόνισαν για συναινετικό διαζύγιο αλλά διαφωνούσαν με τη διατροφή και θα πήγαιναν σε αντιδικία.
«Ήταν αρκετά δεμένο ζευγάρι»
Νωρίτερα, κατέθεσε στο δικαστήριο και ο θείος της Ρούλας Πισπιρίγκου Ιωάννης Λεγάτος, ο οποίος περιέγραψε την ανιψιά του με τα καλύτερα λόγια. «Την είχα από μικρό παιδί δίπλα μου τη Ρούλα. Ήταν ένα παιδί χαρούμενο, έπαιζε, ήθελε να κάνει δικά της πράγματα, είχε μεγαλώσει με τις αξίες της οικογένειας μας και είχαμε λόγω και του ποδοσφαίρου κάποιες ηθικές αξίες και αρχές με τις οποίες μεγάλωσε η Ρούλα. Ήμασταν γνωστή οικογένεια λόγω ποδοσφαίρου. Ο παππούς της Ρούλας ήταν από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής. Ήταν ένα κορίτσι που ήθελε να εργαστεί, να είναι φιλική προς όλους, δεν είχαμε δημιουργήσει κάποιο θέμα στη ζωή της» είπε ο μάρτυρας που έκανε λόγο για μια μητέρα που ασχολούνταν με τα παιδιά της συνεχώς.
Ο κ. Λεγάτος περιέγραψε και τη σχέση της ανιψιάς του με τον Μανό Δασκαλάκη αναφέροντας πως ήταν ένα ζευγάρι “αρκετά δεμένο” εξηγώντας ωστόσο πως τα πράγματα στράβωσαν με τους θανάτους των παιδιών. “Όταν χάνεις ένα παιδί κλονίζονται τα πράγματα. Βέβαια με την απώλεια του πρώτου παιδιού ήταν ακόμα αρκετά καλά για αυτό που είχαν περάσει» τόνισε ο μάρτυρας.
Όσον αφορά τη μικρή Τζωρτζίνα ο θείος της Ρούλας Πισπιρίγκου έκανε λόγο για ένα παιδί που του άρεσε το παιχνίδι και ασχολούνταν με το τάμπλετ. «Ήξερε πράγματα που εγώ δεν ήξερα με το τάμπλετ και το τηλέφωνο. Στο εξοχικό που κοιμόμασταν μαζί…» είπε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Τι εννοείται κοιμόσασταν μαζί;
Μάρτυρας: Στο κρεβάτι, ήταν και η μητέρα της δίπλα σε άλλο κρεβάτι.
Πρόεδρος: Σας φαίνεται φυσιολογικό αυτό;
Μάρτυρας: Όλοι μαζί κοιμόμασταν. Κοιμόταν δίπλα μου κι έβλεπε μέχρι το βράδυ αργά ταινίες.
Εισαγγελέας: Το παιδί τι έκανε στο ταμπλετ; Ήταν 6-7 χρόνων παιδί και μας λέτε ότι ήταν συνεχώς στο τάμπλετ;
Μάρτυρας: Έπαιζε παιχνίδια κι έβλεπε ταινίες του Σεφερλή.
Εισαγγελέας: Εκτός από το τάμπλετ το παιδί αυτό έπαιζε με κάτι άλλο;
Μάρτυρας: Πήγαινε στον παιδικό σταθμό, έπαιζε με αλλά παιδάκια.