Μόλις τα αυτοκίνητα σταματήσουν στον χώρο στάθμευσης έξω από το χωριό, η διαδρομή με τα πόδια οδηγεί μετά από 15 λεπτά στον καταρράκτη και την πηγή Κεραμίδα, εκεί όπου ο μύθος λέει ότι κατοικούσαν οι εννέα μούσες, θεότητες των τεχνών που προστάτευαν τα Πιέρια. Περνώντας τα τέσσερα γεφυράκια, το τοπίο αποκαλύπτει τις ομορφιές του και το βοτανικό μονοπάτι, κατάφυτο από τσάι του βουνού, οδηγεί σε έναν δεύτερο καταρράκτη. Εκεί το φθινόπωρο τα πράσινα φύλλα αρχίζουν να παίρνουν ένα χρώμα κιτρινωπό και κόκκινο και προσδίδουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα στην περιοχή.
Τη διαδρομή αυτή απόλαυσαν όσοι συμμετείχαν τις προηγούμενες μέρες στο «4ο γαστρονομικό φεστιβάλ του βουνού και του δάσους» που διοργάνωσε η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης, σε μια προσπάθεια να επανασυστήσει το Ελατοχώρι στο κοινό, όχι απαραίτητα ως αποκλειστικά χειμερινό, χιονοδρομικό προορισμό αλλά ως μια τοποθεσία που έχει πολλά να προσφέρει σε εποχές χωρίς χιόνι και ακραίο κρύο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, οι πλούσιες γεύσεις του τόπου, κρεατικά, βότανα, παραδοσιακά γλυκά και γευστικά κρασιά, τα παραδοσιακά καταλύματα, η εμπειρία στη φύση, οι δυνατότητες πεζοπορίας, το υδάτινο στοιχείο, ακόμη και εμπειρίες όπως η γυμναστική στην ύπαιθρο και οι εξορμήσεις για οικογένειες και ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.
«Στόχος του Δήμου Κατερίνης είναι να αποσυνδέσει το Ελατοχώρι από τον χειμερινό τουρισμό» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού Ελίνα Διαμαντοπούλου και προσθέτει: «ένας ορεινός τουρισμός δεν είναι απαραίτητα αποκλειστικά χειμερινός».
Μεταναστευτικό: Παραιτήθηκε η ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Δήμητρα Λυγούρα
Σύμφωνα με την ίδια, η περιοχή είναι τόσο όμορφη και ευλογημένη που προσφέρει μια ποικιλία εμπειριών και δυνατοτήτων κατά τη διάρκεια εποχών όπως το φθινόπωρο ή η άνοιξη. «Οι εμπειρίες προβάλλονται με όχημα τη γαστρονομία και τον μαύρο χοίρο που εκτρέφεται, το brand των τοπικών κρασιών που τους έχει προσδώσει μια οικογενειακή ταυτότητα, τους τοπικούς φορείς και τα καταλύματα που μπορούν να προσφέρουν και θερινή φιλοξενία» σχολιάζει.
Ειδικά στον τομέα της γαστρονομίας, το φεστιβάλ περιλάμβανε γεύμα αφιερωμένο στους τοπικούς οίνους, έκθεση τοπικών παραγωγών, μαγειρικές επιδείξεις από σεφ σε συνεργασία με τοπικά καταστήματα, σεμινάριο αξιοποίησης πιερικού και μαύρου χοίρου ακόμη και ένα αρχαιοελληνικό μαγείρεμα κρέατος σε ανοιχτή φωτιά.
«Τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια πολύ σημαντική έρευνα από τον σεφ Νίκο Φωτιάδη που κατέγραψε όλα τα παραδοσιακά πιάτα, τα κουρκούτια, τις πατάτες, τα ψητά» τονίζει η κ. Διαμαντοπούλου ενώ αναφέρεται και σε ένα ξεχωριστό γλυκό του Ελατοχωρίου, το οποίο παρασκευάζουν οι γυναίκες του χωριού για πάνω από εκατό χρόνια. Η ονομασία του είναι Ναπολέων και η παράδοση του τόπου λέει ότι ονομάστηκε έτσι γιατί στην περιοχή κρύβονταν επαναστάτες και σημαίνοντα πρόσωπα που ανέβαιναν στο Ελατοχώρι. «Το Ναπολέων, σήμα κατατεθέν της περιοχής, περιέχει υλικά που υπήρχαν στο χωριό, όπως το σιτάρι, η κανέλα, τα καρύδια και τα φύλλα που φτιάχνονται με αλεύρι και ψήνονται στο φούρνο» αναφέρει.
Όσοι άλλωστε, προτιμούν τα κρεατικά, μπορούν να επισκεφθούν τη θέση Μπάρα, όπου θα φτάσουν με το αυτοκίνητο, περνώντας το Ελατοχώρι και στρίβοντας στο δασάκι αριστερά. Εκεί υπάρχει δάσος με κούνιες ενώ οι ντόπιοι δημιούργησαν και χτιστές υπαίθριες ψησταριές σε σημείο που καθαρίστηκε για το εξωτερικό ψήσιμο στο πλαίσιο του γαστρονομικού φεστιβάλ.
Την εικόνα και τις δυνατότητες του Ελατοχωρίου συμπληρώνουν τα ήθη και τα έθιμα που διατηρούν και μεταφέρουν στις νέες γενιές οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τρανή βρύση, όπου οι χωριανοί έριχναν το σταυρό τα Θεοφάνεια αλλά και κλείναν το ραντεβού για το νυφοπάζαρο. Εκεί, πριν από εκατό χρόνια, βρίσκονταν νύφες, πεθερές και γαμπροί ενώ οι πεθερές διάλεγαν νύφες για λογαριασμό των γαμπρών…
Ειδήσεις σήμερα
«Πρωινό»: Εκτός εκπομπής η Φωτεινή Πετρογιάννη – Τι ανακοίνωσε ο Λιάγκας; [βίντεο]
Σοκ στην Κέρκυρα: Νεκρός βρέθηκε οδηγός ΚΤΕΛ μέσα στο λεωφορείο