Το Mega έφερε στη δημοσιότητα μία δεύτερη φωτογραφία η οποία αποτυπώνει την κατάσταση της 9χρονης όταν ήταν μαζί με τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, στις επιτηρήσεις των γιατρών, το παιδί έχει φυσιολογικές λειτουργίες, ενώ όταν είναι μόνη με τη μητέρα της αυτές αλλάζουν.
Συγκεκριμένα, οι σφυγμοί από 86 πάνε στους 61, οι αναπνοές φτάνουν στις 11 ανά λεπτό, ενώ φαίνεται και η καρδιακή λειτουργία όπου κάθε άλλο παρά ομαλή δείχνει για αρκετή ώρα. Σημειώνεται ότι αυτή η εικόνα είχε γίνει αντιληπτή για περισσότερες από μία φορές.
Συγκεκριμένα, στο ντοκουμέντο που δίνει στη δημοσιότητα μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και αποτελεί συρραφή δύο εικόνων, φαίνεται από τη μια το μόνιτορ της Τζωρτζίνας από τη ΜΕΘ υπό την επιτήρηση των γιατρών και χωρίς την παρουσία της Ρούλας Πισπιρίγκου και από την άλλη το μόνιτορ της 9χρονης όταν η μητέρα της βρίσκεται στο δωμάτιο μαζί της.
Στην πρώτη, όταν δηλαδή η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι απούσα, οι καρδιακοί σφυγμοί είναι κανονικοί, ενώ και οι αναπνοές της είναι κανονικές. Στη φωτογραφία με την 33χρονη παρούσα φαίνεται η βραδυκαρδία της Τζωρτζίνας και παρουσιάζει πτώση σφυγμών.
Πάτρα: Κατάθεση-«κλειδί»για τον θάνατο της Ίριδας
Αρωμα γυναίκας έχει η άκρη του νήματος στο θρίλερ της Πάτρας που εξελισσόταν από τον Απρίλιο του 2019 πίσω από τις κλειστές πόρτες της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου. Μέχρι τον τρίτο κατά σειρά θάνατο, αυτόν της Τζωρτζίνας, στις 29 Ιανουαρίου 2022, είχαν διατυπωθεί υπόνοιες από τους γιατρούς, είχαν γίνει ακόμα και καταγγελίες για κακοποίηση στο «Χαμόγελο του Παιδιού», η τοπική κοινωνία της Πάτρας συζητούσε χαμηλόφωνα τις τουλάχιστον περίεργες συμπεριφορές της μητέρας, χωρίς όμως κάτι από όλα αυτά να πάρει τον δρόμο της εισαγγελικής έρευνας.
Οι τρεις ιατροδικαστές που ανέλαβαν τις νεκροτομές των κοριτσιών, ο Σωτήρης Μπουζιάνης στην Τζωρτζίνα, η Αγγελική Τσιόλα στην Ιριδα και η Χριστίνα Τσάκωνα στη Μαλένα, έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, και θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις των ανθρώπων που ανέλαβαν να φωτίσουν τις συνθήκες θανάτου των παιδιών.
Εκτός του κάδρου αυτού βρίσκεται προφανώς ο Σωτήρης Μπουζιάνης, που εντόπισε το θετικό εύρημα της κεταμίνης και στη συνέχεια ζήτησε επιβεβαίωση από το εργαστήριο του καθηγητή Ράικου στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύλληψη της Πισπιρίγκου. Πριν από αυτό όμως η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα είχε περάσει αθόρυβα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το κατώφλι της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας και αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα από τη δικαιοσύνη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας και να ανατεθεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τσιόλα -που είχε αναλάβει την ιατροδικαστική διερεύνηση για την Ιριδα χωρίς να την αποδώσει τότε σε έγκλημα- επισκέφθηκε την Εισαγγελία τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας και είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει επειγόντως έρευνα για τους θανάτους των τριών παιδιών καθώς υπάρχουν πλέον επαρκείς ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για συμπτώσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν η Αγγελική Τσιόλα θα κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για την Ιριδα, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα πει ότι υπό το πρίσμα των εξελίξεων μπορεί να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Αλλωστε στην ιατροδικαστική της έκθεση, παρότι η παθολογοανατόμος Αντιγόνη Μητσέλου από τα Ιωάννινα κατέγραψε ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου, η κ. Τσιόλα πρόσθεσε ως δεύτερη αιτία το πνευμονικό οίδημα.
Υπήρχαν ευρήματα
Στην ιατροδικαστική της διερεύνηση για την 6,5 μηνών Ιριδα πάντως η Αγγελική Τσιόλα είχε εντοπίσει ύποπτα ευρήματα και τα είχε καταγράψει στο πόρισμά της. Συγκεκριμένα, εκτός από το έκζεμα γύρω από το στόμα του βρέφους, που επισημαίνεται στην έκθεση ως δερματίτιδα και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής/εκζεματοειδούς αντίδρασεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης)», είχε εντοπιστεί και ένα σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος. «Επίσης διεπιστώθη μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου άνευ έτερων χαρακτηριστικών» γράφει η κ. Τσιόλα. Αγνωστο γιατί, το εύρημα αυτό δεν είχε συνδυαστεί τότε με το πανάκι που είχε βρεθεί στην κούνια του άτυχου βρέφους και είχε 2-3 σταγόνες αίμα που δεν αποκλείουν ότι μπορεί να εισήλθε βίαια στο στόμα του παιδιού.
«Με έχουν σταυρώσει»
Από την πλευρά της η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, που ανέλαβε τη νεκροψία-νεκροτομή της Μαλένας, τον Απρίλιο του 2021, θεωρεί ότι η έκθεσή της ήταν πλήρης και ότι αδίκως δέχεται πυρά για την επαγγελματική της επάρκεια. «Με έχουν σταυρώσει» λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές της ενώ προσέλαβε και δικηγόρο για να απαντάει στις αιχμές που δέχεται.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΑΝΤΙΡΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ: «Πιο ορατό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου»
Από τις ιστολογικές εξετάσεις της Μαλένας προέκυψε «έντονο πνευμονικό οίδημα. Εντονη πνευμονική συμφόρηση, στοιχείο επίσης κοινό με τον θάνατο της Ιριδας. Τα υπάρχοντα στοιχεία στις ιατροδικαστικές εκθέσεις των δυο πρώτων παιδιών και τα έως τώρα στοιχεία από τον επανέλεγχο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για τη Μαλένα και την Ιριδα είναι πιο ορατό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου», λέει στον «Ε.Τ.» ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης.
Πέρυσι είχε οριστεί πραγματογνώμονας στην υπόθεση της Μαλένας αλλά ούτε κι εκείνος είχε κάνει λόγο για έγκλημα. Ωστόσο, είχε ζητήσει περαιτέρω καρδιολογικό έλεγχο. «Μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής διερεύνησης από τον κ. Μπουζιάνη που αφορά τον θάνατο της Τζωρτζίνας στις 29/01/2022, προέκυψε μία άφωνη μαρτυρία. Ενα θετικό εργαστηριακό εύρημα που δείχνει εγκληματική πράξη διότι διαπιστώθηκε ουσία που αφενός δεν έπρεπε να είναι στον οργανισμό της και αφετέρου ήταν σε θανατηφόρα συγκέντρωση» λέει ο κ. Τσαντίρης, προσθέτοντας: «Με το νέο αυτό δεδομένο, η συνδυαστική μελέτη των ευρημάτων από τους αρμόδιους ιατροδικαστές που αφορούν τον θάνατο της Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 και της Ιριδας τον Μάρτιο του 2021, θεωρώ ότι θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο, το αίτιο και το είδους του θανάτου. Ειδικότερα, θεωρώ ότι οι αρμόδιοι εξετάζουν ότι ο θάνατος των άλλων δύο παιδιών μπορεί να οφείλεται και σε εγκληματική πράξη και θα εξετάσουν εάν αυτός επήλθε από δηλητηρίαση ή ασφυξία. Από τις δύο αυτές αιτίες, κατά τη δική μου γνώμη, προκρίνεται η ασφυξία. Θεωρώ ότι θα γίνει επανεξέταση στα διασωθέντα σπλάγχνα της Μαλένας και θα διαπιστωθεί ένα θετικό εύρημα, που όπως στην περίπτωση της Τζωρτζίνας θα αποτελέσει αντικειμενικό εύρημα. Δηλαδή, για την περίπτωση της Μαλένας εκτιμώ ότι αναμένουμε ένα νέο πόρισμα που θα παρουσιάσει ένα εύρημα που θα ξεκλειδώσει τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου της. Παράλληλα, καλό θα ήταν να επανεξεταστούν και τα διασωθέντα βιολογικά υλικά της Ιριδας, προκειμένου μία νέα παθολογοανατομική έκθεση να αξιολογήσει την ήδη υπάρχουσα παθολογοανατομική διάγνωση περί υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδίας, η οποία από εμένα κρίνεται ως εξαιρετικά σπάνια».
Ολέθρια η σχέση Ρούλας-Μάνου
Οι ειδικοί που αναζητούν το κίνητρο πίσω από τους θανάτους των παιδιών, αν όλοι τελικά αποδειχθούν δολοφονίες, εστιάζουν στην ολέθρια σχέση της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη, στις εντάσεις, στους άγριους καβγάδες στο ισόγειο της οδού Μπιζανίου, στις επισκέψεις στα δικηγορικά γραφεία της Πάτρας για την έκδοση διαζυγίου και στις αγωνιώδεις προσπάθειές της να τον κρατήσει στο πλευρό της. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα ακούν με επιφύλαξη τον πατέρα των παιδιών να λέει ότι δεν είχε ιδέα για τη συμπεριφορά της απέναντι στα παιδιά και τους ισχυρισμούς του ότι ήταν υποδειγματική μητέρα, αφού είχε εκφράσει σε άλλα πρόσωπα κατά καιρούς υποψίες για τον χαμό των παιδιών. «Οπως αποδεικνύεται, η σχέση τους καθόριζε τους θανάτους» λέει στον «Ε.Τ.» πηγή κοντά στην οικογένεια, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο καιρό ο Δασκαλάκης έμοιαζε να προσπαθεί να εκθέσει τη σύζυγό του στις αρχές. «Αυτός την έσπρωξε στην τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία στηρίχθηκε μεγάλο μέρος της έρευνας» επισημαίνει η ίδια πηγή.
Ειδήσεις σήμερα
ΝΑΤΟ: Σχέδιο για ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Συμμαχίας
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Στο μικροσκόπιο οι ιατρικοί φάκελοι Μαλένας και Ιριδας