Eγκριτοι νομικοί, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, χαρακτηρίζουν καλά «δασκαλεμένο» τον Μάνο Δασκαλάκη, που προσπαθεί πάση θυσία να πετύχει αποποίηση ευθυνών για την τραγωδία της οικογένειάς του. Oπως εξηγούν, ακόμα δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος να κατηγορηθεί ο πατέρας των άτυχων παιδιών για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο διά παραλείψεως, καθώς οι Αρχές δεν μπορούν να δεχθούν ότι δεν είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πόσω μάλλον μετά τις καταθέσεις εμπλεκόμενων γιατρών, οι οποίοι ξεκάθαρα αναφέρουν ότι τον είχαν προειδοποιήσει πολλούς μήνες πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αλλά εκείνος τους αγνόησε.
Κατάθεση-κλειδί
Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος διηγήθηκε με λεπτομέρειες στη 18η τακτική ανακρίτρια τα γεγονότα του Απριλίου του 2021, όπως εκείνος τα έζησε όταν μεταφέρθηκε στην κλινική του η Τζωρτζίνα από το Καραμανδάνειο, όπου υπέστη την ανακοπή. Οπως είπε στην κατάθεσή του, έχοντας λάβει γνώση των δύο θανάτων παιδιών που είχαν προηγηθεί στην οικογένεια, άρχισε να σκέφτεται ότι η μητέρα μπορεί να έπασχε από το σύνδρομο Μινχάουζεν και ύστερα από δικές του ενέργειες κλείστηκε ραντεβού της Ρούλας Πισπιρίγκου με ψυχίατρο. «Το ραντεβού κλείστηκε, αλλά υπήρχε μια δυστοκία από την πλευρά της μητέρας, γιατί περίμενε τον σύζυγό της για να πάνε μαζί στον ψυχίατρο. Τον ήθελε μαζί της», κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι οι συνεδρίες δεν προχώρησαν γιατί δεν το επιθυμούσε η ίδια, αλλά αντίθετος ήταν και ο πατέρας. «Τελικά, πήγε στο ραντεβού με τον σύζυγό της και την επόμενη ημέρα ήρθαν στο γραφείο μου οι γονείς. Οι γονείς αμφισβήτησαν όλη αυτήν τη διαδικασία με τον ψυχίατρο εξαιτίας των ερωτήσεων που έκανε ο ψυχίατρος στη μητέρα και μου είπαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις επισκέψεις στον ψυχίατρο. Ο πατέρας μού είπε: “Η γυναίκα μου δεν είναι τρελή”», σημείωσε ο γνωστός εντατικολόγος.
Υποψίες
Ο Ανδρέας Ηλιάδης δεν ήταν ο μόνος που υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς και η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, που είχε κάνει τη νεκροψία-νεκροτομή στην Ιριδα, κατάλαβε μετά την ανακοπή της Τζωρτζίνας ότι τα συμβάντα στα παιδιά δεν μπορεί να είναι συμπτώσεις. Υστερα από συνομιλία τους η κ. Τσιόλα επισκέφθηκε το νοσοκομείο και οι δύο επιστήμονες συζήτησαν ανοιχτά τις υποψίες τους για τη μητέρα, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι πίσω από την πόρτα και ακούει τα πάντα για περίπου 30 λεπτά.
«Θέλω να αναφέρω ότι τον Απρίλιο του 2021, σε μία από τις συναντήσεις μας με την κ. Τσιόλα στην Εντατική έτυχε η μητέρα να ακούσει τη μεταξύ μας συνομιλία και συγκεκριμένα τις ανησυχίες και τις υποψίες που είχα. Μετά ήρθε στο γραφείο μου με τον σύζυγό της και μου ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να ασχοληθώ με κάτι που δεν έχει σχέση με το ιατρικό κομμάτι κι εγώ συμφώνησα και ζήτησα συγγνώμη», κατέθεσε ο Ανδρέας Ηλιάδης.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Προς έκπληξή του το γεγονός αυτό δεν διατάραξε τις σχέσεις του με το ζευγάρι και η Πισπιρίγκου ήταν στη συνέχεια πιο φιλική, παρότι ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, δεν έκρυβε ότι την έβλεπε αδιάφορη για το παιδί και την παρότρυνε να αλλάξει συμπεριφορά.
«Μπορείτε να έρχεστε, οι μανούλες έρχονται εδώ και μας παρακαλούν να τις αφήσουμε να δούνε λίγο τα παιδιά τους», της έλεγε χαρακτηριστικά, αλλά εκείνη δεν συγκινήθηκε. «Μετά ενδόμυχα πίστεψα ότι θα ερχόταν ο πατέρας και θα με ρωτούσε εάν με ανησυχεί κάτι, αν υποπτεύομαι κάτι από τη στιγμή που έβλεπε κινήσεις από εμένα όσον αφορά στην υγεία του παιδιού του, πράγμα που δεν έκανε ποτέ», τόνισε ο γιατρός και ειδικά αυτή του η αναφορά μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του Δασκαλάκη, όπως επισημαίνουν νομικοί, καθώς είχε ήδη χάσει δύο παιδιά και είχε πλέον το τρίτο να χαροπαλεύει.
Νηστική πέθανε η Ιριδα
Την ώρα που οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας ανέλαβαν να επανεξετάσουν τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας Δασκαλάκη, η πλευρά της Πισπιρίγκου προσπαθεί να θολώσει τα νερά, από τη μία, με τα περί χορήγησης κεταμίνης στην Τζωρτζίνα στο Ωνάσειο, που διαψεύστηκε από το νοσοκομείο, και, από την άλλη, για την ώρα θανάτου της Ιριδας, που αποδόθηκε σε σύγχυση από τον δικηγόρο της. Η αλήθεια είναι ότι η ώρα θανάτου της Ιριδας παραμένει άγνωστη. Στο έγγραφο της Αστυνομίας προς την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών αναφέρεται ότι το βρέφος βρέθηκε νεκρό στην κούνια του στις 11.30, ενώ το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε στις 11.37. Ωστόσο, στο πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ως ώρα θανάτου η 11.55 το πρωί, που διαπιστώθηκε από το νοσοκομείο ότι είχε φύγει από τη ζωή, καθώς δεν υπήρξε ιατροδικαστική εκτίμηση για την πραγματική ώρα θανάτου που θα έδινε απαντήσεις στο θρίλερ. Αυτό συνέβη γιατί η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα παρέλαβε το παιδί την επόμενη ημέρα, στις 22/03/21, και δεν ήταν δυνατός, λόγω του ψυκτικού θαλάμου, ο προσδιορισμός της ώρας θανάτου. Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει υποστηρίξει ότι κατ’ ιδίαν η ιατροδικαστής τής είχε αναφέρει ότι η ώρα θανάτου μπορεί να ήταν 8 με 9 το πρωί, ώστε να ταιριάζει με τις καταθέσεις της ίδιας και της αδελφής της πως στις 7.30 έδωσε την πιπίλα στο παιδί και ξανακοιμήθηκε. Πάντως, το μωρό πέθανε νηστικό, καθώς όλες αυτές τις ώρες δεν της είχαν δώσει γάλα, παρότι τα μωρά σε αυτήν την ηλικία σιτίζονται πολύ συχνά. «Στόμαχος άνευ περιεχομένου», αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση.
«Πόλεμος» ιατροδικαστών με τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα
Την οργή των ιατροδικαστών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση προκάλεσε ο δημόσιος ισχυρισμός του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα στο STAR ότι πριν αναλάβει την Πισπιρίγκου είχε επικοινωνήσει μαζί τους και τον διαβεβαίωσαν πως αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Η Αγγελική Τσιόλα απαντά πως του είπε ότι τα ίδια ευρήματα προκύπτουν στους αιφνίδιους αλλά και στους ασφυκτικούς θανάτους, ενώ και ο Σωκράτης Τσαντίρης τον διέψευσε κατηγορηματικά.
Ιατροδικαστικοί κύκλοι, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, έκαναν λόγο για προσπάθεια του κ. Λύτρα να εξιλεωθεί, επιτιθέμενος στους ιατροδικαστές, για την απόφασή του να αναλάβει την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου από την οποία στη συνέχεια αποχώρησε. Στο παρασκήνιο, πάντως, υποβόσκουν και κόντρες μεταξύ ιατροδικαστών, που εκδηλώνονται με αλληλοκαρφώματα για τους φακέλους της έρευνας, αλλά και με προσπάθειες, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, να υπάρξει σχετική κάλυψη για τα τουλάχιστον άστοχα αρχικά πορίσματα που δεν έβαλαν φρένο στην τραγωδία.