Αισιοδοξία στην Πάτρα για τον 20χρονο φοιτητή που συνεχίζει να δίνει μάχη σε νοσοκομείο της πόλης. Η μηνιγγίτιδα τον κρατάει ακόμα στην εντατική, αλλά οι τελευταίες εξετάσεις έδειξαν ότι πηγαίνει καλύτερα. Οι θεράποντες γιατροί θεωρούν πως μέσα στις επόμενες μέρες θα μεταφερθεί σε θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής και από εκεί θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να πάρει εξιτήριο. Ο νεαρός ασθενής παραμένει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και βρίσκεται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση. Οι γονείς βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό του.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Είναι πολύ καλά τα νέα για την υγεία του κι όλα δείχνουν ότι και ο τρίτος φοιτητής θα πάει πολύ καλά», ευχαριστώντας όλο το υγειονομικό προσωπικό που περιέθαλψε τα τρία περιστατικά.
«Ολη η ομάδα, η κ. Φλίγκου, ο κ. Μαραγκός και όλες οι άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως και το νοσηλευτικό μας προσωπικό κατάφεραν να τους σώσουν τη ζωή τους. Ο πρώτος φοιτητής έχει πάρει εξιτήριο και η δεύτερη φοιτήτρια νοσηλεύεται στην Κλνική» πρόσθεσε ο κ. Μπάκος.
Υπενθυμίζουμε ότι από την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην Πάτρα, προκειμένου σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια να εφαρμόσει τα μέτρα που αφορούν την πρόληψη της διασποράς του μικροβίου. Κι αυτά αφορούν στη φαρμακευτική και εμβολιαστική θωράκιση των στενών επαφών του φοιτητή που νόσησε.
Επίσης, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε τους δύο πανεπιστημιακούς χώρους (Ρίο και Κουκούλι) και έδωσε σαφείς οδηγίες για ενημέρωση και πρόληψη για τη μηνιγγίτιδα.
Οσοι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα ή θέλουν να ενημερωθούν για το θέμα αυτό μπορούν να καλούν το 1135, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, και είναι η γραμμή υποστήριξης για τη δημόσια υγεία του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ. Μέσω της γραμμής μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, αλλά και κατευθύνσεις σε όποιον το έχει ανάγκη.
Πάτρα: Αντιβίωση σε 3.000 άτομα για τη μηνιγγίτιδα
Τα 14 κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας από την αρχή του χρόνου και τα τρία μεταξύ φοιτητών Πανεπιστημίου στην Πάτρα, τα οποία συνιστούν «έξαρση της νόσου» στην περιοχή, έχουν θέσει σε συναγερμό τις Αρχές. Κυρίως εξαιτίας των καρναβαλικών εκδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή στα συμπτώματα. Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως όσα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα (πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα και φωτοφοβία) και κυρίως οι φοιτητές που συνωστίζονται σε μπαρ και πάρτι, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με γιατρό.
«Οποιος έχει συμπτώματα πάει στο γιατρό και απομονώνεται. Δεν πάει σε πάρτι και συγκεντρώσεις. Οπως κάναμε και την περίοδο του COVID-19. Είναι απλό», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 23ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
«Επαγρύπνηση» εν όψει του πολυαναμενόμενου τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας και της κορύφωσης του πατρινού καρναβαλιού την Κυριακή 17 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η πόλη θα «βουλιάξει» από κόσμο, θα υπάρξει στην πόλη, όπως λέει και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Αννα Μαστοράκου.
«Με ασφάλεια θα έρθουν και θα γλεντήσουν οι επισκέπτες στην Πάτρα με αφορμή το Καρναβάλι. Θα λειτουργεί στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου υπαίθριο ιατρείο και θα υπάρχει και σταθμός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για ενημέρωση και για οποιοδήποτε συμβάν. Αναμένουμε και φέτος, είναι η αλήθεια, μεγάλο αριθμό επισκεπτών», σημείωσε μιλώντας στον «Ε.Τ».
Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ που βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στην αχαϊκή πρωτεύουσα πραγματοποιούν εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με το τελευταίο κρούσμα. Τον 20χρονο φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, που νόσησε από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο και δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο.
Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν ήδη χορηγήσει προληπτικά εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β’ σε 20 πολύ στενές επαφές του φοιτητή, ενώ έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα να χορηγείται αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη σε έναν ευρύτερο κύκλο συμφοιτητών και καθηγητών του άτυχου νεαρού, με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης νέου περιστατικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος των φοιτητών που θα πάρουν αντιβίωση θα ξεκινήσει από τα τμήματα στα οποία φοιτά ο 20χρονος και θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα τμήματα του πανεπιστημίου, αγγίζοντας ενδεχομένως και ξεπερνώντας ακόμη τα 3.000 άτομα.
Ο ίδιος ο φοιτητής νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε βαριά, αλλά σταθερή κατάσταση, ενώ τις επόμενες μέρες οι γιατροί θα επιχειρήσουν να τον ξυπνήσουν από την καταστολή.
Να σημειωθεί πως αν και η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου Β’ (η οποία γίνεται με σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα) δεν είναι εύκολη, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ενδημική έξαρση, αλλά και επιδημία. Κυρίως μεταξύ ατόμων που ζουν σε κοινόβια, γι’ αυτό και υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι φοιτητές -κυρίως όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες- αλλά και παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα.
Προ των πυλών η κάλυψη του ακριβού εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία
O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν, πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 14 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν πλέον ανησυχητική έξαρση.
Ετσι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ανοίξει η συζήτηση και υπάρχει θετική εισήγηση για την κάλυψη του ακριβού εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας έως 1 έτους.
Ειδήσεις σήμερα
Κρήτη: Στη φυλακή 24χρονος ύστερα από άγριο καβγά με τον αδερφό του – Είχε βγάλει όπλο
Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές o Νίκος Καρβέλας – Δείτε με ποιο κόμμα
«Καλάθι της Σαρακοστής»: Πότε ξεκινά και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει