Από έναν πρώτο εσωτερικό έλεγχο της ΕΤΑΔ και ιδιωτικής εταιρίας προέκυψε ότι την τριετία 2022-2024 πραγματοποιήθηκαν 34 ύποπτες μισθώσεις ακινήτων, 13 εκ των οποίων τοποθετούνται στο Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα αδειοδότησης και τιμολόγησης. Τα διαφυγόντα κέρδη για αυτές τις εκδηλώσεις εκτιμάται ότι αγγίζουν τις 402.500 ευρώ.
Σημειώνεται πως ο αρμόδιος εισαγγελέας αναμένεται να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία πιθανότατα θα αναθέσει στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διερευνηθεί αν ο αριθμός των κρατικών υπαλλήλων που εμπλέκονται στο κύκλωμα είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως και ο αριθμός στελεχών της ΕΤΑΔ που έγιναν στόχοι «κρυφών» απειλών και επιθέσεων.
Επίσης, στάλθηκαν έγγραφα στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, για ενδελεχή οικονομικό έλεγχο σε βάθος 10ετίας, ενώ έχουν «παγώσει» οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο κατηγορούμενων υπαλλήλων και των συζύγων τους. Παράλληλα, στα έγγραφα που έχουν κατασχεθεί στα σπίτια των εμπλεκομένων υπάρχουν συμβάσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με πλαστά στοιχεία, τα οποία πιθανόν κρύβουν «θησαυρούς» για το μέγεθος της υπόθεσης.
Πρόσληψη για δεξιώσεις
Ενας από τους μάρτυρες, μέτοχος σε επιχείρηση-πλωτό χώρο εκδηλώσεων που βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο στο Λιμανάκι, κοντά στο «Tae Kwon Do» στο Παλαιό Φάληρο, για τη μίσθωση μέρους του χώρου στον οποίο βρισκόταν η επιχείρηση είχε έρθει σε επαφή με την 49χρονη τομεάρχη των βραχυχρόνιων μισθώσεων της ΕΤΑΔ, την οποία του σύστησε ένας άνδρας.
Οι δυο τους του ζήτησαν να συνεργαστούν και συγκεκριμένα να προσλάβει στην επιχείρησή του την 49χρονη ως υπεύθυνη για τις… κοινωνικές δεξιώσεις. Ο επιχειρηματίας δέχθηκε να την προσλάβει έναντι αμοιβής, ενώ ο άνδρας ανέλαβε να διαχειρίζεται το πάρκινγκ της επιχείρησης. Το χρηματικό ποσό που έδινε στους δύο ήταν 3.000 ευρώ μηνιαίως.
Ο επιχειρηματίας δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη συνεργασία του και τη διέκοψε πέντε μήνες αργότερα, ωστόσο συνέχιζε να συνομιλεί με τον «παρκαδόρο», καθώς τους πλήρωνε για σταθμεύσεις οχημάτων, γιατί η 49χρονη του είχε πει ότι αυτός και ο συνεργάτης του διαχειρίζονταν το πάρκινγκ στο Φάληρο. Μετά από λίγο καιρό δόθηκε «εκδικητικά» παράνομη άδεια σε άλλον διοργανωτή να στήσει λούνα παρκ μπροστά από τον πλωτό χώρο εκδηλώσεων του επιχειρηματία, εξαιτίας της διακοπής της συνεργασίας τους.
«Ο σύντροφός της»
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Αλλος διοργανωτής εκδηλώσεων είχε μισθώσει δύο φορές ακίνητα της Εταιρείας.
Η πρώτη μίσθωση αφορούσε διοργάνωση εκδήλωσης στην Κέρκυρα το 2022. Ελαβε τη σχετική έγκριση από την 49χρονη πληρώνοντας 3.000 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα αιτήθηκε τη μίσθωση του ίδιου ακινήτου για τον ίδιο σκοπό, ωστόσο ο χώρος είχε μισθωθεί από πρώην συνεργάτη του, άτομο με το οποίο η 49χρονη είχε στενές σχέσεις και τον προωθούσε. Ο ίδιος διοργανωτής το 2023 αιτήθηκε τη μίσθωση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση
εκδήλωσης. Η απόφαση καθυστερούσε από την 49χρονη, με τον διοργανωτή να απευθύνεται στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ και δύο μήνες αργότερα πήρε την απόφαση έγκρισης.
«Επί κορονοϊού»
Ο διευθυντής Ωρίμανσης και Αξιοποίησης Ακινήτων της ΕΤΑΔ, ο οποίος είχε στην αρμοδιότητά του και τον τομέα των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων, γνώριζε τους δύο κατηγορουμένους και την απομάκρυνσή τους από τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς υπήρχαν ενδείξεις κακοδιαχείρισης. Ο διευθυντής ήρθε σε επαφή με διοργανωτές εκδηλώσεων. Ενας διοργανωτής, που είχε μισθώσει ακίνητο στην Κέρκυρα, του ανέφερε ότι τα δύο κατηγορούμενα στελέχη τού έστελναν παραποιημένα έγγραφα, που προσομοίαζαν με αποφάσεις της ΕΤΑΔ, για να του αποσπούν χρηματικά ποσά.
Σε συνάντηση που είχε με άλλον διοργανωτή του «Τae Κwon Dο», εκείνος του ανέφερε ότι από το 2018 έως και το 2023, με εξαίρεση τα χρόνια που είχαμε κορονοϊό, πραγματοποιούσε εκδήλωση στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου πληρώνοντας κάθε χρόνο 10.000 ευρώ στην 49χρονη και τον συνάδελφό της, χωρίς αυτά να φθάνουν ποτέ στην ΕΤΑΔ.
Σε συνάντηση με επιχειρηματία που είχε πλωτό εστιατόριο στην προβλήτα του «Tae Kwon Do», στην περιοχή του Φαλήρου, του ανέφερε ότι δεχόταν πιέσεις από τον «σύντροφο» της 49χρονης για να τους δίνει χρήματα, προκειμένου να μην του κάνουν ζημιά στη λειτουργία του μαγαζιού του, καθώς, όπως του ανέφεραν, «κουμάντο εκεί έκαναν αυτοί».
Αλλος επιχειρηματίας, που είχε μισθώσει ακίνητο στη Ζάκυνθο, είχε δώσει 30.000 ευρώ στην 49χρονη σε μία μαύρη τσάντα.
«Τους έδινα χρήματα είτε χέρι με χέρι είτε και ταχυδρομικά»
Διοργανωτής εκδηλώσεων που συνεργαζόταν με την ΕΤΑΔ από το 2021 κατέθεσε ότι είχε έρθει σε επαφή με τους δύο κατηγορουμένους και τον «σύντροφο», στους οποίους έδινε χρήματα είτε «χέρι με χέρι» είτε ταχυδρομικά, προκειμένου να του παραχωρούν ακίνητο του Δημοσίου για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.
Τον Μάιο του 2022, διοργανωτής και συνεργάτης του είχαν πάει στην οδό Βουλής στην Αθήνα και έδωσαν 20.000 ευρώ στον κατηγορούμενο υπάλληλο, καθώς έτσι είχε πει η 49χρονη. Ωστόσο, ο «σύντροφός» της του έστειλε αποφάσεις από την ΕΤΑΔ οι οποίες ανέγραφαν διαφορετικά ποσά από αυτά που είχε πληρώσει. Οταν ζητούσε από την 49χρονη κατηγορουμένη τιμολόγιο αποχρέωσης, δεν το έλαβε ποτέ.
Οταν τελείωσε, το 2023, η μίσθωσή του στη Ζάκυνθο, δέχτηκε τηλέφωνο από την ΕΤΑΔ ότι χρωστούσε 11.160 ευρώ για το ακίνητο στο Φάληρο και 12.400 ευρώ για το ακίνητο στη Ζάκυνθο. Οταν απευθύνθηκε στους δύο κατηγορούμενους υπαλλήλους εκείνοι του έστειλαν ορισμένα από τα τιμολόγια, ωστόσο συνειδητοποίησε ότι πλήρωσε πολύ περισσότερα από όσα αναγράφονταν στις αποφάσεις, καθώς επίσης και ότι τα χρήματα δεν έφταναν κάποιες φορές στην Εταιρεία…
«Από 3.000, μου ζήτησαν 10.000€»
Μισθωτής χώρου από το 2015 στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου/Τae Κwon Do, για τη διοργάνωση εκδήλωσης που αφορά ερασιτεχνικούς αθλητικούς αγώνες έδινε για την κράτηση του χώρου 3.000 ευρώ στους δύο κατηγορούμενους υπαλλήλους. Τα έτη 2020 και 2021 δεν έγινε η διοργάνωση λόγω κορονοϊού, ενώ τα έτη 2022 και 2023 ο 49χρονος υπάλληλος του ζήτησε 10.000 ευρώ κάθε χρόνο για την εκδήλωση, όπως και έκανε.
«Σε λογαριασμό … εταιρίας»
Εξεταζόμενη γυναίκα ανέφερε ότι το 2023 μίσθωσε χώρο στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου από την ΕΤΑΔ για τη διεξαγωγή εκδήλωσης. Αφού ήρθε σε επαφή με την 49χρονη υπάλληλο, εκείνη τους υπέδειξε τον «σύντροφό» της ως τον διαχειριστή του χώρου στάθμευσης του Ολυμπιακού Πόλο Φαλήρου, τον οποίο θα έπρεπε να πληρώσουν ξεχωριστά. Eτσι, για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, η μισθώτρια πλήρωσε, εκτός του μισθώματος της ΕΤΑΔ, και το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ και τον… ΦΠΑ σε εταιρία που της υπέδειξε ο «σύντροφος».
Ο συνάδελφος με το… σφυρί
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση με σφυρί σε βάρος του 47χρονου που είχε αντικαταστήσει την 49χρονη κατηγορούμενη στο πόστο της, εξέτασαν έναν «συνάδελφο» του 19χρονου δράστη. Επεσαν σε έναν «γνώριμο», που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε συμμορία μπράβων και ήταν αρμόδιος για τη διακίνηση ναρκωτικών.
Οταν εξετάστηκε, ανέφερε ότι στα τέλη Μαΐου του 2024 άρχισε να εργάζεται στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης στο Μαρούσι. Υποστήριξε ότι στον συγκεκριμένο χώρο εργάζονταν ο ίδιος και τρία ακόμα άτομα. Οταν του έδειξαν φωτογραφίες του 19χρονου δράστη με το σφυρί, του «συντρόφου» της 49χρονης υπαλλήλου και ενός ακόμα άνδρα, εκείνος τους αναγνώρισε. Ανέφερε ότι τον 19χρονο τον συνάντησε δύο φορές στον χώρο του πάρκινγκ, αλλά δεν θυμόταν να εργαζόταν στον ίδιο χώρο.