Το περιστατικό
Ο πρώην μπασκετμπολίστας -έχει γνωστοποιήσει πως ο ίδιος έχει στοιχεία Ασπεργκερ και η κόρη του είναι στο φάσμα του αυτισμού- το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής βρισκόταν στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, όταν αντιλήφθηκε ότι ένας νεαρός βρισκόταν στη μέση του δρόμου. Παρά τις προσπάθειες των οδηγών να τον τραβήξουν στην άκρη, εκείνος αρνούνταν, καθώς δεν ήθελε να τον αγγίζουν.
«Κοίταξα αν υπήρχε αίμα τριγύρω ή όχημα τρακαρισμένο και δεν είδα. Εριξα μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω ή αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση», περιέγραψε σε διαδικτυακή του ανάρτηση ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ακτιβιστικές δράσεις ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.
«Είπα να φύγουν όλοι από γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω τα αυτοκίνητα, γιατί ήξερα ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω από εκεί, μιας και, όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων, πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του», συνέχισε.
Η αντιμετώπιση
Ξάπλωσε μαζί με τον νεαρό στην άσφαλτο, αρχικά χωρίς να τον ακουμπήσει καθόλου. Προσπάθησε να του πιάσει κουβέντα, να μπει στον κόσμο του, να τον κάνει να τον εμπιστευτεί και να τον δει σαν φίλο. Οταν κατάλαβε ότι ήταν έτοιμος και ότι τον εμπιστεύεται, ο πρώην μπασκεμπολίστας τού ζήτησε να τον πιάσει από το μπράτσο για να πάνε στην άκρη.
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο φάσμα δεν θέλουν να τους ακουμπάς. Δεν πρέπει να είμαστε βίαιοι μαζί τους. Πλησίασα τον νεαρό με μεγάλη ηρεμία και προσπάθησα να του αλλάξω θέμα. Να τραβήξω την προσοχή του αλλού μέχρι να ηρεμήσει, να με εμπιστευτεί και να πάμε στην άκρη», εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Παπανικολάου.
Κλειδί η γνώση
Μάλιστα, στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της εκπαίδευσης, επαναλαμβάνοντας πως είναι σημαντικό οι φορείς να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις.
«Πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις. Είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν οι φορείς, το ΕΚΑΒ και η Αστυνομία, γιατί αν κάποιος αντιδράσει όπως αντέδρασε στη περίπτωση αυτή ο νέος, υπάρχει περίπτωση αυτό να ερμηνευτεί ως αντίσταση, οπότε εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα και να ασκηθεί μεγαλύτερη επιβολή στον άνθρωπο με αυτισμό, κάτι που είναι λάθος», τονίζει. Αποκαλύπτει δε πως μετά τη γνωστοποιήση του συμβάντος άνθρωποι απο το ΕΚΑΒ ήρθαν σε επαφή μαζί του για να υπάρξει ένας συντονισμός γύρω από αυτό το ζήτημα.
Μήνυμα…
«Θερμή παράκληση να μην τα βάλετε ελαφρά τη καρδία με τους γονείς του παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν. Τέλος, θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. “Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί”. Κινδυνέψαμε, ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα».
Ειδήσεις σήμερα
Άοπλη η Ευρώπη σε επίθεση από το διάστημα
Ο Ερντογάν βάζει εισιτήριο στην Αγία Σοφία
Σύνταξη: Ιδού οι 15 διατάξεις-«παράθυρα» για άμεση συνταξιοδότηση από 56 ετών!