Οπως και πέρσι, η υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού άγγιξε τις 20.000 αιτήσεις, με το 24,8% να επιλέγει ένα δημόσιο ΙΕΚ σε διαφορετική περιφέρεια από τον μόνιμο τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το ποσοστό εισαγωγής στα δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού αυξήθηκε στο 65,9%, έναντι 37,7% το 2021.
Δημοφιλείς επιλογές
Οι πιο δημοφιλείς επιλογές, με πάνω από 1.000 υποψηφίους να τις επιλέγουν σε ένα ΙΕΚ, είναι οι εξής:
1.Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμός Φιλοξενίας
2.Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
3.Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
4.Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
5.Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής
6.Βοηθός Φαρμακείου
Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Αν είχα ενημερωθεί θα το σφράγιζα εκείνη τη στιγμή» είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας
7.Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα, Web designerdeveloper/video games)
8.Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας
9.Βοηθός Εργοθεραπείας
10.Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα Ναυτιλίας
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των ΙΕΚ των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Τουρισμού. Οι εγγραφές για τους επιτυχόντες ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Οσοι υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση στο Σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζόμενων σε ΔΙΕΚ για να διεκδικήσουν μία θέση, αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες από το σύνολο των 34 που λειτουργούν μέχρι σήμερα στα ΙΕΚ, με δυνατότητα εγγραφής όμως μόνο σε ένα ΔΙΕΚ. Ηδη από τη νέα χρονιά θα λειτουργήσουν πειραματικά δημόσια ΙΕΚ με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να προβλέπει και την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων.
Συγχώνευση τμημάτων
Οπως και πέρσι, τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ήταν αποκαλυπτικά για το ενδιαφέρον των υποψηφίων και τη ζήτηση των πανεπιστημιακών τμημάτων.
Ενα χρόνο μετά, με πάνω από 75.000 αποφοίτους να απορροφώνται σε πανεπιστήμια αλλά και δημόσια ΙΕΚ, η ΕΒΕ συνεχίζει να αφήνει πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς εισακτέους.
Μέχρι το 2020, ο βαθμός εισαγωγής σε πανεπιστήμιο ήταν ακόμα και κάτω από 1.000 μόρια, ενώ φέτος μόλις σε μία περίπτωση καταγράφεται βαθμός εισαγωγής 6.900 μόρια.
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών που δεν κατάφεραν να γράψουν πάνω από αυτό, έμειναν εκτός ΑΕΙ. Και δεν είναι λίγοι όσοι δεν καταφέρνουν να έχουν επιδόσεις πάνω από αυτό το όριο, καθώς φέτος, όπως και πέρσι, τουλάχιστον 30.000 παιδιά δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια λόγω της βαθμολογίας τους.
Κάποιοι διεκδίκησαν μια θέση σε δημόσια ΙΕΚ, όμως αρκετά δεν αναγνώρισαν αυτή την επιλογή ως έναν εναλλακτικό δρόμο.
Για δεύτερη χρονιά εφαρμογής, τόσο η ΕΒΕ όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό έχουν καταφέρει να πετύχουν τους στόχους τους.
Η ΕΒΕ οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων να εισάγεται στις πρώτες του επιλογές, ενώ παράλληλα κατέδειξε με τον πιο προφανή τρόπο, τις σχολές και τα τμήματα για τα οποία οι υποψήφιοι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον.
Φέτος έμειναν 13 τμήματα με λιγότερους από 10 εισακτέους, με πολλά από αυτά να είχαν και πέρσι αντίστοιχες επιδόσεις. Την ίδια ώρα, το παράλληλο μηχανογραφικό ήρθε να καλύψει το κενό του «κόφτη» για τους υποψήφιους που καταγράφουν πολύ χαμηλές βαθμολογίες και πλέον δεν μπορούν να διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια.
Ξεκίνησε με 8.000 διαθέσιμες θέσεις, φέτος τις υπερδιπλασίασε στις 16.500 και οι απόφοιτοι συνεχίζουν να καλύπτουν τις θέσεις και να δείχνουν ενδιαφέρον, ιδίως για συγκεκριμένες ειδικεύσεις.
Με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη προωθήσει η πολιτική ηγεσία και όπως φαίνεται η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα να τις αφομοιώσουν, η «πολύ» εξαγγελθείσα συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Η δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ ήταν σημαντική, για να δει το υπουργείο Παιδείας σε ποιες περιπτώσεις κάποια πρώτα αποτελέσματα ήταν αστοχίες ή κατέγραφαν την πραγματική ζήτηση κάποιων σχολών ή τμημάτων.
Τα τμήματα που βρίσκονται στο «στόχαστρο» είναι γνωστά άλλωστε: ένα μεγάλο μέρος από τα 134 τμήματα που ίδρυσε εν μια νυκτί ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, ανωτατοποιώντας τμήματα ΤΕΙ αλλά και όσα αντικείμενα εκπροσωπούνται σε πολλά ιδρύματα ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα κάποια εξ αυτών, ιδίως σε περιφερειακά πανεπιστήμια, να έχουν πολύ χαμηλές βάσεις και ελάχιστο ενδιαφέρον από υποψηφίους.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΚ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ 2022 | ||
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ | ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ |
ΓΕΝΙΚΗ | 20.275 | 13.315 |
ΕΙΔΙΚΗ | 157 | 157 |
ΣΥΝΟΛΟ | 20.432 | 13.472 |
Ειδήσεις σήμερα
Gov.gr Wallet: Βήμα βήμα η διαδικασία για ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό