Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΟΣΑ και από ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό, 40.000 Ελληνες σπουδάζουν εκτός Ελλάδος. Ενας αριθμός πολύ υψηλότερος για το σύνολο του πληθυσμού της. Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε στην πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου ότι στην Ισπανία, με πληθυσμό τετραπλάσιο από την Ελλάδα, αντίστοιχος αριθμός φοιτητών που σπουδάζουν έξω είναι 35.000, ενώ στην Πορτογαλία 13.000.
Στην περίπτωση των Ελλήνων φοιτητών, η Κύπρος είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός με περίπου 18.000 φοιτητές από την Ελλάδα. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία του ΔΟΑΤΑΠ, καθώς το 50% των αιτήσεων για αναγνώριση σπουδών αφορά κυπριακά Ιδρύματα.
Δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός σπουδών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και υπάρχουν τάσεις μείωσης των αιτήσεων των Ελλήνων φοιτητών, τα τελευταία στοιχεία του 2021 δείχνουν ότι 9.509 είναι οι Ελληνες που σπουδάζουν στη χώρα.
Τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Γερμανία με 4.341 φοιτητές και τέταρτος η Βουλγαρία με 4.185 φοιτητές, ενώ την Ολλανδία επιλέγουν περίπου 3.200 φοιτητές, τις ΗΠΑ 2.593, ενώ την Ιταλία 1.500 φοιτητές.
Βασική επιδίωξη
Σέρρες: Ανατροπή φορτηγού μετά από τροχαίο - Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό
Το σκεπτικό του νομοσχεδίου είναι να δώσει την ευκαιρία σε όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα δημόσια πανεπιστήμια να καταφέρουν να σπουδάσουν στη χώρα τους το αντικείμενο που επιθυμούν.
Αλλωστε οι πρώτες πληροφορίες για τις ζυμώσεις που γίνονται με ξένα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν εδώ, αφορούν στη δημιουργία σχολών με ιδιαίτερα δημοφιλή αντικείμενα για τους Ελληνες υποψηφίους, όπως Ιατρικές, Πολυτεχνικές Σχολές και Νομική.
Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι η πλειονότητα αυτών των φοιτητών αναζήτησε έξω μία διέξοδο, καθώς δεν κατάφερε να σπουδάσει αυτό που ήθελε στην ίδια του τη χώρα, με το νέο νομοσχέδιο να δίνει εναλλακτικές σε όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Συμβολή στην οικονομία
Η χώρα προσδοκά και τα οικονομικά οφέλη αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς από το παράδειγμα της Κύπρου καταγράφεται ότι η συμβολή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην οικονομία αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Η δημιουργία ενός περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου είναι στους στόχους της πολιτικής ηγεσίας, η οποία προσδοκά με την ψήφιση του νόμου σε προσέλκυση επενδύσεων, ξένων φοιτητών και στην αύξηση των συνεργειών της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας για έρευνα και ανάπτυξη.
Με το νομοσχέδιο να είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από την πρώτη ημέρα για τις διατάξεις που αφορούν τόσο σε δημόσια όσο και στα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Σημειώνεται σε λιγότερο από 24 ώρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 130 σχόλια, με την πλειονότητα αυτών να αφορούν στην ίδρυση των παραρτημάτων και ένα μικρότερο ποσοστό στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.
Ειδήσεις σήμερα
Σοκ στη Λαμία για τον αιφνίδιο θάνατο 8χρονου – Το σπάνιο σύνδρομο που είχε
Κέιτ Μίντλετον: Βγήκε από το Γουίνδσορ για πρώτη φορά – Επισκέφθηκε τον βασιλιά Κάρολο
Iλαρά: Αυξήθηκαν κατά 43% παγκοσμίως οι θάνατοι – Οι κινήσεις του ΕΟΔΥ και τα συμπτώματα