«Τα θέματα ήταν λίγο πιο απαιτητικά σε σχέση με πέρσι. Ήθελε ψυχραιμία από τους μαθητές, ιδίως στο τρίτο και τέταρτο θέμα, καθώς δεν υπήρχαν κατευθυντήριες», αναφέρει ο Αλέξης Σιμόπουλος, καθηγητής Μαθηματικών στον όμιλο φροντιστηρίων «Αξία».
«Τα θέματα κινήθηκαν σε όλο το εύρος της ύλης και εξετάστηκαν σημαντικές μεθοδολογίες με διαβαθμισμένη τη δυσκολία των θεμάτων, ήταν όμως πιο απαιτητικά. Οι υποψήφιοι που ήταν καλά προετοιμασμένοι μπορούν να αναμένουν υψηλή βαθμολογία», συμπλήρωσε.
Σε σχολιασμό της, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε ότι το διαγώνισμα των Μαθηματικών καλύπτει το σύνολο της ύλης. «Τα θέματα παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία και είναι παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι το ερώτημα Δ4 ήταν αυξημένων απαιτήσεων.
Στο μάθημα των Αρχαίων τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι δεν κρίθηκαν μεγαλύτερης δυσκολίας από τα περσινά. Ομως φέτος οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου έχουν να αντιμετωπίσουν αλλαγές στη βαθμολόγηση, καθώς οι μονάδες που αφορούν το άγνωστο κείμενο αυξάνονται κατά 5.
«Το διδαγμένο κείμενο και οι ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού ήταν βατά και αντίστοιχης λογικής και δυσκολίας με τα τελευταία προηγούμενα έτη, απαιτούσαν όμως καλή γνώση των σχολίων του σχολικού βιβλίου. Το αδίδακτο κείμενο ήταν ένας πλατωνικός διάλογος μέτριας δυσκολίας, με τη διαφορά πως φέτος ζητήθηκε μεγαλύτερο απόσπασμα για μετάφραση και έχουν γίνει αλλαγές στη βαθμολόγηση, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος να πρέπει για το άριστα να έχει 20 μονάδες και όχι 15, όπως πέρσι», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η φιλόλογος του ομίλου φροντιστηρίων «Αξία» κ. Χριστίνα Δημακοπούλου.
Τέλος, το διαγώνισμα της Βιολογίας κρίθηκε κλιμακούμενης δυσκολίας με κάλυψη ενός ικανοποιητικού μέρους της ύλης.
«Σε αντίθεση με πέρσι, οι μαθητές είχαν χρόνο να αναπτύξουν τις απαντήσεις τους και δεν δυσκολεύτηκαν από ασάφειες στην διατύπωση. Το γ4 ήταν ένα θέμα που ήθελε προσοχή. Αίσθηση μου προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε αιτιολόγηση σε πολλά ερωτήματα, κι όπου υπήρχε ήταν σύντομης ανάπτυξης. Το επίπεδο των θεμάτων ήταν το ίδιο με πέρσι και θεωρώ ότι ένας μαθητής μόνο από τη θεωρία μπορεί να πετύχει εύκολα τη βάση εφόσον έχει διαβάσει. Οι υπόλοιπες 50 μονάδες ήθελαν περισσότερη προσοχή», ανέφερε η καθηγήτρια Βιολογίας Ηρώ Κατσαμά του φροντιστηρίου «Αξία».
Η επόμενη εξέταση
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι έχουν ήδη διαγωνιστεί στο θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με τα θέματα να κρίνονται βατά και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Πανελλήνιες 2023: Την Πέμπτη Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική
Την Πέμπτη 8 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα των Λατινικών (1ο επιστημονικό πεδίο), Χημείας (2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο) και Πληροφορικής (4ο επιστημονικό πεδίο).
Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων τη Δευτέρα με τα μαθήματα της Ιστορίας (1ο επιστημονικό πεδίο), Φυσικής (2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο) και Οικονομίας (4ο επιστημονικό πεδίο).
Για τα Επαγγελματικά Λύκεια, οι εξετάσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή 16 Ιουνίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τα ειδικά μαθήματα, τα οποία ολοκληρώνονται στις 29 Ιουλίου.
Όπως και πέρσι, στις αρχές Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες για τα μαθήματα και θα ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, αλλά και του παράλληλου μηχανογραφικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει και φέτος νωρίτερα, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου, αντί για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, περίοδο που παραδοσιακά ανακοινώνονταν οι βάσεις στο παρελθόν.