Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 5 τα ξημερώματα με Θεία Λειτουργία στον Μικρό Ιερό Ναό και Θεία Κοινωνία προσκυνητών.
Παναγία Σουμελά: Σε κλίμα κατάνυξης η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Πατριάρχη
Ακολούθησαν ο ‘Ορθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος. Στη συνέχεια, τελέστηκαν η έξοδος των ιερών εικόνων, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Η εικόνα από την Αθήνα είχε βρεθεί στην Τραπεζούντα και έπειτα από τα τραγικά γεγονότα στην περιοχή, με τη γενοκτονία, μεταφέρθηκε εκ νέου. Αρχικά η εικόνα θάφτηκε στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και παρέμεινε θαμμένη για περίπου είκοσι χρόνια, ενώ το 1930 ήρθε στην Ελλάδα μετά από διπλωματικές ενέργειες του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Το 1951 επαναλειτούργησε η νέα μονή της Παναγίας Σουμελά και η εικόνα μεταφέρθηκε τότε στη μονή.
Γέμισε με Ορθόδοξους η Παναγία Σουμελά
Γέμισε το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα από Ποντίους από Ελλάδα, Κύπρο και όλον τον κόσμο.
Στην 10η λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελα συναντήσαμε Ποντίους από την Ρωσία.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Ο Κωστας Κεσίδης προεδρος Ποντίων Κρασνονταρ μαζί με άλλους 5 διένυσε με δυο αυτοκινητα 1200 χιλιόμετρα για να προσκυνήσει στο Μοναστήρι των προγόνων του.
Φέτος στο Μοναστήρι του Πόντου δόθηκαν περίπου 150 με 200 άδειες. Αν και κάθε χρόνο ο αριθμός των Ποντίων λιγοστεύει, φέτος ο λόγος ήταν η καθυστέρηση της αποστολής της επίσημης άδειας από την τουρκική κυβέρνηση που έφτασε στο Φανάρι στις 11 Αυγούστου ενώ έγιναν και πολλές ακυρώσεις εξαιτίας της ανασφάλειας της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας.
Με πληροφορίες από rthess.gr