Μιλώντας στο MEGA ο δικηγόρος του 45χρονου Μανώλη, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, αποκάλυψε ότι: «Η αστυνομία έχει την φωτογραφία και με σχετική διάταξη μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα για να εντοπιστεί το παιδί πιο εύκολα».
Αυτό αποτελεί και απάντηση απέναντι στο επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον, σύμφωνα με το οποίο ο 45χρονος πατέρας του παιδιού δεν δίνει φωτογραφία του στο «Χαμόγελου του Παιδιού» προκειμένου να δρομολογηθεί το Missing Alert.
«Ήμουν στην Κεφαλονιά και είχα πληροφορία πως είδε κάποιος άτομο που έμοιαζε με τον γιο του Μανώλη, τελικά δεν ήταν», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης είχε δηλώσει: «Ο μικρός δεν ήθελε από την αρχή να τους ακολουθήσει, είτε στο Παίδων, είτε στη δομή. Δεν ήταν μόνο το χθεσινό ζήτημα. Είναι έφηβος, έχει άποψη, έχει γνώμη και δεν ήθελε να φύγει από εκεί που ζούσε».
Σε άλλες δηλώσεις είχε πει: «Τα έβαλε μαζί μου σε κάποια φάση. Ρωτούσα στους αστυνομικούς αν τον είδαν και δεν είχαν δει κάτι».
Παλαιοχριστιανοί: Τι είχε αναφέρει η δομή για το παιδί που έφυγε
Η ανακοίνωση της δομής περιέγραφε το πώς διέφυγε ο 15χρονος:
«Ο Ξενώνας Εφήβων Πειραιά της «ΜΙΤΟΣ ΑΜΚΕ», ανέλαβε, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 31/2024 Διατάξεως της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κορίνθου, την προσωρινή επιμέλεια ανηλίκου, την οποία ενάσκησε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια, προσοχή και επίβλεψη, σύμφωνα με τις οδηγίες, που έλαβε (στο πλαίσιο και γραπτής αλληλογραφίας με τις επιληφθείσες Εισαγγελικές Αρχές).
Η δομή μας, σύμφωνα με την άδειά της, αλλά και τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις, λειτουργεί ως ξενώνας ανοικτού τύπου, ήτοι, οι ωφελούμενοι έφηβοι δεν είναι ούτε έγκλειστοι, ούτε δεσμευμένοι, κατά την παραμονή τους σε μας. Αντιθέτως απολαμβάνουν φροντίδας και μέριμνας για την αποκατάσταση τραυμάτων, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την κοινωνικοποίησή τους και την ομαλή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της λειτουργίας μας και της κείμενης νομοθεσίας μεριμνούμε και για την καλύτερη ψυχολογική υποστήριξη των ωφελουμένων εφήβων, ειδικώς δε για την αποτροπή φαινομένων γονεϊκής αποξένωσης.
Περιορισμοί στην επικοινωνία τους με πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος θα μπορούσαν να τεθούν μόνον κατόπιν Δικαστικής απόφασης/ Εισαγγελικής διάταξης ή, διασταλτικά, κατόπιν οδηγιών, στο πλαίσιο εκθέσεως επιληφθείσας Κοινωνικής Υπηρεσίας κλπ, κάτι το οποίο δεν συνέτρεξε στην περίπτωση του εφήβου, που αναλάβαμε με την υπ’ αριθμ. 31/2024 Διάταξη ΕισΠροτΚορινθ.
Τραγωδία στη Λακωνία: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στην περιοχή της Σκάλας
Στις 10.03.2024 έλαβε χώρα συνάντηση του άνω ωφελουμένου με τον πατέρα του, εκτός των εγκαταστάσεων του ξενώνα, κατόπιν συνεννοήσεως με τον τελευταίο. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και υπάλληλός μας, μολονότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ως υποχρεωτικό, ούτε μας είχε ορισθεί ως προαπαιτούμενο ή επιβεβλημένο από τις Αρχές. Στο τέλος της συνάντησης αυτής, παρόντος του πατέρα του, ο έφηβος το έβαλε στα πόδια, προς άγνωστη κατεύθυνση. Η συνεργάτιδά μας προσπάθησε, μάταια, να τον σταματήσει. Αμέσως ενημερώσαμε την Εισαγγελία και την Αστυνομία και καλέσαμε και τον πατέρα του σε ουσιαστική συνδρομή. Η συνεργάτις μας κλήθηκε από τις οικείες προανακριτικές Αρχές, στο Α.Τ. Καμινίων, σε κατάθεση, η οποία τράπηκε σε σύλληψη, ελεγχόμενη για διάπραξη του αδικήματος της έκθεσης, ως μας ανακοινώθηκε. Ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίσθηκαν αντίστοιχα περιστατικά φυγής ανηλίκων, από ξενώνες, τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά, με αυτόν τον τρόπο [κράτηση προσωπικού ξενώνα/δομής, εκ της φερομένης αξιόποινης συμπεριφοράς τους].
Σήμερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς, δια της κας Εισαγγελέως, άφησε ελεύθερη την υπάλληλο του ξενώνα μας και παρήγγειλε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και των αληθώς εμπλεκομένων, σ’ αυτές, προσώπων.
Φρονούμε ότι οι ανωτέρω ενέργειες ανταποκρίνονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο, τα αληθή πραγματικά περιστατικά και συνιστούν εκδήλωση αληθινής ευαισθησίας προς την αδίκως ταλαιπωρηθείσα υπάλληλο. Από πλευράς μας παραμένουμε στη διάθεση των Αρχών και ζητούμε, επιτακτικά, από τη Διοίκηση τον καθορισμό ενός αναγκαίου πλαισίου προδιατυπωμένων ενεργειών, προς ομοιόμορφη αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.
ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΦΗΒΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΜΙΤΟΣ ΑΜΚΕ»
Παλαιοχριστιανοί: Οι αντιφάσεις όσων εμπλέκονται στην υπόθεση
Ενώ στην αρχή ο Μανώλης φαίνεται να είπε στις Αρχές πως ο ρασοφόρος Κλεομένης είναι ο πατέρας του 10 μηνών βρέφους, ύστερα τα άλλαξε και έλεγε πως τα μπέρδεψαν οι αστυνομικοί.
Τώρα, ο Κλεομένης αρνείται τα πάντα, ακόμα και την οποιαδήποτε επαφή με την οικογένεια των «Παλαιοχριστιανών».
«Δε γνωρίζω και δεν έχω καμία σχέση με την οικογένεια των Παλαιοχριστιανών από την ορεινή Κορινθία. Φυσικά και δεν είμαι ο πατέρας του 10 μηνών βρέφους της 22χρονης κόρης και ούτε ξέρω πότε ή πού αυτό γεννήθηκε. Δεν γνωρίζω κατηγορηματικά τίποτα για όλους αυτούς».
Τα λεγόμενά του έρχεται να διαψεύσει η κόρη του Μανώλη, που λέει πως η οικογένεια όχι μόνο γνωρίζεται με τον Κλεομένη, αλλά ήταν ο πνευματικός τους για αρκετά χρόνια.
«Αποκλείεται η ετεροθαλής αδελφή μου να έχει κάνει την κόρη της με τον πάτερ Κλεομένη. Είναι ο πρώην πνευματικός μας πριν πολλά, πολλά χρόνια, όταν εγώ ήμουν 10 χρονών. Η κόρη του μάλιστα, είναι νονά του αδελφού μου Χριστόφορου. Φυσικά και ξέρω ποιος είναι».
Μυστήριο παραμένει βέβαια ποιος είναι τελικά ο πατέρας του μωρού.
«Δεν ξέρω ποιος είναι ο άνδρας με τον οποίο η ετεροθαλής αδελφή μου έχει αποκτήσει το 10 μηνών μωρό της. Γνωρίζω μόνο ότι είναι από την Χαλκίδα. Νομίζω ότι γέννησε ή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2023. Δεν είμαι σίγουρη. Ούτε το αν γεννήθηκε σε μαιευτήριο ξέρω».
Την ίδια ώρα, παραμένει εξαφανισμένη η μητέρα της οικογένειας, η 22χρονη με το 10 μηνών κοριτσάκι και τα υπόλοιπα ανήλικα παιδιά.
«Δεν ξέρω πού βρίσκεται η μητέρα μου, ούτε τα ανήλικα αδέλφια μου, ούτε η ετεροθαλής αδελφή μου με το 10 μηνών μωρό της. Τελευταία φορά τους είδα στην ορεινή Κορινθία, μία ημέρα πριν συλλάβουν τον πατέρα μου. Εγώ πριν τα Χριστούγεννα μετακόμισα με τον άνδρα μου στην Άρτα», προσθέτει η κόρη τους.
Παλαιοχριστιανοί: Η ζωή στα λαγούμια
Το νεαρό κορίτσι της οικογένειας των Παλαιοχριστιανών περιγράφει τις συνθήκες της καθημερινότητάς της, πριν να εγκαταλείψει την περιοχή στην ορεινή Κορινθία που είχαν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια.
«Με τον σύζυγό μου, ώσπου να φύγουμε μέναμε στο τροχόσπιτο. Η υπόλοιπη οικογένεια έμενε στο δενδρόσπιτο. Νερό βρίσκαμε από πηγή που είχαμε στο χωράφι μας. Φαγητό είχαμε από τις καλλιέργειες με όσπρια, φτιάχναμε το δικό μας αλεύρι, είχαμε ζώα. Διαβάζαμε όλοι βοτανολογία και ιστορικά βιβλία για το Βυζάντιο, με τον πατέρα να μας μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του. Τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο αλλά τους διδάσκαμε η μητέρα και εμείς».
Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας προκάλεσαν εντύπωση αλλά και ερωτήματα.
«Είχαμε δύο υπολογιστές και φωτοβολταϊκά. Δεν κρυώναμε καθόλου, γιατί ο πατέρας είχε φροντίσει να έχουμε τζάκι, ξυλόσομπα ακόμα και θερμαινόμενες κρεμάστες που έφτιαξε με κάρβουνα. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ. Και ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλα τα λύναμε με την βοτανολογία», είπε η κόρη του.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 15χρονο γιο της οικογένειας που το έσκασε από τη δομή που τον φιλοξενούσαν.
Ειδήσεις σήμερα
Στη φυλακή ο ηθοποιός και άλλα 4 μέλη της συμμορίας για τις κλοπές των οχημάτων