Πλυντήρια, κορσέδες, μουσικά όργανα, ρολόγια, τάπες μπουκαλιών, ραπτομηχανές, ιστιοφόρα, ζυγαριές, κυψέλες μελισσών, παραϊατρικές συσκευές, ακόμη και… μυγοπαγίδες συγκαταλέγονται στις εφευρέσεις που ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας έχει πιστοποιήσει τον τελευταίο αιώνα.
Στην Ελλάδα, σύστημα προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας σε ό,τι αφορά τις εφευρέσεις εφαρμόζεται από το… 1920.
Ομως, το 2022 ήταν μία χρονιά-«σταθμός» για τον ΟΒΙ καθώς διεκπεραίωσε περισσότερες από 1.000 αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αριθμό διπλάσιο από το 2019 και ρεκόρ για την Ελλάδα! «Αναδεικνύει μια συνολικότερη και πολύ ελπιδοφόρα αναγέννηση της καινοτομίας στη χώρα μας, με τους απλούς πολίτες, τους επιστήμονες και τις εταιρίες να μετουσιώνουν τις νέες ιδέες σε ευρεσιτεχνίες και να οδηγούν σταθερά τους ίδιους και την Ελλάδα στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
Η δική μας προσπάθεια είναι να διευκολύνουμε διαρκώς την καθημερινή επαφή των πολιτών με τον Οργανισμό. Με πολύ υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας και εξατομικευμένης βοήθειας, την πλήρη πλέον ηλεκτρονικοποίηση όλων των διαδικασιών κατάθεσης καθώς και την τήρηση σύντομων χρόνων απόκρισης, στόχος μας είναι η φιλική και αποτελεσματική προσέγγιση των χρηστών των υπηρεσιών μας.
Κυρίως όμως, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τη συνεχή δημόσια παρουσία και τις δράσεις μας σε όλη την Ελλάδα είναι να ενημερώνουμε το κοινό για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και να καλλιεργούμε όλο και περισσότερο την κουλτούρα προστασίας τους», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Χρόνης.
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 1986 η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση για τα Ευρωπαϊκά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας.
Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος και ο νεοσύστατος ΟΒΙ κλήθηκε να ανταποκριθεί στον δύσκολο ρόλο που του ανατέθηκε. «Οι καταθέσεις Μετάφρασης Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας με χώρα προσδιορισμού την Ελλάδα φαινόταν όλο και να κερδίζουν έδαφος φτάνοντας τη δεκαετία του ‘90 κατά μέσο όρο τις 3.500 καταθέσεις τον μήνα. Ομως, η κατάσταση δεν ήταν αντίστοιχη για τις καταθέσεις με χώρα προέλευσης την Ελλάδα. Οι καταθέτες φαίνονταν να μην αισθάνονται άνετα και προτιμούσαν αντί να καταθέτουν τις αιτήσεις για ευρωπαϊκό δίπλωμα μέσω του ΟΒΙ να απευθύνονται απευθείας στο ευρωπαϊκό γραφείο.
Την προηγούμενη δεκαετία ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών καταθέσεων με χώρα προέλευσης την Ελλάδα δεν ξεπερνούσε τις 30 καταθέσεις ετησίως. Την τελευταία τετραετία η εικόνα άλλαξε θεαματικά. Με εκθετική αύξηση, από τις 30 καταθέσεις τον χρόνο, αισίως το 2022 δεχθήκαμε και διαβιβάσαμε στο ευρωπαϊκό γραφείο 100 αιτήσεις! Αξίζει να σημειωθεί ότι στις καταθέσεις αυτές κατά ποσοστό 75% οι δικαιούχοι ήταν μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού.
Ο ΟΒΙ έχει πλέον εδραιωθεί ως ένα αξιόπιστο μέλος του ευρωπαϊκού συστήματος πατεντών», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Δύο από τις πιο πρόσφατες εφευρέσεις, οι οποίες μάλιστα βραβεύτηκαν, αφορούσαν μία «σύνθετη αποσπώμενη κινητή βάση κυψέλης μελισσών» και μία «εξωστοματική ορθοπεδική συσκευή άμεσης έλξης της άνω γνάθου και έμμεσης της κάτω».
«Μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή κυψελών μελισσοκομίας και βλέποντας από κοντά τα προβλήματα των μελισσοκόμων σε κάθε εργασία τους, σχεδιάσαμε την κινητή βάση κυψέλης, η οποία μεταβάλλεται για συλλογή γύρης.
Γενικά, προσφέρει μεγάλες ευκολίες στις εργασίες του μελισσοκόμου και στην καλή διαβίωση του πληθυσμού της κυψέλης ανάλογα με την εποχή διότι είναι εύκολη η ρύθμισή της. Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη με την άψογη, γρήγορη, αποτελεσματική και αντικειμενική λειτουργία του», είπε στον «Ε.Τ.», εκπροσωπώντας τη βραβευθείσα εταιρία «Κυψελοτεχνική», ο Βασίλειος Κωσταμένας.
Από την πλευρά του, ο Στυλιανός Κουτζόγλου αναφερόμενος στην εφεύρεσή του τόνισε ότι συνιστά εξωστοματικό ιατρικό μηχανισμό για την αιτιολογική θεραπεία δυσμορφιών του προσώπου μέσω τροποποίησης της αύξησης του μέσου προσώπου και της κάτω γνάθου σε νεαρούς ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αύξησης κι ανάπτυξης του κρανιοπροσωπικού τους συμπλέγματος.
«Σκοπός της εφεύρεσης ήταν η δημιουργία ενός εύχρηστου, σταθερού και ακριβούς στην τοποθέτηση και λειτουργία του μηχανισμού, ο οποίος σε συνδυασμένη χρήση με άλλο ενδοστοματικό μηχανισμό να μπορεί να προωθήσει εύκολα και χωρίς παρενέργειες κυρίως την άνω γνάθο του ασθενούς. Η συνεργασία με τον Οργανισμό ήταν και είναι πραγματικά μια συγκλονιστική εμπειρία αναλογιζόμενοι τη συνεργασία και τις συναλλαγές μας με άλλους κρατικούς φορείς.
Οι άνθρωποί του πραγματικά αγκάλιασαν την προσπάθειά μας αυτή με περισσή αγάπη. Εκαναν και κάνουν το χρέος τους με φιλότιμο και μεράκι. Δεν αισθάνθηκα ποτέ στη διάρκεια αυτής της διαδρομής των 3,5 χρόνων ότι έπραξαν κάτι διεκπεραιωτικά. Ο ΟΒΙ επιβάλλεται να θωρακιστεί από την Πολιτεία όσο γίνεται περισσότερο και να αγκαλιαστεί από όλους τους Ελληνες. Μόνον έτσι θα επιτελέσει πραγματικά τον ρόλο ισχυρότατου μοχλού ανάπτυξης της χώρας!», τόνισε.
Οι ευρεσιτεχνίες με τη… μηχανή του χρόνου
Χειροκίνητον και ηλεκτροκίνητον πλυντήριον μηχάνημα
Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας: 5. Ημερομηνία Κατάθεσης: 4 Δεκεμβρίου 1920. Εφευρέτης: Ιωάννης Κ. Μίλτος, μηχανικός, κάτοικος Σικάγου Αμερικής και Κων/νος Σ. Κρίκος, έμπορος, κάτοικος Αθηνών
Η εφεύρεση αναφέρεται σε πλυντήριο ρούχων αποτελούμενο από κυλινδρικό τύμπανο (10) περικλειόμενο εντός κιβωτίου μετά καλύμματος (7) από λευκοσίδηρο εντός του οποίου τίθεται το νερό. Το κυλινδρικό τύμπανο (10) είναι κατασκευασμένο από παράλληλες λωρίδες από ξύλο ή λευκοσίδηρο πλάτους 7 cm και μήκους 45 cm. Οι λωρίδες φέρουν κατά μήκος τους μικρές οπές και απέχουν μεταξύ τους 1 cm, έτσι ώστε το νερό να μπαίνει μέσα στο τύμπανο όπου βρίσκονται τα προς πλύση ρούχα. Επίσης, το τύμπανο φέρει εσωτερικά 4 επιμήκεις ξύλινους πήχεις που χρησιμεύουν για την περιστροφή των ρούχων. Η κίνηση λαμβάνεται μέσω συστήματος οδοντωτών τροχών από τον τροχό (11) τον οποίο περιστρέφουμε χειροκίνητα ή με τη βοήθεια ηλεκτροκινητήρα (9) και δερμάτινων ιμάντων.
Μετατροπαί και μετασχηματισμοί του ελαστικού κοιλιοδέσμου
Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας: 15. Ημερομηνία Κατάθεσης: 12 Ιανουαρίου 1921. Εφευρέτης: Δημοσθένης Προμπονάς, ιατρός και φαρμακοποιός, κάτοικος Αθηνών
Ο ελαστικός αυτός κοιλιόδεσμος μετατρέπεται σε κοιλιόδεσμο (κορσέ) απολύτως ελαστικό, ο οποίος συνδέεται με τη βοήθεια τριών αντελκικών κουμπιών και οκτώ συνηθισμένων κουμπιών. Οι τέσσερις περικνημηδοσυνδετήρες του κοιλιόδεσμου ενώνονται περίπου στη μέση και καταλήγουν σε δύο μόνο περικνημηδοσυνδετήρες. Ο ίδιος κοιλιόδεσμος με την προσθήκη του στηθόδεσμου Ε και Ε΄ μετατρέπεται σε κοιλιοστηθόδεσμο (σχήμα β10΄ και Ε) εφόσον συνδέσουμε τις κουμπότρυπες του κοιλιόδεσμου με τα κουμπιά που είναι ραμμένα πάνω στο δαντελωτό μέρος του κορσέ, αντικαθιστώντας έτσι τον βάναυσο και επιβλαβή κοινό κορσέ.
Ωρολόγιον μετά μεταβλητού φύλλου αριθμών
Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας: 75. Ημερομηνία Κατάθεσης: 31 Μαΐου 1921, Εφευρέτης: Ιωσήφ Ντέμκα, μηχανικός, και Παύλος Γκρέσνερ, ωρολογοποιός, κάτοικοι Σλοβακίας
Ρολόι, το οποίο αντί της συνηθισμένης χρονικής διαίρεσης από 1-12, δείχνει μία από 1-24. Χρησιμοποιείται φύλλο αριθμών των ωρών 1-12 και μεταξύ αυτών οι αριθμοί των ωρών 13-24. Το φύλλο αυτό των αριθμών κινείται από μόνο του και καλύπτεται από σκέπασμα που έχει οπές, έτσι ώστε στις συνηθισμένες θέσεις να φαίνεται η σειρά των αριθμών 1-13 ή 13-24.
Πλυντήριον μηχάνημα
Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας: 87. Ημερομηνία Κατάθεσης: 21 Ιουνίου 1921. Εφευρέτης: Γεώργιος Ν. Σκορδίλης, κτηματίας, κάτοικος Χανίων Κρήτης
Η χρήση του εν λόγω μηχανήματος είναι πολύ εύκολη και συνίσταται στην περιστροφική κίνηση του άξονα μέσω της λαβίδας και συνεπώς του εσωτερικού κυλίνδρου, από τα δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα. Είναι ευνόητο ότι προηγουμένως θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέσα στον κύλινδρο τα ρούχα που πρόκειται να πλυθούν με τρόπο κατάλληλο, να προστεθεί το ανάλογο χλιαρό νερό και να κλείσει η πόρτα του εξωτερικού κυλίνδρου για τη διατήρηση τόσο της θερμοκρασίας του νερού όσο και των παραγόμενων ατμών.
Κάλυξ τελειοποιημένος προς πωμάτωσιν διά του κενού φιαλών και άλλων δοχείων καί μηχανή προς επίτευξιν της πωματώσεως ταύτης
Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας: 100. Ημερομηνία Κατάθεσης: 13 Ιουλίου 1921. Εφευρέτης: Ιωσήφ Ταλανσιέρ, κάτοικος Παρισίων Γαλλίας
Η εφεύρεση αναφέρεται στο ερμητικό κλείσιμο φιαλών, κουτιών και άλλων δοχείων και βασίζεται στην αρχή του κενού. Το μηχάνημα αυτό τοποθετείται πάνω στο δοχείο του οποίου ο λαιμός καλύπτεται προηγουμένως από το πώμα. Στον κύλινδρο (6) δημιουργείται κενό και στη συνέχεια στον ίδιο κύλινδρο εισέρχεται αέρας από τον κρουνό (19), καταστρέφοντας το κενό. Το ερμητικό κλείσιμο εξασφαλίζεται από την ενέργεια της ατμoσφαιρικής πίεσης πάνω στο πώμα.
Μηχάνημα κανονιστικόν μηχανοκινήτων μηχανών
Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας: 102. Ημερομηνία Κατάθεσης: 15 Ιουλίου 1921. Δικαιούχος: The Singer Manufacturing Company, εδρεύουσα εν Elisabeth of New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
Αυτή η εφεύρεση αναφέρεται σε συνδυασμένο ηλεκτροκίνητο και μηχανοκίνητο μηχανισμό, που έχει σαν σκοπό τη ρύθμιση της λειτουργίας μικρών ραπτομηχανών προοριζόμενων για βιομηχανική χρήση. Ο ρυθμιστικός αυτός μηχανισμός εξασφαλίζει λειτουργία με μεγάλη επιτάχυνση και ακαριαίο σταμάτημα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή παραγωγική απόδοση των ραπτομηχανών.
Κατασκευή ιστιοφόρου
Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας: 138. Ημερομηνία Κατάθεσης: 10 Αυγούστου 1921. Εφευρέτες: Χαράλαμπος Μωραΐτης και Ιωάννης Αμάξης, ναυτικοί, κάτοικοι Galvest, Τέξας, ΗΠΑ
Η εφεύρεση αυτή αναφέρεται σε ιστιοφόρα και έχει σαv σκοπό τη βελτιωμένη διευθέτηση των κάλων οι οποίοι ελέγχουν τις κινήσεις των ιστίων. Η δύναμη του ανέμου μόνη χρησιμοποιείται για την ταυτόχρονη μετακίνηση όλων των ιστίων από το φάτνωμα μέχρι τη δεξιά πλευρά του ιστιοφόρου ή και αντίστροφα, με την απλή αλλαγή της πορείας του ιστιοφόρου που γίνεται με την κίνηση του πηδαλίου κατά τον συνήθη τρόπο. Αλλος σκοπός της εφεύρεσης είναι να παράσχει τα μέσα με τα οποία η λειτουργία και μόνο του πηδαλίου κάνει όλα τα ιστία να κινούνται ταυτοχρόνως και αυτομάτως.
Πλάστιγξ αυτόματος μετ’ αυτομάτων δεικτών τιμής και βάρους
Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας: 316. Ημερομηνία Κατάθεσης: 11 Αυγούστου 1922. Εφευρέτης: Ιωάννης Δημ. Μαντζούνης, κάτοικος Αθηνών
Αυτόματη ζυγαριά με αυτόματους δείκτες τιμής και βάρους, που αποτελείται από ζυγό που ενεργεί σαν μοχλός δεύτερου είδους από δείκτες τιμής και βάρους ο καθένας εκ των οποίων αποτελείται από δύο δίσκους, Δ, Δ1 και δ, δ1 αντιστοίχως και από ρυθμιστή που αποτελείται από ένα δίσκο Δ3 και που συντελεί στον προσδιορισμό της διατίμησης με μία μόνο κίνηση.
Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας: 368. Ημερομηνία Κατάθεσης: 9 Δεκεμβρίου 1922. Εφευρέτης: Σταμάτιος Λ. Αρτέμης, κάτοικος Ν. Φαλήρου
Μυγοπαγίδα αποτελούμενη από δύο ξύλινα κιβώτια συνδεδεμένα μεταξύ τους με γάντζους και αποχωριζόμενα κατά βούληση. Στο ένα κιβώτιο υπάρχει περιστρεφόμενος μηχανισμός, που φέρει ύφασμα ποτισμένο σε σακχαροδιάλυμα, για να προσελκύονται οι μύγες και να παγιδεύονται τελικά στον σκοτεινό θάλαμο (Θ). Το άλλο κιβώτιο (Η) φράσσεται με σήτα και χρησιμεύει ως θάλαμος συσσωρεύσεως των εντόμων. Τα δύο κιβώτια επικοινωνούν μεταξύ τους με μικρά ανοίγματα, προφυλασσόμενα με κωνικό πλέγμα.
ΕΙΠΑΝ:
«Η δική μας προσπάθεια είναι να διευκολύνουμε διαρκώς την καθημερινή επαφή των πολιτών με τον Οργανισμό»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΟΝΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΙ)
«Ο ΟΒΙ έχει πλέον εδραιωθεί ως ένα αξιόπιστο μέλος του ευρωπαϊκού συστήματος πατεντών»
ΠΑΝ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΒΙ)
«Προσφέρει μεγάλες ευκολίες στις εργασίες του μελισσοκόμου και στην καλή διαβίωση του πληθυσμού της κυψέλης»
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΣΤΑΜΕΝΑΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΥΤΖΟΓΛΟΥ
«Η εφεύρεση συνιστά εξωστοματικό ιατρικό μηχανισμό για την αιτιολογική θεραπεία δυσμορφιών του προσώπου»
Ειδήσεις σήμερα
6+1 ανατροπές σε φόρους και μεταβιβάσεις ακινήτων