Απ’ άκρη σ’ άκρη της κωμόπολης των 6.000 κατοίκων η ίδια σοκαριστική εικόνα επαναλαμβάνεται αμέτρητες φορές. Ενας σωρός από σκουπίδια με όλη την οικοσκευή έξω από όλα σχεδόν τα σπίτια. Κρεβάτια, καναπέδες, καρέκλες, κλινοσκεπάσματα, ρούχα, ντουλάπες, τραπέζια σχηματίζουν μικρά βουνά στους δρόμους και γύρω γύρω οι κάτοικοι μοιάζουν σαν πρωταγωνιστές σε δραματική ταινία. Από κάθε γωνιά ξεπηδά μια ιστορία τρόμου για το ξημέρωμα της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν οι ουρανοί και βούλιαξαν τη Θεσσαλία. «Ολη μας η ζωή έγινε ένας σωρός σκουπίδια. Ελα μέσα, παιδάκι μου, να δεις, μας μείναν μόνο οι τοίχοι, τίποτα δεν έχουμε πια, πού θα πάμε; Τι θ’ απογίνουμε;» λέει στον «Ε.Τ.» η Βούλα Καρπάτση.
«Του είπα, σήκω, πνιγόμαστε…»
Όλοι οι πλημμυροπαθείς έχουν σαν εφιάλτη στο μυαλό τους τις σκηνές που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους με βάρκες, τρακτέρ και βαριά οχήματα την ώρα που τα νερά έρχονταν ορμητικά από κάθε κατεύθυνση σπάζοντας ακόμα και σιδερένιες πόρτες και λυγίζοντας κάγκελα μαζί με τα φερτά υλικά.
Η κ. Βούλα με τον σύζυγό της δεν ξέρουν πολλά από κινητά και δεν έλαβαν όπως μας εξηγεί προειδοποιητικά μηνύματα από το 112. «Ούτε 112 ξέρουμε ούτε καμπάνες ακούσαμε, τίποτα. Στις 2.00 τη νύχτα είδα το νερό και είπα στον άντρα μου σήκω, πνιγόμαστε! Μας έσωσε ο γιος μου από την Αθήνα που πήρε κάποιους φίλους στο τηλέφωνο και έστειλαν βάρκα να μας πάρει. Μας πήγαν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Μαγούλα που έφερναν κι άλλον κόσμο. Πήρα μόνο μια σακούλα με τα φάρμακα του άντρα μου και μια αλλαξιά ρούχα. Όταν γυρίσαμε, δεν είχε μείνει τίποτα. Όλα τα πετάξαμε στο δρόμο» λέει η κ. Καρπάτση. Σε ένα περβάζι προσπαθεί να στεγνώσει τις φωτογραφίες της οικογένειας για να μη σβηστούν και οι αναμνήσεις της ζωής της μαζί με όλα της τα υπάρχοντα.
Λίγο πιο κάτω μια άλλη κάτοικος, η κ. Κατερίνα απλώνει κλινοσκεπάσματα στους φράχτες με φόντο τον δικό της σωρό κατεστραμμένων επίπλων. «Βγαίνω έξω και βλέπω ότι ο δρόμος έφερνε πολύ νερό, προσπάθησα να στηρίξω την εξώπορτα κι έπαιρνα τηλέφωνο τον Δήμο να μου φέρει σακιά με άμμο αλλά δεν έβρισκα κανέναν. 53 χρόνια πάλευα εγώ για αυτό το σπίτι και ό,τι είχα χάθηκε. Ζητάμε από την Πολιτεία να μην μας ξεχάσει, να μας αποζημιώσει 100%» λέει η κ. Κατερίνα που απεγκλωβίστηκε τελικά μαζί με τον άρρωστο σύζυγό της με βαρύ όχημα του Δήμου Παλαμά.
Στην αποθήκη του σπιτιού ο λέβητας έχει γείρει από την ορμή του νερού και το πετρέλαιο έχει χυθεί στην αυλή όπου σχηματίζει μια μεγάλη κηλίδα πάνω στα λασπόνερα. Στο εσωτερικό του σπιτιού τα σημάδια στον τοίχο μαρτυρούν ότι το νερό έφτασε το ενάμισι μέτρο. Τα δωμάτια είναι άδεια καθώς όλη η οικοσκευή είναι πεταμένη στο δρόμο. Απέναντι από το κατεστραμμένο σπίτι μια άλλη κατοικία έχει γκρεμιστεί όπως και πολλά ακόμα σπίτια στην ίδια περιοχή. Περπατώντας στις γειτονιές συναντάμε χαρακτηριστικές εικόνες μιας ιστορικής καταστροφής.
«Δεν θέλω να με δουν έτσι»
Στην επόμενη αυλή μια γυναίκα κλαίει πάνω από μια λεκάνη με νερό στην οποία πλένει παπούτσια. «Με λένε Μαρία, μη με βγάλετε φωτογραφία, δε θέλω να με δουν έτσι. Πλένω τις γαλότσες για την επόμενη πλημμύρα και τα παπούτσια μας από τις λάσπες. Δεν έχω και τίποτα άλλο, όπως βλέπετε όλο το σπίτι μας είναι πια πεταμένο στον δρόμο». Ταυτόχρονα οι κάτοικοι κάνουν έκκληση να μαζευτούν άμεσα οι πεταμένες οικοσκευές που είναι πεταμένες στους δρόμους πριν γίνουν κι αυτές υγειονομικές βόμβες.
«Βοήθεια και από το Ντουμπάι!»
Η μεγαλύτερη κινητικότητα στον Παλαμά παρατηρείται στο Μουσών Μέλαθρον, τον χώρο όπου συγκεντρώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες. Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων σκύβει με λαχτάρα μέσα στις κούτες και ψάχνει προϊόντα. Βγάζει μωρομάντιλα και κάποια τρόφιμα και τα βάζει βιαστικά σε μια σακούλα. Οι νταλίκες σχηματίζουν ουρές για να ξεφορτώσουν προϊόντα που φτάνουν από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και από το εξωτερικό. «Ηρθε βοήθεια ακόμα και από το Ντουμπάι γιατί ένας συμπολίτης μας ζει εκεί και έστειλε φορτίο η εταιρία του. Εχουμε ήδη πάρα πολλά ρούχα που τα στέλνουμε σε άλλες δομές. Βοηθούν όλοι όπως μπορούν» λέει ο εθελοντής Γιώργος Σουλέας που βοήθησε να σωθούν συμπολίτες του στην πλημμύρα και τώρα βοηθάει στη διανομή των προϊόντων. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.», ο μεγάλος φόβος των κατοίκων είναι πια οι ασθένειες καθώς και ο ίδιος διαγνώστηκε με δερματική μόλυνση και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.
Παλαμάς Καρδίτσας: Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες