«Υπάρχει μία κατηγορία αφελών απατεώνων στην οποία ανήκουν κάποιες ηλικιωμένες από το χωριό που γνωρίζουν κάποιο βότανο, κάποιες θρησκευόμενες που έχουν πιστέψει ότι ο χριστιανισμός έχει ταχυδακτυλουργικά χαρακτηριστικά και με τις συμβουλές τους νομίζουν ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς ή κάποιοι παρεξηγημένοι, επιστήμονες ή μη, που νομίζουν ότι αυτοί έχουν βρει τη λύση στον καρκίνο», σημειώνει η ΕΑΕ και προσθέτει:
«Μία άλλη κατηγορία, πιο κακόβουλη και σκοτεινή, είναι αυτή των ανθρώπων που στην αγωνία των ασθενών και των οικείων τους βλέπουν την ευκαιρία για προσωπικό πλουτισμό. Ανθρωποι που διαπράττουν εν πλήρει συνειδήσει ειδεχθές έγκλημα με ιδιοτελές κίνητρο. Αφενός ταλαιπωρούν τους ασθενείς και τους οικείους τους και αφετέρου συχνά τους οδηγούν στο θάνατο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η σχέση με το εξωτερικό (είτε με φάρμακο που κυκλοφορεί μόνο έξω είτε με προσωπική καριέρα -φανταστική- που έχουν κάνει σε διάσημα ερευνητικά κέντρα είτε με μεσολάβηση για μετάβαση σε ειδικό ιατρικό κέντρο του εξωτερικού που έχει σώσει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις) αποτελεί το κλειδί που χρησιμοποιούν για να ανοίξουν και την τελευταία κλειδαριά αμφιβολίας που μπορεί να διατηρεί ο απελπισμένος ασθενής ή οι συγγενείς του.
Οι άνθρωποι αυτοί χωρίς καμία ενσυναίσθηση είναι ικανοί να βασανίζουν τα θύματά τους και να κοροϊδεύουν τους συγγενείς, που είτε δεν αντιδρούν είτε αντιδρούν καθυστερημένα, γιατί αφενός είναι δύσκολο κάποιος να πιστέψει ότι μπορεί να υπάρχουν τόσο ανάλγητοι άνθρωποι και αφετέρου γιατί φοβούνται σχόλια περί αφέλειας τους απ’ αυτούς που δεν έχουν γνωρίσει το μέγεθος της αγωνίας που τους οδήγησε στα δίχτυα του κάθε ειδεχθούς απατεώνα».
Χαλκιδική: Στις φωτιές τυλίχτηκαν δύο σκάφη στην μαρίνα του Πόρτο Καρράς
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, τονίζει στον «Ε.Τ.»: «Οταν υπάρχει υπόσχεση για θεραπείες που δεν είναι γνωστές, είτε για φάρμακα που δήθεν έρχονται από το εξωτερικό είτε για μεθόδους με βότανα ή πρόσμιξη σκευασμάτων, και κυρίως όταν για αυτές απαιτηθεί αντάλλαγμα, πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί. Να επικοινωνούν μαζί μας, έχουμε ένα μεγάλο δίκτυο και θα τους βοηθήσουμε».
Προσθέτει, δε, ότι παρά την τεράστια ιατρική πρόοδο, κάποιες περιπτώσεις καρκίνου δεν θα πάνε καλά, και ακριβώς αυτή την απόγνωση και απελπισία εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, εξηγεί ο κ. Φιλόπουλος, εμπλέκονται άτομα παραθρησκευτικών οργανώσεων και όχι της επίσημης Εκκλησίας, η οποία καταδικάζει τέτοιες πρακτικές.
Υπάρχει, μάλιστα, και μία ακόμα παράμετρος, που φαίνεται και στην περίπτωση του γνωστού «ψευτογιατρού», η οποία είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΑΕ: Η ύπαρξη συνεργασίας με γιατρούς. «Είναι εντελώς αδύνατο να έχει ο συγκεκριμένος συναναστραφεί με γιατρούς και να μην έχει γίνει αντιληπτό σε 2-3 λεπτά πως ο ίδιος δεν είναι γιατρός. Και μόνο η ιατρική επιστημονική γλώσσα είναι αδύνατο να κατέχεται από έναν μη ιατρό. Εξάλλου, οι γιατροί είναι ιδιαίτερα μονότονοι στις μεταξύ τους συζητήσεις, καθώς αυτές μονοπωλούνται από διηγήσεις ή αναλύσεις ιατρικών περιστατικών, επομένως σε όποια συζήτηση με γιατρούς και αν είχε ο “ψευτογιατρός” θα ήταν φανερή η μη ιατρική ιδιότητά του», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.