Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thestival.gr, η 39χρονη κλήθηκε στο σχολείο για να εγκλωβίσει μια οχιά που εντοπίστηκε από καθηγητή. Όλα συνέβησαν στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Παρασκευής (26/5).
Ένας καθηγητής αντιλήφθηκε ότι σε χώρο του σχολείου υπήρχε μια οχιά. Κάλεσε την Πυροσβεστική και από εκεί ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να ειδοποιήσει κάποιον ερπετολόγο. Το ένα από τα δυο τηλέφωνα που έδωσε η Πυροσβεστική στον καθηγητή ήταν της 39χρονης. Η εθελόντρια ερπετολόγος προσφέρθηκε να μεταβεί στο σχολείο για να δεσμεύσει την οχιά.
Η οχιά πρόλαβε και δάγκωσε την 39χρονη τη στιγμή που την έπιασε. Μόλις ο καθηγητής αντιλήφθηκε τι συνέβη ειδοποίησε το ΕΚΑΒ. Σε δυο λεπτά στο σημείο έφτασαν δυο μοτοσικλετιστές διασώστες.
Παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στην ερπετολόγο. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία. Στο σημείο έσπευσε Κινητή Μονάδα. Ο γιατρός κατέστειλε και διασωλήνωσε την 39χρονη, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά το δάγκωμα από φίδι;
Το ιδανικό θα ήταν να βλέπατε το φίδι και να αναγνωρίζατε αν είναι δηλητηριώδες ή όχι. Οπότε ,αν δεν είναι δηλητηριώδες δεν κάνετε τίποτα. Επειδή όμως σπάνια θα δείτε το φίδι και συνήθως δεν ξεχωρίζουμε τα δηλητηριώδη από τα μη δηλητηριώδη καλό είναι να ακολουθούμε τους ακόλουθους κανόνες πρώτων βοηθειών:
• Ακινητοποιείστε αμέσως τον άρρωστο. Η ακινητοποίηση του αρρώστου μειώνει τις συσπάσεις των μυών και έτσι ελαττώνεται η προώθηση του δηλητηρίου στα αγγεία (αίματος και λέμφου).
• Να δέσετε το άκρο με το δάγκωμα, σε σημείο πιο πάνω (κεντρικά προς το σώμα), έτσι που να περιοριστεί η ροή του αίματος μέσα στις φλέβες. Οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τα διάφορα όργανα προς την καρδιά. ΠΡΟΣΟΧΗ μην το δέσετε πολύ σφικτά. Το αίμα πρέπει να κυκλοφορεί μέσα στις αρτηρίες, διαφορετικά δεν θα μεταφέρεται οξυγόνο στην περιοχή του τσιμπήματος και η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση - Η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού
• Μην τοποθετείτε πάγο στο σημείο του δαγκώματος. Μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά.
• Μη χάνετε χρόνο για να σκίσετε με το μαχαίρι την περιοχή και να ρουφήξετε το δηλητήριο. Δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθά. Καλύτερα μεταφέρετε τον άνθρωπο στο πιο κοντινό νοσοκομείο.
Η ιατρική αντιμετώπιση
Μόλις το φτάσετε στο νοσοκομείο το πιο πιθανόν είναι να γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες
• Να τοποθετηθεί ορός για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση από το γιατρό για γρήγορη χορήγηση φαρμάκων.
• Θα σταλούν εξετάσεις αίματος και ούρων.
• Θα εμβολιάσουν το παιδί για τον τέτανο.
• Θα χορηγήσουν πιθανότατα αντιβιοτικά.
• Αν θα χορηγηθεί ειδικός αντιοφικός ορός θα το κρίνει ο γιατρός ανάλογα με την κατάσταση του παιδιού.
• Ανάλογα με τα συμπτώματα που θα εκδηλώσει, θα χορηγήσει ο γιατρός τα κατάλληλα φάρμακα για να σταθεροποιήσει τα ζωτικά σημεία του οργανισμού του παιδιού.
Ειδήσεις σήμερα
Φονικό στην Χαλκιδική: Αποσωληνώθηκε το 8χρονο αγοράκι – Θα υποβληθεί σε νέες επεμβάσεις