Ο Νίκος Δούρος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 23 Ιουλίου, σκορπίζοντας θλίψη στην Πάτρα και στο πανελλήνιο. Η ταφή του Νίκου Δούρου θα γίνει στο Α’ Κοιμητήριο Πατρών, σύμφωνα με τον Tempo24.
Ποιος ήταν ο Νίκος Δούρος
Ο Νίκος Δούρος, σύμφωνα με το thebest.gr, ήταν ένα από τα έξι παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας, από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας, με μεγάλη κλήση στα γράμματα, όπως είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του ήθελε να γίνει στρατιωτικός γιατρός. Όμως, για να έχει το δικαίωμα να φοιτήσει στη συγκεκριμένη σχολή, έπρεπε να διαθέτει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.
Και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν χαρακτηρισμένος αριστερός δεν του αφήνει κανένα περιθώριο. Ούτε καν να ονειρεύεται… Έφυγε τη δεκαετία του ’50 από την Αρκαδία και ήρθε στην Πάτρα όπου ένας μακρινός συγγενής της οικογένειας που διατηρούσε στην πόλη μια μικρή βιοτεχνία ειδών ένδυσης του προσέφερε δουλειά: να γίνει πλασιέ.
Με δύο βαλίτσες γεμάτες εμπόρευμα, ο νεαρός Νίκος Δούρος περνάει απέναντι, στη Ναύπακτο, και γυρίζει από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό. Ταξιδεύοντας με τα ξεχαρβαλωμένα λεωφορεία των ΚΤΕΛ εκείνης της εποχής, σε ένα οδικό δίκτυο ρημαγμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από τον πόλεμο, φτάνει μέχρι την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.
Το ταξίδι θα επαναληφθεί πολλές φορές. Ο Νίκος Δούρος πολύ γρήγορα αποκωδικοποιεί τον κόσμο του ενδύματος, βλέπει τα κενά της αγοράς, αποκτά καλές σχέσεις με εμπόρους, καταλαβαίνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν ρούχα. Σύντομα αποφασίζει να μην είναι πια «υπαλληλάκι», όπως λέει, αλλά να φτιάξει τη δική του επιχείρηση. Καλεί μάλιστα στην Πάτρα τους αδελφούς του, Παναγιώτη και Ανδρέα, και τους γονείς του, για να τον βοηθήσουν.
Κάπως έτσι, το 1960 γεννιέται η «Νίκος Δούρος και αδελφοί», μια ταπεινή οικοτεχνία που παρασκευάζει και διαθέτει στην αγορά εσώρουχα και κάλτσες. Επόμενο βήμα, η δημιουργία βιοτεχνίας.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας – και της χώρας, και της οικογένειας Δούρου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ γεννιέται η DUR.
Το 1992 η Dur ανοίγει το πρώτο κατάστημά της στην Αθήνα, στην οδό Τσακάλωφ. Τα μπλουζάκια της γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι επενδύσεις ολοένα και μεγαλύτερες. Ο Παναγιώτης Δούρος φεύγει από τη ζωή από το 1997. Δεν θα προλάβει να δει την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, το 2000.
Νίκος Δούρος: Δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα
Ο Νίκος Δούρος υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο του τοπικού επιχειρείν και όχι μόνο, καθώς ενσάρκωσε το πρότυπο του εντελώς αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που ξεκίνησε από το μηδέν χωρίς εφόδια αλλά με την στήριξη της οικογένειάς του και κατόρθωσε βήμα-βήμα να κτίσει μία βιομηχανία πρότυπο στον χώρο της ένδυσης με πανελλήνια αναγνώριση.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Το πιο σημαντικό είναι πως τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα έγιναν σε δύσκολες εποχές που οι μετακινήσεις και οι επικοινωνίες ήταν σε εντελώς πρωτόγονη μορφή και χρειαζόταν σθένος, θέληση, υπομονή και επιμονή αλλά και θάρρος για την ενασχόληση με την παραγωγή και το εμπόριο.
Ο Νίκος Δούρος, δεν επαναπαύτηκε στις επιχειρηματικές επιτυχίες αλλά θέλησε να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις στο κοινωνικό σύνολο.
Πρόεδρος και πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με παράλληλη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια είτε ως πρόεδρος είτε ως μέλος των Δ.Σ. στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στον Οργανισμό Λιμένα Πατρών, στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδος, την ΕΕΔΕ, κ.α. Επίσης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς, από την έναρξη της λειτουργίας τους έως σήμερα διετέλεσε Πρόεδρος των φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας, κ. Μαρλαφέκας, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του και δηλώνει πως ο εκλιπών αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη στα παιδιά τους, ως επάξιους συνεχιστές του έργου του.
Συλλυπητήρια Αντιδημάρχου Τάκη Πετρόπουλου για το θάνατο του Νίκου Δούρου
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, έκανε την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση για το θάνατο του Νίκου Δούρου:
«Διάφορα γεγονότα της δεκαετίας του ‘60 συνέδεσαν φιλικά την πατρική μου οικογένεια με την οικογένεια Δούρου. Με το Νίκο Δούρο οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν πάλι στον Απόλλωνα και στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου, καθώς αγαπούσε την πόλη του, είχε αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα και μεταξύ άλλων ήταν φίλαθλος και φιλότεχνος. Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου και τα πιο θερμά συλλυπητήριά μου στη σύζυγο του Μαρία, στα παιδιά τους, το φίλο Θόδωρο, την Αγγελική και την Μαρίνα, στα εγγόνια του, στα αδέλφια του Ανδρέα και Δήμητρα και σε όλους τους οικείους του».
Δήλωση του υποψηφίου δήμαρχου Βασίλη Αϊβαλή για το θάνατο του Νίκου Δούρου
Ο Νίκος Δούρος υπήρξε μια έντονη, δυναμική και πολυεπίπεδη προσωπικότητα.
Αυτοδημιούργητος και πρωτοπόρος, άνθρωπος που κοίταζε πιο πέρα από την εποχή και τις συνθήκες, με πείσμα και θέληση, αλλά και με ενδιαφέρον για τα κοινά και τον πολιτισμό, κατάφερε να βάλει την σφραγίδα του στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και στην κοινωνία της Πάτρας που τόσο αγαπούσε.
Η πόλη μας έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Δήλωση του Θέμη Μπάκα για τον θάνατο του Νίκου Δούρου
Για τον θάνατο του Νίκου Δούρου, ο τέως υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θέμης Μπάκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Νίκος Δούρος υπήρξε το πρότυπο του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, η επιτομή του αεικίνητου και ενεργού πολίτη, που ξεχώριζε για την αποτελεσματικότητα του. Χαράζοντας έναν πρωτοποριακό δρόμο στο χώρο της ένδυσης, δημιούργησε ένα brand name αναγνωρίσιμο σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Παράλληλα, διατελώντας επί σειρά ετών πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, άφησε έντονο το αποτύπωμα του στα κοινά. Στους οικείους του, εκφράζω τα εγκάρδια και ειλικρινή συλλυπητήρια μου».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Τρίτο «κύμα» καύσωνα με 44άρια από αύριο – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο