Ναυάγιο στην Πύλο: Tην Πέμπτη 15 Ιουνίου τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.
Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Ναυάγιο στην Πύλο: Με καταθέσεις και DNA ταυτοποιούν νεκρούς και αγνοούμενους
Ιατροδικαστικές εξετάσεις, λήψη βιολογικού υλικού, φωτογράφιση και δακτυλοσκόπηση στις 78 σορούς των μεταναστών, καταθέσεις από τους 104 διασωθέντες και συνεργασία με τις χώρες προέλευσής τους, για να εξεταστούν δηλώσεις εξαφάνισης, αναμένεται να συνθέσουν τη μακάβρια διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών και των αγνοουμένων του ναυαγίου της Πύλου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Χθες το πρωί, οι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, ενώ οι διασωθέντες οδηγούνται σταδιακά με μισθωμένα λεωφορεία στη Μαλακάσα. Μέχρι χθες το βράδυ, δέκα νεκροψίες, μεταξύ των οποίων και μίας γυναίκας, διενεργήθηκαν στην Αθήνα και άλλες τέσσερις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πειραιά.
Εμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει να ενώνουν τα κομμάτια της αλυσίδας διαδικασιών που «τρέχουν» παράλληλα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίηση των θυμάτων, αλλά και να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αλιευτικό πλοίο. Ιδιαίτερα σημαντικές για το σχηματισμό της λίστας ονομάτων θα είναι οι καταθέσεις των διασωθέντων, που ενδεχομένως θα είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για άλλους επιβάτες. Ταυτόχρονα αναμένεται να γίνει λήψη γενετικού υλικού και από τους 104 διασωθέντες μετανάστες, προκειμένου να γίνει σύγκριση με τα δείγματα που έχουν ληφθεί ήδη από τις 78 σορούς. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν συγγενείς πρώτου βαθμού των διασωθέντων ανάμεσα στα θύματα που έχουν εντοπιστεί.
Μια δεύτερη διαδικασία θα «τρέξει» σε συνεργασία με τις Αρχές των χωρών προέλευσης των μεταναστών (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, Παλαιστίνη), προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι δηλώσεις εξαφάνισης ατόμων που γίνει τις τελευταίες ώρες και ενδεχομένως σχετίζονται με το ναυάγιο. Αν διαπιστωθεί σύνδεση, θα προχωρήσουν με διεθνή συνεργασία οι απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση των νεκρών και την ταυτοποίηση μέσω λήψης DNA.
Το βάρος για τη μακάβρια διαδικασία έχει αναλάβει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων της ΕΛ.ΑΣ., που συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα αρμόδια κλιμάκια κινητοποιήθηκαν μετά την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Στις διαδικασίες συνδράμει προσωπικό από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, με κυρίαρχη τη συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ). Στις διαδικασίες ταυτοποίησης, η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Ναυάγιο στην Πύλο: Εντείνονται οι έρευνες, «σβήνουν» οι ελπίδες
Αγωνία και φόβος επικρατούν, καθώς οι ώρες που έχουν περάσει από τη στιγμή του ναυαγίου είναι πολλές και οι ελπίδες εξανεμίζονται. Αγωνία για τον εντοπισμό έστω και ενός ανθρώπου που μπορεί να έχει επιβιώσει, φόβος για το αν κάποια σορός που μπορεί να ανασυρθεί μείνει στη θάλασσα. Το Λιμενικό Σώμα ακόμα επιχειρεί στο θαλάσσιο σημείο που έχει δεσμεύσει γύρω από το ναυάγιο με μεγάλο αριθμό σκαφών, για τρίτη μέρα. Στην έρευνα συμμετέχουν ένα περιπολικό σκάφος, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο αριθμός των διασωθέντων και των νεκρών έχει παραμένει στάσιμος εδώ και 48 ώρες, 78 νεκροί και 104 διασωθέντες, με 26 εξ αυτών να παραμένουν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Ανάμεσα στους διασωθέντες μία μόλις γυναίκα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο ξεκίνησε από λιμάνι της Αιγύπτου χωρίς μετανάστες, τους οποίους επιβίβασε στο Τομπρούκ της Λιβύης. Μαρτυρίες των διασωθέντων στους θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας κάνουν λόγο για δεκάδες παιδιά και γυναίκες στο αμπάρι του σκάφους, ενώ συγγενείς των αγνοουμένων από όλη την Ευρώπη φτάνουν στην Καλαμάτα με φωτογραφίες στα χέρια τους. Οι περισσότερες δείχνουν παιδιά και γυναίκες.
Εποπτεία με εντολή Ντογιάκου
Εντολή για εποπτεία των ερευνών και των ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το φρικτό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έδωσε ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Ισίδωρος Ντογιάκος.
Συγκεκριμένα, με παραγγελία του κ. Ντογιάκου ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, Γεώργιο Οικονόμου, η ευθύνη να εποπτεύσει τις έρευνες.
Ηδη, στο σημείο των ερευνών βρίσκεται η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας, Πολυξένη Τσούλη, η οποία εποπτεύει τις έρευνες που διενεργούνται για τον εντοπισμό των διακινητών, αλλά και τη διαδικασία εξακρίβωσης των συνθηκών που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Ειδήσεις σήμερα