«Από δορυφορικές φωτογραφίες του 2011 τις οποίες θα πάρουμε, θα τις συγκρίνουμε με φωτογραφίες του σήμερα, προκειμένου να εντοπίσουμε τις μεταβολές και να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Στη συνέχεια, θα γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στα κτίσματα αυτά, με σκοπό να γίνει αξιολόγηση των δεδομένων» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Τι δείχνουν όμως οι δηλώσεις αυθαιρέτων; Οπως προκύπτει από στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και στους τρεις νόμους αυθαιρέτων (ν.4014,ν. 4178, ν.4495), από τον Αύγουστο του 2011 έως τις 20/3/2023 έχουν γίνει 7.600 δηλώσεις αυθαιρέτων, οι οποίες αφορούν σε όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων.
Οσον αφορά τις άδειες δόμησης, δηλαδή τα νέα νόμιμα κτίρια, από 30/10/2018 που ξεκίνησε η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών έως τις 20-3-2023, έχουν κατατεθεί 5.450 αιτήσεις στο σύστημα e-adeies. Να σημειωθεί ότι περιλαμβάνουν κάθε αίτηση έκδοσης άδειας (νέα κτίρια, αναθεώρηση άδειας, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας κ.λπ.).
Σκοπός της ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων. Για αυτό το λόγο, εντός της εβδομάδας θα μεταβεί στο νησί μικτό κλιμάκιο αποτελούμενου από επιθεωρητή Δόμησης, επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, ώστε να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», σε πρώτη φάση θα καταγραφούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί από τον Ιούλιο του 2011 και μετά και θα εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης, με προτεραιότητα σε κτίσματα που βρίσκονται σε αιγιαλό και άλλες απαγορευμένες από το νόμο εκτάσεις.
«Η ιστορία αυτή ξεκινάει με τον πρώτο νόμο των αυθαιρέτων, πάνω από μια δεκαετία, όπου το τότε υπουργείο είχε δεσμευτεί για την παραγγελία αεροφωτογραφιών, ώστε να διαπιστώσει τα αυθαίρετα μετά την κόκκινη γραμμή του 2011, το οποίο όμως τελικά ποτέ δεν έγινε. Δυστυχώς, τέτοιες περιπτώσεις τις συναντάμε και σε άλλες περιοχές» τονίζει ο πρόεδρος Αγρονόμων – Τοπογράφων – Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης στον «Ε.Τ.».
Πλατφόρμα
Εν τω μεταξύ στα… σκαριά βρίσκεται πλατφόρμα που θα δείχνει την ανέγερση νέων αυθαιρέτων, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ.
«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα ώστε οποιαδήποτε μεταβολή έχουμε επί εδάφους με αεροφωτογραφίες που θα συλλέγονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να διαπιστώνεται αν έχουμε την ανέγερση μιας αυθαίρετης κατασκευής ή όχι», είπε ο υπουργός. «Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα ελέγχονται οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα χρήματα και στο προσεχές διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί.
Αναφορικά με όσα έχουν ήδη κατασκευαστεί τόνισε ότι το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα στους Επιθεωρητές και στην Κεντρική Υπηρεσία για ελέγχους και επιβολή προστίμων όσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση. «Αυτό το οποίο έχουμε αλλάξει και φέραμε τη δυνατότητα ελέγχων στην κεντρική υπηρεσία για να σταματήσουμε την αυθαίρετη δόμηση» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος βοηθάει στο να τηρηθεί ο νόμος.
Αναφερόμενος στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης σε τουριστικές περιοχές, με αποκορύφωμα τη Μύκονο είπε ότι από το 2011 και έπειτα κανείς δεν μπορεί να τακτοποιήσει το αυθαίρετο που έχει ανεγείρει και θα πρέπει είτε να πληρώνει πρόστιμο διατήρησης ή να προχωρήσει σε οριστική κατεδάφιση.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη ρύθμιση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, εξαιρείται η έκδοση αδειών μικρής κλίμακας, η μεγάλη τουριστική επένδυση (ΕΣΧΑΣΕ) που αδειοδοτήθηκε προ διετίας και η αναθεώρηση οικοδομικών αδειών (αλλά χωρίς αύξηση συντελεστή). Στις περιπτώσεις αυτές τις άδειες θα εκδίδει η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ (ΔΑΟΚΑ). Η αναστολή επιβάλλεται λόγω της εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στο νησί.
«Απόβαση» κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. στο Νησί των Ανέμων
Πολεοδομικές παραβάσεις, αυθαιρεσίες και κρούσματα βίας και εγκληματικότητας που συνδέονται με αυτές θα μπουν στο στόχαστρο των μικτών κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα πραγματοποιήσουν, σταδιακά, «απόβαση» στο Νησί των Ανέμων. Επιπλέον 30 αστυνομικοί θα ενισχύσουν την τοπική Υποδιεύθυνση πριν το Πάσχα, ενώ ακόμα 100 θα βρεθούν στη Μύκονο μετά τις γιορτές. Τα ολιγομελή κλιμάκια διαφορετικών υπηρεσιών της Ασφάλειας, όπως και τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, θα επιχειρήσουν να βάλουν φρένο σε κλοπές, τροχονομικές παραβάσεις, διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση και κάθε λογής παραβατική δραστηριότητα, δίνοντας όμως έμφαση αυτή τη φορά και σε αυθαιρεσίες γύρω από το οικοδομικό «πάρτι» που εξελίσσεται στο νησί. Τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων και απειλών σε υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων έχουν τροποποιήσει το σχεδιασμό, με την ΕΛ.ΑΣ. να προσανατολίζεται και στον εντοπισμό των κυκλωμάτων που κρύβονται πίσω από την αυθαίρετη δόμηση. Στη Μύκονο θα μεταβούν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, αλλά και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει τα καλοκαίρια πρόσθετη αστυνομική δύναμη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στη Μύκονο η εγκληματικότητα είναι σαν τη Λερναία Υδρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας: « Γι’ αυτό το λόγο έχουμε αποφασίσει να εφαρμόσουμε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια αξιοποιώντας όχι μόνο τους 100 αστυνομικούς που θα στείλουμε από όλη την Ελλάδα, σταδιακά, το επόμενο διάστημα, αλλά οργανώνοντας και ειδικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα εξαγγέλλονται. Και αυτό θα αφορά στο σύνολο των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., διότι το σύνολο πρέπει να εμπλακεί για να αντιμετωπίσει το πολύπλοκο και πολυπλόκαμο έγκλημα το οποίο υπάρχει στη Μύκονο».
Αρχαιολόγοι
«Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους», ζητά, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τα μέλη του Συλλόγου καλούν την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την προστασία όλων των εργαζομένων απέναντι σε κάθε περίπτωση άσκησης πιέσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων, να σταματήσουν οι πολιτικές πιέσεις στους υπαλλήλους και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να γκρεμιστούν όλες οι βεβαιωμένες αυθαίρετες κατασκευές στη Μύκονο και σε άλλα νησιά».
Ειδήσεις σήμερα