Σήμερα, η Αττική τροφοδοτείται από τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα και Υλίκης με περισσότερα από 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Μάλιστα, το υδροδοτικό σύστημα, παρότι είναι σχεδιασμένο ώστε τα αποθέματα των ταμιευτήρων να μη μειώνονται, τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της ανομβρίας, περιορίστηκαν από 1.158.127 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/8/2022 σε 703.339 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/08/2024, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 225 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος.
Το σχέδιο
Πάντως, καθησυχαστικός εμφανίστηκε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης, καθώς όπως είπε υπουργείο και ΕΥΔΑΠ έχουν σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο.
Ειδικότερα, η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές υδροδότησης με την επαναλειτουργία 17 γεωτρήσεων κατά κύριο λόγο στην περιοχή Μαυροσουβάλα και θα ενεργοποιήσει γεωτρήσεις και στον μέσο ρου του Βοιωτικού Κηφισού, ενώ επίσης νερό πλέον αντλείται και από την Υλίκη, που μέχρι τώρα ήταν εφεδρικός ταμιευτήρας. Αυτές οι ενέργειες θα συνεισφέρουν περίπου 75 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος.
Ταυτόχρονα ΥΠΕΝ και ΕΥΔΑΠ, εδώ και καιρό έχουν καταρτίσει έναν οδικό χάρτη και θα επιλέξουν τις καλύτερες λύσεις, που είναι ρεαλιστικό να υλοποιηθούν, εντός της τετραετίας για τη διασφάλιση των αποθεμάτων νερού, δεδομένου ότι αν συνεχιστεί η ανομβρία των περασμένων ετών, θα έχουμε έλλειμμα 150 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος και ένα απόθεμα που μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 χρόνια.
Λύσεις
Στις λύσεις αυτές περιλαμβάνονται:
* η μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης,
* η μερική εκτροπή νερού από ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών,
Πάρος: Συνελήφθη 16χρονος για την επίθεση με μαχαίρι - Διακομίστηκε στην Αθήνα ο 23χρονος
* η ένταξη νέων ταμιευτήρων,
* η χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις,
* ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό,
* η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων και
* η αφαλάτωση, με χρήση πράσινων, ενεργειακών πόρων.
Επενδύσεις
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει ένα 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα 2023 -2032, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτινων πόρων, ενώ το υπουργείο δεσμεύεται ότι σε πλήρη συνεργασία με όλες τις εταιρίες ύδρευσης της χώρας θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο ζητά τη λελογισμένη χρήση των υδάτινων αποθεμάτων.
Κ. ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει φόβος προς το παρόν
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, η λειψυδρία έχει οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων χωρίς όμως η σημερινή εικόνα να είναι επικίνδυνη. «Πράγματι η στάθμη στον Μόρνο έχει πέσει αρκετά, αναμενόμενο λόγω των λίγων χιονιών και περιορισμένων βροχοπτώσεων, πρέπει όμως να είμαστε ψύχραιμοι να δούμε πώς θα πάει φέτος, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει φόβος για τα αποθεματικά της Αττικής».
Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, στις 16 Αυγούστου 2022 η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης του Μόρνου ήταν ~16.8 km², ενώ στις 21 Αυγούστου 2023 υπολογίστηκε στα ~15.3 km². Φέτος, στις 20 Αυγούστου 2024, η έκταση της λίμνης υπολογίστηκε προσεγγιστικά στα ~12.0 km². Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή από το 2010.
Η μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης παρατηρείται τους τελευταίους μήνες λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.