Προσωπικά δεδομένα, μέσω ενός απατηλού mail, μπορούν να βρεθούν στα χέρια επιτήδειων.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες υποκλοπής δεδομένων μέσω της μεθόδου του «ηλεκτρονικού ψαρέματος». Δεκάδες πολίτες καταγγέλλουν καθημερινά στα στελέχη της Δίωξης απόπειρες εξαπάτησης μέσω e-mail, μια γνωστή μέθοδο επιτηδείων που έχει γιγαντωθεί εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.
Αγνωστοι δράστες, μέσω e-mail που αποστέλλουν μαζικά προς τους πολίτες, και στα οποία ως αποστολέας παρουσιάζεται εταιρία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση την απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων.
Αυτά τα e-mail εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε διαδικτυακούς λογαριασμούς, αλλά και στοιχεία καρτών πληρωμών.
Οι κωδικοί που θα ζητηθούν μπορεί να είναι είτε του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε κάποιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μπορεί να ζητηθεί ακόμα και ο κωδικός για το e-banking.
Σε περίπτωση που ο παραλήπτης του e-mail κάνει το λάθος να συμπληρώσει τα στοιχεία που θα του ζητηθούν, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των καρτών που έχουν καταφέρει να υποκλέψουν.
Οι απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος» είναι η πιο «δημοφιλής» μέθοδος ηλεκτρονικής απάτης εν μέσω κορονοϊού.
Επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τόσο την άνοδο της τηλεργασίας όσο και το ότι όλο και περισσότερα άτομα περνούν χρόνο στους υπολογιστές τους, έχουν βρει κάθε λογής τρόπο για να εξαπατήσουν κόσμο και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Ενα άλλο είδος παρόμοιας απάτης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την οποία η Δίωξη εφιστά την προσοχή είναι η εμφάνιση ενός συνημμένου κακόβουλου αρχείου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία «δούρειος ιππος».
Θεσσαλονίκη: Κρεμάστηκαν πίσω από λεωφορείο, ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει
Αυτό αποστέλλεται σε πολίτες μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το θύμα λαμβάνει μήνυμα από άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο το εμφανιζόμενο όνομα αποστολέα είναι υπαρκτό και ανήκει στη λίστα επαφών του, το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί απόσπασμα προηγούμενης συνομιλίας μεταξύ του εμφανιζόμενου αποστολέα και άλλης επαφής, ενώ έχει επισυναφθεί αρχείο (συνήθως τύπου word), το οποίο εμπεριέχει κακόβουλο εκτελέσιμο κώδικα.
Επισκευή υποτιθέμενης βλάβης
Μια συνηθισμένη μέθοδος απάτης που, επίσης, καταγράφεται συχνά τους τελευταίους μήνες, είναι η επισκευή υποτιθέμενης βλάβης στον υπολογιστή.
Οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες υποδυόμενοι τεχνικούς από μεγάλη πολυεθνική εταιρία πληροφορικής. Στη συνέχεια ζητάνε να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης για να αποκαταστήσουν κάποιοι πρόβλημα που, όπως ισχυρίζονται, υπάρχει στον υπολογιστή.
Συχνό φαινόμενο είναι και οι επενδυτικές απάτες. Οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποδυόμενοι τους εργαζομένους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρίες του εξωτερικού και υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω τοποθέτησης σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες. Ετσι καταφέρνουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και για επιθέσεις υποκλοπής από επιτήδειους που «κρυφακούν», παρατηρώντας από απόσταση το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των θυμάτων. Μόλις οι δράστες εντοπίσουν e-mail που αφορούν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό παρεμβαίνουν και προτρέπουν τους συναλλασσομένους να μεταφέρουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.
Συμβουλεύει τους πολίτες
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες:
– Να αλλάζουν κωδικούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
– Να παρατηρούν τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
– Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (link) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία.
– Να αναζητούν πληροφορίες για την αξιοπιστία των εταιριών που τους προσεγγίζουν.
– Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους.
– Να μην απαντούν στα μηνύματα.
– Να μην καταχωρίζουν και να μη στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν αντίστοιχα περιστατικά, στέλνοντας e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνώντας στο 11188.
Από την έντυπη έκδοση