Σύμφωνα με αυτήν, η μοριοδότηση σε αυτές τις δύο κατηγορίες αυξάνεται σημαντικά, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά, μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών να διεκδικήσουν μετεγγραφή, κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή στον τόπο που σπουδάζει κάποιο από τα αδέρφια τους.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί για μία σειρά προνομίων τα οποία θα δοθούν σε τριτέκνους (εξισώνοντάς τους με τους πολυτέκνους), στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Παιδείας, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δικαιούνται πλέον 3 μόρια ανά αίτηση.
Ειδικότερα, οι τρίτεκνοι με την προηγούμενη διάταξη δικαιούνταν 1,5 μόρια και 0,5 όρια για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος. Αντίστοιχα, για τους πολύτεκνους, η μοριοδότηση ήταν 2 μόρια.
Πλέον, η μοριοδότηση και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται στα 3 μόρια. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της μοριοδότησης, η οποία περιλαμβάνει σειρά οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, υπάρχει ο περιορισμός στις μετεγγραφές κατά 15% του αριθμού εισακτέων ανά πανεπιστημιακό τμήμα.
Αλλαγές προς ενίσχυση των δύο κατηγοριών υπάρχουν και στην κατηγορία των μετεγγραφών αδελφών, όπου δεν υπάρχει ο περιορισμός του 15%. Ειδικότερα προβλέπεται η δυνατότητα αίτησης μετεγγραφής των φοιτητών που έχουν αδέλφια ενεργούς φοιτητές σε όλα τα έτη φοίτησής τους και όχι μόνο στο πρώτο, όπως ίσχυε μέχρι πέρσι.
Επιπλέον, καταργείται η προϋπόθεση του μέγιστου εισοδηματικού κριτηρίου για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και δεν αποτελεί εμπόδιο για να γίνει δεκτό το αίτημα της μετεγγραφής η κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, εφόσον αυτή είναι σε ποσοστό μικρότερο του 100%.
Τέλος, το κατά κεφαλήν εισόδημα σε κάθε οικογένεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η τροπολογία προβλέπει και την τήρηση σειράς προτεραιότητας των αιτήσεων, ώστε να επωφεληθούν οι πιο ευάλωτοι και να αποφευχθούν στρεβλώσεις της νέας διάταξης.
Αλλες κατηγορίες
Δύο ακόμα κατηγορίες ενισχύονται στη μοριοδότηση των μετεγγραφών με βάση τη νέα τροπολογία. Ειδικότερα, στην περίπτωση του ορφανού φοιτητή από έναν γονέα τα μόρια αυξάνονται σε 3 από 2, ενώ για τον ορφανό και από τους δύο γονείς παραμένουν 5 μόρια.
Στην περίπτωση του φοιτητή που έχει κάποιο μέλος οικογένειας (γονέα, τέκνο, αδελφό ή σύζυγο) με αναπηρία κατά 67% είτε πάσχει από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες, προβλέπεται η αύξηση της μοριοδότησης από 1 σε 2 μόρια.