Το risk tool που έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το ερχόμενο διάστημα. Είναι ένα εξατομικευμένο εργαλείο που θα καθοδηγεί κάθε θύμα ξεχωριστά, θα το ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνει και πόσο επικίνδυνος είναι ο εκάστοτε κακοποιητής.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα εργαλείο που θα μετρά τον κίνδυνο και θα προλαμβάνει μια κατάσταση. Το risk tool θα έχει εφαρμογή καθολικά σε όλη τη χώρα, σε Αστυνομικά Τμήματα, σε Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, στο 15900 (24ωρη γραμμή SOS), αλλά και στα νοσοκομεία.
«Το ζήτημα της βίας σε βάρος των γυναικών είναι υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνηση. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις στην κοινωνία και προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του εννόμου αγαθού της ζωής τους», σχολίασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου.
Μια θετική οπτική απέναντι στην αύξηση των καταγγελιών
Η αύξηση των καταγγελιών αντιμετωπίζεται θετικά, καθώς δείχνει ότι όλο και περισσότερα θύματα αποκτούν το θάρρος να αναζητήσουν βοήθεια. «Προσπαθούμε να βλέπουμε θετικά αυτή την αύξηση και όχι αρνητικά», υπογράμμισε η κ. Δημογλίδου, καταλήγοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να αναπτύσσει τεχνολογικά και πρακτικά μέσα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Ενίσχυση μέτρων προστασίας και εκτίμηση κινδύνου
Η κ. Δημογλίδου επεσήμανε ότι η ΕΛ.ΑΣ λαμβάνει επιπλέον μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο, ιδίως σε περιστατικά που η επικινδυνότητα του δράστη είναι αυξημένη. Αναφερόμενη σε πρόσφατη περίπτωση, σημείωσε πως, αν και οι αρχές βρήκαν κυνηγετική καραμπίνα στην οικία του καταγγελλόμενου, δεν αποκλείεται ο δράστης να συνεχίζει να οπλοφορεί. Η αναζήτησή του συνεχίζεται παρά τη λήξη του αυτοφώρου, καθώς εκτιμάται ότι ενδέχεται να παραμείνει επικίνδυνος για τα μέλη της οικογένειάς του.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της εκτίμησης κινδύνου από τις αστυνομικές αρχές όταν ένα περιστατικό φτάνει στα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. «Θα πρέπει να αντιληφθούν αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος και να πράξουν ανάλογα», δήλωσε, σημειώνοντας πως εξετάζεται η δημιουργία μιας εφαρμογής που θα ενισχύσει την πρόληψη και την προστασία.
Η χρήση εφαρμογών για την προστασία θυμάτων
Η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε, επίσης, σε εφαρμογές όπως το Viber που διευκολύνουν την επικοινωνία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με τις αρχές. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.000 άνδρες και 5.000 γυναίκες έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, σε ολόκληρη τη χώρα. «Καταλαβαίνετε πόσο βοηθητικό είναι αυτό και για την Ελληνική Αστυνομία και για τα θύματα», σημείωσε.
Οδική ασφάλεια: Παραβάσεις και νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της συμπεριφοράς
Η κ. Δημογλίδου αναφέρθηκε, τέλος, στην οδική ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι οι παραβάσεις του ΚΟΚ έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι κάμερες παρακολούθησης, που αναμένεται να λειτουργούν πιο άμεσα, ίσως λειτουργήσουν αποτρεπτικά. «Μήπως τελικά δείξουμε λίγο καλύτερη συμπεριφορά εμείς οι οδηγοί», σχολίασε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τήρησης κανόνων όπως η απαγόρευση χρήσης της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης.
Η εκπρόσωπος Τύπου κατέληξε τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόσο στους δρόμους όσο και στις οικογένειες, παραμένουν σταθερά προτεραιότητα.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Φαντάρος έχασε τη ζωή του μετά από επέμβαση στο 424 ΓΣΝΘ
Black Friday και Cyber Monday: Τα 10 SOS για ασφαλείς αγορές στο Διαδίκτυο