Διανύουμε ίσως τον πιο καυτό Ιούνιο των τελευταίων ετών και δεν περνά μέρα που οι ειδικοί να μην προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Σαν να μην έφτανε αυτό, τις τελευταίες ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους και οι «γνωστοί-άγνωστοι» άμυαλοι πολίτες οι οποίοι, θέλοντας να ικανοποιήσουν το καπρίτσιο τους, έβαλαν σε κίνδυνο τις ζωές αλλά τις περιουσίες των συμπολιτών τους.
Τρία περιστατικά ήταν αρκετά για να μας υπενθυμίσουν ότι ακόμη και εμείς οι ίδιοι μπορεί να βάλουμε σε εφαρμογή το καλύτερο σχέδιο των εμπρηστών.
Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιβλήθηκε σε ασυνείδητο πολίτη που έριχνε βεγγαλικά στην παραλία του Αγίου Νικολάου στην Αρτέμιδα, δίπλα σε δάσος, πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές για εμπρησμό με βεγγαλικά είναι φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο για μεγάλη καταστροφή ή φυλάκιση για τουλάχιστον 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο. Οι ποινές αυτές δεν έχουν αναστέλλουσα ισχύ και δεν είναι χρηματικά μετατρέψιμες.
H ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.000€, σήμερα 23 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Μαρκοπούλου, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε χρήση καύσεων ειδών πυροτεχνουργίας (βεγγαλικά), πλησίον δασικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην παραλία Αγίου Νικολάου, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας, στην Αττική.
Στο κυνήγι των ατόμων που έκαναν τη νύχτα μέρα στην Πάρνηθα – Πέταξαν δεκάδες πυροτεχνήματα
Την ημέρα που είχε σημάνει συναγερμός στην Αττική για εκδήλωση πυρκαγιάς και ενώ είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην Ύδρα, ο ουρανός της Πάρνηθας γέμισε με πυροτεχνήματα.
Βίντεο ντοκουμέντο του MEGA αποκάλυψε την ρίψη πυροτεχνημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, την ώρα που η Αττική βρισκόταν για πρώτη φορά σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Το «πάρτι βεγγαλικών» έκανε τη νύχτα μέρα, ενώ οι ριπές του ανέμου έφταναν τα 10 μποφόρ.
Συγκεκριμένα το ένα βίντεο είναι από το βράδυ της Παρασκευής, όταν και ήταν το ένα πύρινο μέτωπο πίσω από το άλλο σε έξαρση και οι ριπές του αέρα έφθαναν τα δέκα μποφόρ, κάνοντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη.
Και το δεύτερο βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το MEGA, είναι πάλι κοντά στην Πάρνηθα, χθες το βράδυ – Σάββατο -, όπου υπήρξε ρίψη βεγγαλικών, ενώ τα επίπεδα επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς το Σάββατο ήταν στο 4.
Φωτιά στην Ύδρα: 13 επιβάτες της θαλαμηγού αγνόησαν τους κινδύνους
Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/6) στην Ύδρα σε απόκρημνο μέρος με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.
Αντιμέτωποι με βαριές ποινές είναι οι 13 συλληφθέντες της θαλαμηγού από την οποία, σύμφωνα με στοιχεία μπορεί να εκτοξεύθηκαν τα πυροτεχνήματα που άναψαν τη φωτιά.
Oι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι παραπεμφθείς είναι πολύ σοβαρές μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου επί υπουργίας Γιώργου Φλωρίδη.
Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:
- Εμπρησμός σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο
- Κίνδυνος για άνθρωπο
- Οικολογική καταστροφή (κάθειρξη έως 20, χρηματική ποινή έως 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας) και
- Παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.
Τα 13 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο (22/6) από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανέλαβε την έρευνα για την υπόθεση μετά την ανεύθυνη κίνηση των επιβαινόντων στο σκάφος το βράδυ της Παρασκευής (21/6).
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, οι δράστες φαίνεται να αγόρασαν περισσότερα φωτιστικά σήματα κινδύνου για τον σκοπό αυτό, καθώς αρκετά ήταν αυτά που βρέθηκαν άθικτα μέσα στη θαλαμηγό.
Όπως επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ο υποναύαρχος εν αποστρατεία και πραγματογνώμονας Ν. Σπανός, στον κόλπο που βρισκόταν το συγκεκριμένο σκάφος, δεδομένου ότι την Παρασκευή είχε μελτέμια και ισχυρούς ανέμους, μπορεί το φωτιστικό πάρα πολύ εύκολα να προσεγγίσει τη στεριά όπου βρίσκονται οι πευκοβελόνες, επομένως συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες το ενδεχόμενο δόλου.
Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.
Φωτιά στην Ύδρα: «Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, δεν έχουμε κάνει τίποτα» λέει ο καπετάνιος του «Περσεφόνη»
Τα όσα του είπε ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους «Περσεφόνη» πριν να καταθέσει στο ανακριτικό της πυροσβεστικής που έρευνα τις συνθήκες της φωτιάς στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής και πριν να του απαγγελθούν κατηγορίες μαζί με τα άλλα 12 μέλη του πληρώματος, μετέφερε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης.
Σύμφωνα με τον κ. Βάλλη ο καπετάνιος του «Περσεφόνη» του είπε «ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, ο ίδιος ενημέρωσα και έδωασ όλα τα στοιχεία, δεν έχουμε κάνει τίποτα, με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα που δεν έχουμε ευθύνη».
Πυροτεχνήματα: Ξέσπασε ο πυρομετεωρολόγος Γιάνναρος -«Η ανθρώπινη βλακεία αποτελεί το… οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών»
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος την κατάσταση που επικρατεί με την εκδήλωση πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αφού εξήγησε τον λόγο που βγαίνουν οι χάρτες επικινδυνότητας, στη συνέχεια ξέσπασε, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινη βλακεία», που αποδεικνύεται ως το «καλύτερα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών».
Η ανάρτηση του πυρομετεωρολόγου Θοδωρή Γιάνναρου για τις φωτιές
«Εξανίστανται πολλοί λέγοντας “να μη βγάζουν χάρτες επικινδυνότητας γιατί αυτούς βλέπουν οι εμπρηστές και έχουμε τόσες πυρκαγιές!”.
Δεδομένο πρώτο. Η ανθρώπινη αμέλεια (βλακεία) αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που αντιμετωπίζει η χώρα. Παραδείγματα αμέλειας είναι το κάψιμο υπολειμμάτων καλλιεργειών (“ξέρω εγώ, δεν μου φεύγει η φωτιά”), τα πυροτεχνήματα/βεγγαλικά (“party, yeah!”), το άναμα φωτιάς στην ύπαιθρο ή πλησίον αυτής (“Κυριακή θα ψήσουμε παϊδάκια ε;”), θερμές εργασίες (“έλα μωρέ, μια ηλεκτροσυγκόληση 2 λεπτά θα κάνω”) κ.α. Στην ανθρώπινη αμέλεια συμπεριλαμβάνω και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (θέμα taboo).
Δεδομένο δεύτερο. Κάθε χάρτης επικινδυνότητας έχει ένα και μοναδικό στόχο. Την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της ετοιμότητας όλων. Τον ίδιο ακριβώς στόχο εξυπηρετεί και η χρήση όρων όπως το “καιρός τύπου Hot-Dry-Windy”. Διότι εάν από τους 10 εν δυνάμει ανόητους, έστω και 2 μόνο να αποφύγουν τη χρήση της φωτιάς επειδή άκουσαν ότι θα έχουμε hot-dry-windy ή επειδή είδαν 1-2 χάρτες, τότε ναι έχουμε κάνει καλό».