Ανησυχία προκαλεί η συχνότητα των περιστατικών με τουρίστες που χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας, στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν δύσβατες περιοχές, χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και χωρίς να γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.
Μέσα σε μόλις ένα μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους στα «ελληνικά μονοπάτια» έξι άνθρωποι, με πιο πρόσφατη την περίπτωση του 67χρονου Γερμανού που εντοπίστηκε νεκρός κοντά στο Φαράγγι της Τρυπητής στα Χανιά σήμερα, Δευτέρα (24/6).
Τα περιστατικά ξεκινούν από την περιπέτεια του Βρετανού παρουσιαστή, Μάικλ Μόσλεϊ, που είχε άδοξο τέλος, όταν οι Αρχές τον εντόπισαν νεκρό μετά από πολυήμερες έρευνες, στην Σάμο στις 9 Ιουνίου.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουνίου ένας 80χρονος Βέλγος βρέθηκε νεκρός στο δρόμο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς, στην Κρήτη, ενώ νεκροί εντοπίστηκαν αντίστοιχα ένας 74χρονος Ολλανδός που είχε πάει για πεζοπορία εντοπίστηκε νεκρός στις 15 Ιουνίου και μία ημέρα μετά ένας Αμερικανός τουρίστας στο Μαθράκι της Κέρκυρας. Ακόμη ένας Ολλανδός τουρίστας έχασε τη ζωή του στη χώρα μας στις 19 Ιουνίου στην Κρήτη.
Στο μεταξύ, τα ίχνη ακόμη τριών τουριστών αναζητούν οι Αρχές στην Σίκινο και την Αμοργό. Δύο Γαλλίδες που έκαναν τις διακοπές τους στη Σίκινο αγνοούνται από τις 14 Ιούνη, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται και η εξαφάνιση του Αμερικανού τουρίστα που αγνοείται από τις 11 Ιουνίου στην Αμοργό.
«Κοινό μοτίβο»
Κοινός παρονομαστής στην συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που κατέληξαν κατά την διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα μας είναι ότι τα ίχνη τους χάθηκαν όταν αποφάσισαν να πάνε για πεζοπορία εν μέσω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών στην Ελλάδα.
«Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο» είπε στο Reuters ο εκπρόσωπος της αστυνομίας για το Νότιο Αιγαίο, Πέτρος Βασιλάκης, «όλοι πήγαν για πεζοπορία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών».
Τι λένε οι ειδικοί
Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα καμπανάκι για τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στο σώμα, και ειδικότερα στον εγκέφαλο, στον οποίο οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση επηρεάζοντας τις ικανότητες λήψης αποφάσεων ακόμη και την αντίληψή τους για τον κίνδυνο.
Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί μακρύτερα και πιο ακραία κύματα καύσωνα, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς θα αντεπεξέλθει ο εγκέφαλός μας σε αυτές τις συνθήκες.
Γιατί πεθαίνουν οι τουρίστες πεζοπόροι
Μπροστά σε ένα θλιβερό φαινόμενο βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, οι οποίες μέσα σε διάστημα λίγων ημερών έχουν έρθει αντιμέτωπες με θανάτους τουριστών, οι οποίοι ξεκίνησαν να κάνουν πεζοπορία, χάνονταν και στη συνέχεια εντοπίζονταν νεκροί. Οι υποθέσεις τους απασχόλησαν και τον ξένο Τύπο με εκτενή ρεπορτάζ. Η αρχή έγινε στις 9 Ιουνίου, όταν εντοπίστηκε νεκρός στη Σύμη ο 67χρονος παρουσιαστής του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 5 Ιουνίου.
Ακολούθησαν ακόμη τέσσερις περιπτώσεις ξένων τουριστών που χάθηκαν και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νεκροί, σε Κέρκυρα, Σάμο και Κρήτη, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνεχίζονται τα θρίλερ εξαφάνισης του Αμερικανού συνταξιούχου αστυνομικού Ερικ Κάλιμπετ στην Αμοργό, αλλά και δύο Γαλλίδων στη Σίκινο.
Οι αλυσιδωτές περιπτώσεις των επισκεπτών που μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί από μια ιδιότυπη κατάρα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλοι τους ξεκίνησαν για πεζοπορία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών. Πράγματι, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Κάτι το οποίο επεσήμανε και σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος ανέφερε πριν από μερικά 24ωρα ότι ο φετινός Ιούνιος είναι «ένας από τους θερμότερους στη μετεωρολογική ιστορία».
Οι τουρίστες που βρέθηκαν στη χώρα μας για να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι έπεσαν θύματα στον βωμό των ονειρεμένων διακοπών, όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν εν μέσω καύσωνα πεζοπορία σε δύσβατα σημεία σε ελληνικά νησιά όπου βρίσκονταν για τις διακοπές τους.
«Με την Ελλάδα να πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερπροσπάθεια μέσα σε συνθήκες καύσωνα, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ενώ ο συνοδός βουνού στην Κρήτη, Μανούσος Σταυράκης, μιλώντας στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) επεσήμανε: «Πολλοί τουρίστες υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Πεζοπορούν με εντελώς ακατάλληλα παπούτσια, χωρίς να λάβουν μέτρα προστασίας από τον ήλιο και έχοντας μαζί τους ελάχιστο νερό». Επιπλέον, οι περισσότεροι επισκέπτες από το εξωτερικό δεν είναι εξοικειωμένοι με την εκάστοτε περιοχή στην οποία βρίσκονται. Ετσι, «όταν χαθεί κάποιος σε μια πεζοπορία, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του», ανέφερε επίσης ο κ. Σταυράκης. Οσο βρισκόμαστε στην αρχή της θερινής περιόδου με τα εκατομμύρια των τουριστών να αναμένονται στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των φαινομένων αυτών έχει θέσει σε συναγερμό τις τοπικές Αρχές των περιοχών που ενδείκνυνται για πεζοπορία.
Υπερεκτίμηση δυνάμεων και άγνοια κινδύνου
Μια απλή φαινομενικά πεζοπορία σε κάποιο νησί του Αιγαίου μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου, εάν ο επισκέπτης υποτιμήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια τέτοια εξόρμηση υπό ακραίες καιρικές συνθήκες και υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει ο πρόεδρος και υπεύθυνος επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Σάμου, Δημήτρης Καλατζής, ο οποίος μίλησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής για τη μακάβρια αλληλουχία των χαμένων τουριστών, που θέλησαν να κάνουν πεζοπορία για να απολαύσουν την ελληνική ομορφιά, αλλά έχασαν τη ζωή τους.
«Το να έχεις άτομα ηλικίας άνω των 50, 55 και 60 ετών, όπως αυτοί που έχασαν τη ζωή τους, εκτεθειμένα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς ρούχα είτε για να μαυρίσουν είτε για να πάρουν βιταμίνη D, χωρίς καπέλο, χωρίς νερό, αλλά και δίχως τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως τα σωστά υποδήματα, είναι από μόνο του ένας σοβαρός λόγος ανησυχίας. Σημαντικό ρόλο, στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, παίζουν οι ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες, σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου, αλλά και την υπερεκτίμηση του ανθρώπινων δυνάμεων, οδηγούν στο μοιραίο», αναφέρει ο κ. Καλατζής.
Σύμφωνα με τον κ. Καλατζή, ακόμη μία εκδοχή για το πώς χάνονται οι τουρίστες κατά τη διάρκεια πεζοπορίας είναι το γεγονός ότι αρκετές φορές δεν ακολουθούν τα μονοπάτια που είναι «σημαδεμένα» και χαρτογραφημένα, αλλά επιλέγουν από μόνοι τους άλλες διαδρομές. «Η φυσική ομορφιά των τοπίων, αλλά και το γεγονός ότι θέλουν να κερδίσουν χρόνο, οδηγεί τους τουρίστες στην απόφαση να μην ακολουθήσουν το μονοπάτι και να βγουν από αυτό. Ετσι, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών, αλλά και αποπροσανατολισμού, που μοιραία οδηγούν στον θάνατο. Επίσης, σημαντικό είναι ότι εκείνοι που δεν ακολουθούν τη γνωστή διαδρομή, εάν χαθούν, δεν μπορούν να εντοπιστούν άμεσα από τις διασωστικές ομάδες, οι οποίες τους ψάχνουν στα μονοπάτια. Ετσι, έχουμε εκείνους που υποτιμούν το ανάγλυφο της περιοχής και τις ακραίες θερμοκρασίες με μοιραία αποτελέσματα», αναφέρει.
Ενημέρωση στα ξενοδοχεία
Μετά τα περιστατικά με τους θανάτους των επισκεπτών, οι τοπικές Αρχές, μέσω των αυτοδιοικητικών φορέων τουρισμού, έχουν ξεκινήσει ενημέρωση στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα των ξένων, προκειμένου να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, εφόσον αποφασίσουν να πάνε για πεζοπορία κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.