Τα συμπτώματα της κοπέλας, πυρετός και εξανθήματα, εμφανίστηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr οι ηπατικοί δείκτες δεν δείχνουν οξεία ηπατίτιδα. Είχε δερματικά και άλλα συμπτώματα που την οδήγησαν στο νοσοκομείο και οι γιατροί εξέτασαν κάθε ενδεχόμενο για την κλινική της εικόνα. Ωστόσο πλέον δεν τίθεται θέμα οξείας ηπατίτιδας για τη 16χρονη.
Σημειωτέον ότι η έφηβη είναι πλήρως εμβολιασμένη από τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι του κορoνοϊού, ενώ στο ιστορικό της αναφέρεται και νόσηση στις αρχές του έτους.
Η κλινική εικόνα της 16χρονης είναι πολύ καλή και δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας.
Παιδική ηπατίτιδα: Τα ύποπτα συμπτώματα και ο ρόλος του κορονοϊού
Σε εγρήγορση είναι οι ελληνικές υγειονομικές αρχές για την ασυνήθιστη ηπατίτιδα σε παιδιά, με την ιατρική κοινότητα αλλά και τους γονείς να είναι θορυβημένοι, ενώ είναι θέμα χρόνου να διευκρινιστούν τα αίτια που την προκαλούν. Με δεδομένο ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα, το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και οι ιδιώτες παιδίατροι είναι ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες, νοσοκομείο αναφοράς για τυχόν περιπτώσεις ύποπτης ηπατίτιδας έχει οριστεί το Παίδων «Η Αγία Σοφία» στο οποίο θα μπορεί να γίνεται διακομιδή εάν απαιτηθεί και με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν άλλες δομές εφόσον χρειάζονται συμβουλές ή/και καθοδήγηση. Οι παιδίατροι, πάντως, γνωρίζουν καλά πώς να αντιμετωπίζουν ηπατίτιδες, καθώς πρόκειται για μια νόσο που έχει χρειαστεί πολλές φορές να αντιμετωπίσουν, το ίδιο και τα παιδιατρικά τμήματα σε νοσοκομεία ακόμη και της περιφέρειας.
Εκτιμήσεις
Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, ανέφερε (ΕΡΤ) ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο», επεσήμανε προσθέτοντας ότι το σύμπτωμα – «καμπανάκι» για τους γονείς είναι το κίτρινο χρώμα σε δέρμα και μάτια (ίκτερος) καθώς και ο πυρετός. Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροιες, κοιλιακό άλγος και σκούρο χρώμα στα ούρα.
Οι περιπτώσεις
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
Σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Αντρεα Αμόν, οι περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε περίπου 190. Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτόν το μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), όπως δήλωσε η κυρία Αμόν.
Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά, παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο ρόλος του κορονοϊού
Τα σενάρια που εξετάζονται με βάση τα ισχύοντα δεδομένα από τις επιστημονικές αρχές συνόψισε με νεότερη ανάρτησή του ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επικαλούμενος τις υποθέσεις εργασίας πρόσφατης έκθεσης βρετανικών υγειονομικών αρχών.
Οπως γράφει, οι περιπτώσεις ηπατίτιδας πιθανόν οφείλονται σε κάποιον -ακόμα αδιευκρίνιστο- παράγοντα που επηρεάζει τα μικρά παιδιά και που ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ό,τι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία.
«Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι:
- H ευαισθησία, για παράδειγμα λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
- Προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού ή άλλη λοίμωξη.
- Διπλή/ταυτόχρονη λοίμωξη, π.χ. με κορονοϊό.
- Εκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
- Μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιον ενισχυτικό παράγοντα.
- Ενα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη.
- Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού».
Οπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, οι υγειονομικοί φορείς επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορονοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορονοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό. «Τα δεδομένα επί του παρόντος δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022 υπήρξε αύξηση τόσο των προηγούμενων όσο και των δευτερογενών λοιμώξεων σε παιδιά κάτω των 10 ετών», λέει.
Ανησυχία
Στο μεταξύ, το ποσοστό 10% των παιδιών που εμφάνισαν την ασυνήθιστη ηπατίτιδα και χρειάστηκαν μεταμόσχευση είναι αυτό που… τρομάζει, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται πολύ πίσω στις μεταμοσχεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δεν γίνονται καθόλου μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά τα οποία παραπέμπονται στην Ιταλία, χώρα με την οποία έχει διακρατική συμφωνία η Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει μόλις περί τις δέκα μεταμοσχεύσεις, κυρίως σε εφήβους και βρέφη, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Ο λόγος που δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά είναι καθώς το συγκεκριμένο είδος μεταμόσχευσης γίνεται από ζώντες δότες και κατά βάση τη μαμά ή τον μπαμπά του παιδιού. Πρόκειται για μια επέμβαση πολύ απαιτητική, όπως αναφέρουν ειδικοί στο χώρο των μεταμοσχεύσεων. Η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, όμως οι υποδομές στα δημόσια νοσοκομεία όπου είναι τα μεταμοσχευτικά κέντρα δεν επαρκούν. Στην Ιταλία η χώρα μας στέλνει περίπου δέκα παιδιά ετησίως, κυρίως βρέφη που γεννιούνται με ανεπάρκεια ήπατος.
Ειδήσεις σήμερα
Ντόμινο τρόμου στην Μολδαβία – Σύννεφα πολέμου καλύπτουν την Υπερδνειστερία
Γιάννης Σκαφτούρος: Σε 35 δευτερόλεπτα γάζωσαν τον… Θείο Τζο «ενοικιαζόμενοι εκτελεστές»
Fuel Pass: Πρεμιέρα με πάνω από 200.000 αιτήσεις – Ερωτήσεις-απαντήσεις για τους τους δικαιούχους
Παιδική ηπατίτιδα: Τα ύποπτά συμπτώματα και ο ρόλος του κορονοϊού