Πρόκειται για τους άτυχους μετανάστες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο σκάφος το οποίο τα ξημερώματα της Πέμπτης 06/10 συγκρούστηκε στα βράχια στη συγκεκριμένη περιοχή ημιβυθίστηκε και στη συνέχεια καταστράφηκε ολοσχερώς.
Από το ναυάγιο είχαν διασωθεί από δυνάμεις του λιμενικού σώματος με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ, της αστυνομίας και εθελοντών 80 άτομα,18 ανήλικοι, 7 γυναίκες και 55 άνδρες.
Στο σημείο βρίσκονται συνεχώς από την ημέρα του συμβάντος δυνάμεις του λιμενικού σώματος με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού και κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων ήταν αδύνατη καθώς στο σημείο έπνεαν άνεμοι έως 10 μποφόρ. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο κατά δήλωση των μεταναστών επέβαιναν συνολικά 95 άτομα ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται ακόμα 9 άτομα.
Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ναυάγια στο Αιγαίο: Τουρκικά ψαράδικα συνόδευαν το πλοίο- φέρετρο της Λέσβου
Τρεις μαρτυρίες μεταναστών που διασώθηκαν στη Λέσβο έχουν στα χέρια τους οι Λιμενικοί που επιβεβαιώνουν το πιο απάνθρωπο σενάριο: το απόλυτα σχεδιασμένο για θάνατο ναυάγιο στη Λέσβο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το γεμάτο μετανάστες σκάφος μεταναστών ξεκίνησε από το Αϊβαλί συνοδευόμενο από τουρκικά ψαράδικα, τα οποία το προστάτευαν από τους θυελλώδεις ανέμους μέχρι να περάσει την οριογραμμή των συνόρων. Γι’ αυτό και ο πανικός ξεκίνησε μόλις πέρασαν τα ελληνικά σύνορα.
Οι εικόνες των προσφύγων και μεταναστών που χάθηκαν στη θάλασσα, στα δύο πολύνεκρα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, συγκλονίζουν, όπως και οι μαρτυρίες των διασωθέντων που πάλεψαν κυριολεκτικά για να γλιτώσουν τον βέβαιο θάνατο.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 18 σοροί από το ναυάγιο της Λέσβου, ενώ δεν έχει ξεκινήσει καν η ανάσυρση των νεκρών στα Κύθηρα, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο σημείο της τραγωδίας. Ανθρωποι και συντρίμμια έχουν γίνει ένα κουβάρι στο ναυάγιο στα Κύθηρα, με τους ανέμους μέχρι και χθες το απόγευμα να μην κοπάζουν. Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Ν. Κοκκάλας, δήλωσε ότι στα Κύθηρα οι αγνοούμενοι είναι περίπου 15, «υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν σοροί στη θάλασσα», αλλά στο σημείο «δεν μπορεί να επιχειρήσει κανένα μέσο».
Οι διασωθέντες
Παγκράτι: Προθεσμία για την Τρίτη (26/11) πήρε ο 49χρονος – Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει
Σε ό,τι αφορά τους διασωθέντες, ο αριθμός τους φτάνει τους 80 και φιλοξενούνται σε παλαιό Δημοτικό Σχολείο του νησιού. Εκεί, κάτοικοι των Κυθήρων δείχνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προσφέροντας ρούχα, τρόφιμα και κουβέρτες στους κατατρεγμένους.
Αυτή η ανιδιοτελής βοήθεια φάνηκε άλλωστε από την πρώτη στιγμή του πολύνεκρου ναυαγίου, όταν κάτοικοι με σκοινιά έσπευσαν να σώσουν όσους μετανάστες μπορούσαν από τα βράχια που είχαν πιαστεί, στην περιοχή Διακόφτι, προκειμένου να γλιτώσουν από τα μανιασμένα κύματα.
Οι μαρτυρίες όσων συμμετείχαν στις προσπάθειες συγκλονίζουν. Οι μετανάστες ήταν πιασμένοι χέρι χέρι σαν αλυσίδα και πάλευαν να κρατηθούν από τα βράχια, αλλά κάποιους τους πήρε η θάλασσα. Δύο έπεσαν στα βράχια την ώρα που τους τραβούσαν με σχοινιά από την καταβόθρα.
Στη Λέσβο, εντοπίστηκαν άλλοι τρεις μετανάστες που κατάφεραν να βγουν μόνοι τους στην ακτή. Με αυτούς, ο αριθμός των ανθρώπων που γλίτωσαν το θάνατο φτάνει τους 28 (15 γυναίκες και 13 άνδρες). Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, οι βάρκες ξεκίνησαν από το Αϊβαλί, ενώ ο κάθε ένας από τους επιβαίνοντες είχε δώσει από 300 έως 600 δολάρια στους διακινητές. Παράλληλα, ανέφεραν ότι μόλις 16 άτομα είχαν εφοδιαστεί με σωσίβια τη στιγμή που, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταθέσει, στη βάρκα που βούλιαξε επέβαιναν τουλάχιστον 40 άτομα.
«Το χειρότερο ήταν να βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να φωνάζει ότι πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον σώσεις. Ηταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει», ανέφερε μία από τις γυναίκες που σώθηκαν. Δύο γυναίκες από τη Σομαλία μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους τόνισαν ότι δεν τους σταμάτησε ούτε ένα τουρκικό σκάφος.
Είδαν τουρκική ακτοφυλακή όταν ξεκινούσαν από την Τουρκία; Τους σταμάτησε κανείς; «Μέχρι που φτάσαμε εδώ, δεν είδαμε κανέναν», είπαν.
Κάτοικοι της Λέσβου αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι εισροές μεταναστών. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι Λέσβιοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους διαδηλώνοντας στην πόλη της Μυτιλήνης το βράδυ της Πέμπτης. Στο λιμάνι της πόλης, οι διαδηλωτές έριξαν στεφάνια στη θάλασσα για τους πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες του πολύνεκρου ναυαγίου. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών και εργατικά σωματεία.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα θέρμανσης: Αυτοί είναι οι πίνακες με τα ποσά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας