Αν και στο παρασκήνιο διάφορες «Φιλοζωικές» Οργανώσεις άσκησαν έντονες πιέσεις για ένα πολύ πιο περιοριστικό πλαίσιο στην άσκηση κυνηγίου, στο επίπεδο των στοιχείων, των επιχειρημάτων και της επιστημονικής τεκμηρίωσης, βρέθηκαν πάλι σε μειονεκτική θέση έναντι της πιο έτοιμης και πιο οργανωμένης Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνουν, μάλιστα, ότι, ενώ εκπρόσωποι Φιλοζωικής Οργάνωσης έφτασαν για τη Ρυθμιστική Κυνηγίου μέχρι και το φιλόξενο γραφείο του κ. Σκυλακάκη, το είδος των επιχειρημάτων που διατύπωσαν ήταν από ανεδαφικά έως τελείως ανερμάτιστα!
Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ήταν σαφώς εγκλωβισμένοι σε μία ιδεολογική πλατφόρμα ακραίου βιγκανισμού και υποχρεωτικής φυτοφαγίας για όλους, αμφισβητώντας όχι μόνο το δικαίωμα του ανθρώπου να κυνηγάει ή να ψαρεύει, αλλά και να εκτρέφει, να τρώει ή να εμπορεύεται οποιοδήποτε είδος ζώου.
Σε μία συζήτηση που θεωρητικά είχε να κάνει με τεχνικές και επιστημονικές προτάσεις για το κυνήγι, το πολιτικό και υπαλληλικό προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος βρέθηκε να ακούει μία οργάνωση που πιστεύει ότι:
- Τα αγριογούρουνα πρέπει να είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν ανενόχλητα μέσα στις πόλεις και να τρώνε τις καλλιέργειες των αγροτών στα χωριά, γιατί «οι άνθρωποι είναι που εισέβαλαν πρώτοι στο σπίτι τους».
- Το ψάρεμα και το κυνήγι πρέπει να απαγορευθούν εντελώς, ως πράξεις βίας.
- Η βρώση κρέατος αποτελεί μία ανήθικη ανθρώπινη συνήθεια, ενώ η κτηνοτροφία υπονομεύει τη βιοποικιλότητα.
Πριν συναντήσει τον κ. Σκυλακάκη και τα αρμόδια για τη θήρα στελέχη του υπουργείου, η ίδια οργάνωση είχε ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας, κ. Πιερρακάκη, να απαγορεύσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να γιορτάζουν… την Τσικνοπέμπτη (!), καταγγέλλοντας τις άτυπες εκδηλώσεις διασκέδασης που διοργανώνουν στα προαύλια των σχολίων Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητικές κοινότητες κ.λπ.
Βεβαίως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος φρόντισαν να είναι ευγενικοί με τους «φιλόζωους» συνομιλητές τους. Ομως, ήταν εξαρχής φανερό ότι οι δύο πλευρές δύσκολα θα μπορούσαν… να συνεννοηθούν.
«Αφοπλιστική»
Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος προσήλθαν με μία ολοκληρωμένη επιστημονική πρόταση, που υπήρξε «αφοπλιστική» ως προς τις αλήθειες της και, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, ενσωματώθηκε στη νέα Ρυθμιστική Κυνηγίου για τη νέα χρονιά.
Η ΚΣΕ είχε φροντίσει να συμπεριλάβει η ίδια αποδεκτές λύσεις και ρυθμίσεις για τον ευάλωτο πληθυσμό των τρυγονιών, προτείνοντας η ίδια μείωση τόσο της συνολικής όσο και της ημερήσιας κάρπωσης του είδους, σε επίπεδα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τους ευρωπαϊκούς όρους προστασίας του.
Επίσης, από φέτος τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και υποχρεωτικής καταγραφής 14 θηρεύσιμων ειδών της Ρυθμιστικής, ώστε με τη συμμετοχή των κυνηγών να είναι απόλυτα διακριτή η διακύμανση των πληθυσμών τους και να εξασφαλίζεται το καθεστώς διατήρησής τους.
Υπουργείο και Κυνηγετικές Οργανώσεις συμφώνησαν το κυνήγι του αγριόχοιρου να ξεκινήσει και φέτος από τις 20 Αυγούστου στις πεδινές περιοχές, σε μία προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό τους, να αμβλύνει τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν αυτά τα ζώα στις καλλιέργειες και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που απειλεί να λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά και στη χώρα μας.
Αλλωστε, ο ίδιος ο κεντρικός μηχανισμός του κράτους έχει παραδεχθεί ότι σε μια σειρά περιπτώσεων που έχουν να κάνουν με επιδημίες ή και ζωοανθρωπονόσους σχετιζόμενες με την άγρια ζωή δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει χωρίς τη βοήθεια των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοβούλως και με δικούς τους πόρους οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, ακόμα και στο επίπεδο της θηροφύλαξης, είναι πολύ μεγάλες για να αγνοηθούν…
Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις απασχολούν, πλέον, επαγγελματικά ένα πλήθος επιστημονικού προσωπικού, εκπαιδευμένου στη σύγχρονη διαχείριση της άγριας ζωής, κάτι που υπήρξε απόλυτα «ορατό» και πειστικό στις επαφές που έγιναν με το υπουργείο για τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση Κυνηγίου.
Η απόφαση του ΣτΕ
Και βέβαια, καθοριστική για το περιεχόμενο της νέας Ρυθμιστικής ήταν και η προγενέστερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο… δικαίωσε πλήρως τον τρόπο που διεξάγεται το κυνήγι στη χώρα μας, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι κρίνοντας σχετική προσφυγή «Φιλοζωικής» Οργάνωσης, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πως το κυνήγι στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τα πιο αυστηρά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.
Επίσης, αναγνώρισε ότι οι επιστημονικές μελέτες και οι καταμετρήσεις επί του πεδίου, που με συνέπεια διεξάγουν κάθε χρόνο οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, υπηρετούν και περιφρουρούν με επάρκεια τον αειφορικό και διαχειριστικό χαρακτήρα της θήρας.
Τέλος, το ίδιο δικαστήριο «επαίνεσε» στην ουσία με την απόφασή του τις διαχειριστικές προσπάθειες και την ικανότητα του κόσμου των κυνηγών να περιφρουρούν την άγρια ζωή, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες!
Ειδήσεις σήμερα
Λειψυδρία: Συναγερμός για την Αττική και άλλους 14 δήμους της Ελλάδας
Η περιορισμένη κατανάλωση νερού αυξάνει τις τιμές του σακχάρου
Σταν Γκρίνμπεργκ: Πού είναι και τι κάνει ο πρώην σύμβουλος του Μητσοτάκη;