Και δες που καταντήσαμε, ρε μπρο. Πες στη Βας να μην μου πει τίποτα. Είχε τρελαθεί». Κυριευμένη από φόβο, ανήλικη που έπεσε στα δίχτυα του κυκλώματος μαστροπείας, στέλνει λίγους μήνες πριν, τα παραπάνω μηνύματα, σε άλλο θύμα των προαγωγών. Η αδερφή του 17χρονου κοριτσιού από τη Γεωργία, θα δει αυτές τις συνομιλίες, θα τραβήξει στιγμιότυπα από την οθόνη του κινητού και θα προχωρήσει στην καταγγελία που οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας.
Τα στελέχη της Ασφάλειας αναμένουν τα αποτελέσματα από την εξερεύνηση των κινητών τηλεφώνων των έξι ταυτοποιημένων θυμάτων του κυκλώματος, αλλά και από τις συσκευές των έξι συλληφθέντων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μαστροπεία. Αναζητούν ύποπτες επικοινωνίες, που θα αποκαλύψουν και άλλους συνεργούς των προαγωγών αλλά και αγνώστους «πελάτες» του κυκλώματος.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών, βρίσκεται ένας 36χρονος άνδρας, γνωστός με το προσωνύμιο «Νάνος», ο οποίος φέρεται να είναι ένας από τους τρεις οδηγούς που μετέφεραν τα κορίτσια στα ροζ ραντεβού. Σύμφωνα με καταγγελίες δύο θυμάτων, ο συλληφθείς τις είχε οδηγήσει σε παραλιακό πάρτι εκτός Αθηνών, με την Αστυνομία να αναζητά τα άτομα με τα οποία συνευρέθηκαν οι ανήλικες. Ο 36χρονος που ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με αλλά μέλη του κυκλώματος έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε βίντεο κλιπ της γνωστών καλλιτεχνών αλλά και σε διαφημίσεις.
Κύκλωμα μαστροπείας: «Δεν έχω κανέναν»
«Μαρία»: Εντάξει, ναι, έχετε όμως γονείς, φαΐ κ.λπ. Εγώ δεν το κάνω και το ξες! Εδώ δεν το κάνω με αυτόν που θέλω. Ναι σε σπίτι ζω, αλλά δεν με ταΐζουν εδώ. Η Μαρία λείπει συνέχεια εδώ τεσπα ναι. Εχεις δίκιο. Αλλά σου λέω
17χρονη: Νταξ ναι κανόνισε και πες μου πόσα η κάθε μία. Στείλε σκριν
«Μαρία»: Σας αγαπώ και το ξέρεις αλλά τώρα που χώρισα ειδικά ξες ότι δεν έχω τίποτα μ….α. Εδώ και η Μαρία δεν μου δίνει καν ξέρω γω τεσπα.
Στην παραπάνω συνομιλία, η 25χρονη αρχηγός του κυκλώματος προσπαθεί να πείσει ένα από τα θύματα να συνεχίσει τα ροζ ραντεβού, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης και έχει ανάγκη τα χρήματα. «Ρε φίλε και εσύ δηλαδή να βγάλεις 100 και να μην κάνεις τίποτα ρε μ…..α είναι άδικο. Γιατί έτσι δεν», αναφέρει σε άλλο μήνυμά της δυσανασχετώντας η 17χρονη από τη Γεωργία, που στο παρελθόν είχε εμφανιστεί σε πετυχημένη τηλεοπτική σειρά. Σε άλλη επικοινωνία, το κορίτσι διαφωνεί ξανά με την 25χρονη για τα ποσοστά που παρακρατούσε από κάθε ραντεβού:
17χρονη: Εσύ μ….α βγάζεις 100, έτσι.
«Μαρία»: Εγώ δεν έχω φίλε και ούτε κάνω. Αν έκανα κι εγώ στα α…..α μου, αλλά ξες ότι δεν έχω κανέναν να μου δίνει λεφτά. Αν είχα γονείς οκ. Στα α…..α μου.
17ΧΡΟΝΗ: Ναι, απλά αν είναι να μείνω με 50 και η Νικ και να έχεις εσύ 100.
«Μαρία»: Εγώ με αυτά τρώω και αν δεν έχω και αυτά δεν τρώω καν μ….α και το ξέρεις!
Η «Μαρία» παρακρατούσε από 50.εως 100 ευρώ από το κάθε ροζ ραντεβού των κοριτσιών που είχαν πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος.
Κύκλωμα μαστροπείας: Η «Λορέλα», η «Μαρία» και οι κοινοί σύνδεσμοι
Χθες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια τα δύο τελευταία άτομα που συνελήφθησαν για ανάμειξη στο κύκλωμα μαστροπείας. Ανάμεσά τους και ένας tattoo artist. Ο 55χρονος που κατηγορείται και για το κύκλωμα της «Λορέλας» τον περασμένο Ιανουάριο, από το 2021 είχε κάνει τουλάχιστον τρία ερωτικά ραντεβού με ανήλικα κορίτσια. Αντί χρήματων, τα πλήρωνε με τατουάζ.
Ο 55χρονος, μαζί με μία 26χρονη, φέρονται να είχαν εμπλοκή και με τα δύο κυκλώματα, αυτό της «Λορέλας» και εκείνο της «Μαρίας», με τις Αρχές να εξετάζουν εάν αυτά λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Τι αναφέρει η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.
«Όπως και σε προηγουμένη περίπτωση, δεν καταγγέλλουν τα ίδια τα θύματα, καταγγέλλει κάποιο συγγενικό πρόσωπο που αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά τα παιδιά, ότι λείπουν αρκετές ώρες, νύχτα κατά κύριο λόγο, από το σπίτι, περίεργα μηνύματα με αγνώστους άντρες ή με κοπέλες οι οποίες τις παροτρύνουν να κάνουν κάποιες ερωτικές επαφές με αμοιβή», λέει, μιλώντας στο MEGA, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
«Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά που γίνονται σε βάρος τους είναι αδικήματα και ότι κάποιος τους εκμεταλλεύεται οικονομικά ουσιαστικά παρόλο που ‘κερδίζουν χρήματα’, θεωρούν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό το αντιλαμβάνονται όταν τους το εξηγεί ο ψυχολόγος», όπως ανέφερε.
Όπως λέει η ίδια:
«Εδώ μιλάμε για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης με ανήλικο με αμοιβή, δε μιλάμε για βιασμό. Παρασύρθηκαν και πήγαν και στο δεύτερο κύκλωμα, έχουμε κοινά θύματα αλλά έχουμε και κοινό δράστη. Έχουμε δράστη ο οποίος κατηγορήθηκε στην πρώτη δικογραφία για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο με αμοιβή και τώρα κατηγορείται και για μαστροπεία».
Δικηγόρος θύματος: «Υπάρχει νομικό κενό»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κανιάρης, δικηγόρος μίας εκ των θυμάτων που συμμετείχε και στο πρώτο κύκλωμα, κάνει λόγο για νομικό κενό.
«Υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία και θα πρέπει ο νομοθέτης να το καλύψει, να προχωρήσουμε σε νέο πλαίσιο. Υπάρχει διαβάθμιση ηλικιακή. Μιλάμε για ανήλικα παιδιά, το αν υπάρχει βούληση ή όχι δεν το γνωρίζουμε, είναι κατά περίπτωση. Μιλαμε για ευάλωτα παιδιά τα οποία διακινούνται».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Αυτοί που ασχολούνται με την εμπορία ανθρώπων έχουν τον τρόπο τους και διεισδύουν. (…) Είναι μονογονεϊκή οικογένεια, δεν ήταν πολύ δύσκολο να εισχωρήσει κάποιος και να εκμαυλίζει ένα παιδί προσφέροντας χρήματα, αλλαγή τρόπου ζωής από τη μια στιγμή στην άλλη».
«Ενώ αρχίζει νέος ανακριτικός κύκλος, χθες είχαμε την απολογία κατηγορουμένου από την πρώτη υπόθεση. Είναι αυτό που μας εντυπωσιάζει και μας προκαλεί ανησυχία, ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η υπόθεση και οι απολογίες από την πρώτη υπόθεση και ανοίγει νέος κύκλος», συμπληρώνει.
«Τα παιδιά αυτά γίνονται έρμαια αυτής της κατάστασης και μετά παίρνουν ρόλους και σχεδόν εμπλέκονται και αυτά ακόμα και μια ποινική μεταχείριση εις βάρος τους», καταλήγει.
Δημογλίδου: Ίδιοι δράστες
Εντύπωση προκαλεί και μια άλλη αναφορά από την κα Δημογλίδου: «Μας προβληματίζει ότι βλέπουμε ίδιους δράστες (…) και ότι δυστυχώς τα ίδια τα θύματα πέφτουν ξανά θύματα και σε άλλα κυκλώματα. (…) Μιλάμε για οικογένειες που υπάρχουν προβλήματα στη δομή τους σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, γι’ αυτό ίσως βλέπουμε τα ίδια θύματα ξανά και ξανά».
Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ:
«Καταθέτουν οι γονείς, μπορεί κάτι να έχουν αντιληφθεί, σιγουρά όχι τη διάσταση του προβλήματος. Δεν γνωρίζουν μέχρι που μπορεί να έχει φτάσει ένα παιδί, αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά γιατί λείπει αρκετές ώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις έλειπαν και μέρες αλλά θεωρούσαν ότι βρίσκονταν σε κάποιο φιλικό πρόσωπο. Οι γονείς δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία γιατί δεν είχαν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει».
Ειδήσεις σήμερα
Καναντέρ: H συμφωνία που θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Καναδά – Τι προβλέπει