Πιο αναλυτικά, ο αστυνομικός θα συνοδεύει τον ασθενή στα επείγοντα του Ψυχιατρικού Καταστήματος για διάγνωση και ιατρική εκτίμηση κι από κει και πέρα θα αναλαμβάνει εφημερεύων ψυχίατρος, τόσο για την παραλαβή του περιστατικού -το ταχύτερο δυνατόν μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα- όσο και για την τυχόν μεταφορά του σε άλλο τμήμα.
Ο αστυνομικός υπάλληλος αποδεσμεύεται αμέσως μετά την έναρξη της διαγνωστικής διαδικασίας. Οποιαδήποτε μετακίνηση του περιστατικού εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας υποδοχής, θα γίνεται με μέσα της ίδιας της δομής και με δική της ευθύνη, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο.
Η απόφαση έρχεται να καλύψει ουσιαστικά ένα νομοθετικό κενό χρόνων που υπήρχε στις ακούσιες νοσηλείες και φέρνει μεγαλύτερη προστασία στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ψυχικώς πασχόντων πολιτών, αλλά και των ίδιων των αστυνομικών.
Υπενθυμίζεται ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που εισάγονται σε ψυχιατρικά τμήματα, κατόπιν έκδοσης εισαγγελικών εντολών – αναγκαστικής εξέτασης, αναζητούνται και προσάγονται συνοδεία αστυνομικών υπαλλήλων.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι αστυνομικές αρχές καλούνταν να συμβάλουν στην καταστολή των διεγερτικών ασθενών εντός των νοσηλευτικών μονάδων, χωρίς ωστόσο να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις επιστημονικές γνώσεις που απαιτούνται για να αντεπεξέλθουν στο έργο αυτό.
Η υλοποίηση της εν λόγω απόφασης τίθεται σε εφαρμογή με την εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, που εκδόθηκε χθες και κοινοποιήθηκε στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) και την Αστυνομία.
Ειδήσεις σήμερα
Αγρότες: Επιμένουν στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα
Ζάκυνθος-Ναυάγιο: Άμεση η ανάγκη συντήρησης του «Παναγιώτη»
Σύνταξη: Ποιοι βγαίνουν πριν και μετά τα 62 στο δημόσιο [αναλυτικοί πίνακες]
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Εισαγγελική έρευνα για τον «Άλλο άνθρωπο»
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Σε ποια διάσημη τραγουδίστρια ήθελε να γίνει μάνατζερ