Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες υποθέσεις ακούσιας νοσηλείας ανηλίκων, όμως, λιγότερες από τις μισές κρίθηκαν τελικά πραγματικά αναγκαίες.
Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει η σχετική έρευνα που κατατέθηκε από τον υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο στη Βουλή, είναι ότι μεγάλο ποσοστό των εφήβων για τους οποίους αποφασίστηκε η ακούσια νοσηλεία, νοσηλεύτηκε σε μονάδες ενηλίκων, εξαιτίας του μειωμένου αριθμού ψυχιατρικών δομών παιδιών και ενηλίκων.
«Οι παιδοψυχιατρικές δομές στη χώρα μας είναι ελάχιστες σε σχέση με την Κεντρική Ευρώπη», παραδέχεται ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας στον «Ε.Τ.», ενώ προσθέτει πως το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί με το νέο νομοσχέδιο που θα μπει σε διαβούλευση την άλλη εβδομάδα και θα πάει για ψήφιση μετά το Πάσχα:
«Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση συνενώνει όλες τις ψυχιατρικές υπηρεσίες της χώρας σε ένα Ενιαίο Δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη διακίνηση των περιστατικών και να μειωθεί η ανάγκη αναγκαστικής νοσηλείας. Ακριβώς επειδή θα υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση και άρα πρόληψη της επιδείνωσης, η οποία και θα μειώσει τις ανάγκες αυτές», αναφέρει ο υφυπουργός.
Προσθέτει, επίσης, πως το νομοσχέδιο αναμένεται να επιφέρει ποσοτική, αλλά και ποιοτική αύξηση στην παροχή υπηρεσιών.
«Η αύξηση της ποσοτικής διαθέσεως των υπηρεσιών έχει ξεκινήσει με τις γνωστές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και εργαζομένους στην ψυχική υγεία», σημειώνει ο κ. Βαρτζόπουλος.
Τα στοιχεία
Ο κ. Βαρτζόπουλος παρουσίασε τα στοιχεία με αφορμή την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Ελενα Ακρίτα, αναφορικά με προβλήματα στην παιδοψυχιατρική περίθαλψη παιδιών και εφήβων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 1ης Ιανουαρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2021, διάστημα που περιλαμβάνει τα μεγάλα lockdown που ταλαιπώρησαν τους κατοίκους της χώρας μας και κράτησαν τα σχολεία κλειστά, η Εισαγγελία Ανηλίκων ασχολήθηκε με 663 υποθέσεις ακούσιας νοσηλείας, οι 459 εκ οποίων ήταν παιδιά και έφηβοι, ενώ μόνο 254 περιπτώσεις παρέμειναν σε ψυχιατρική δομή για νοσηλεία.
Οι λόγοι, σύμφωνα με τον υφυπουργό και καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Βαρτζόπουλο, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.
«Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ποιοτικά στοιχεία. Η πανδημία κατά τη διάρκεια του οξέως εγκλεισμού είναι δυνατόν να αυξήσει τις επιθετικές τάσεις ενός ατόμου που έχει την προδιάθεση, όπως και τις τάσεις αυτοκτονίας κάποιου που φοβάται. Μετά, η έννοια των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων είναι εντελώς σχετική», τονίζει.
Η πραγματικότητα -σύμφωνα με την απάντηση του κ. Βαρτζόπουλου- είναι ότι και το ευρύτερο διάστημα, από το 2018 έως το 2022, αυξήθηκαν σημαντικά οι ακούσιες νοσηλείες ανηλίκων. Από το σύνολο των περιστατικών παιδιών και εφήβων που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή, σε ψυχιατρική μονάδα ενηλίκων νοσηλεύτηκε το 74%.
Ωστόσο, πολλά περιστατικά επιβάλλεται να νοσηλεύονται σε κλινικές ενηλίκων, καταλήγει ο κ. Βαρτζόπουλος.
ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
«Η νοσηλεία εφήβων άνω των 16 ετών πολλές φορές είναι επιβεβλημένη στις κλινικές ενηλίκων, γιατί η σωματική ανάπτυξη των παιδιών -σε περιπτώσεις που χρειάζεται καταστολή λόγω ψυχοκινητικής διέγερσης- δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μια παιδοψυχιατρική κλινική. Κάποιος που έχει ύψος 1.80 και ζυγίζει 90 κιλά δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε μια κλινική με 7χρονα και 10χρονα παιδιά», υποστηρίζει ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Ειδήσεις σήμερα
«Οπτική ταυτότητα» αναζητά το… μετρό Θεσσαλονίκης!
Δημήτρης Κόκοτας: Προβληματισμός στους γιατρούς για την κατάσταση του – Τα νεότερα για την υγεία του