Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.
Στην εγκύκλιο παραθέτουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως τις δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο
Kορονοϊός – Άνοιγμα σχολείων: Τι θα ισχύσει με τις απουσίες των μαθητών
Για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω Covid μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρινίζοντας πως «θα δικαιολογούνται απουσίες πέντε ημερών λόγω κορωνοϊού μόνο στην περίπτωση επιβεβαιωμένου επίσημου δηλωμένου κρούσματος»
«Η σχετική εγκύκλιος που θα αντιμετωπίζει το θέμα θα εκδοθεί έως τη Δευτέρα το αργότερο και θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Θα δίνει τη δυνατότητα να δικαιολογηθούν απουσίες πέντε ημερών λόγω κορωνοϊού, μόνο στην περίπτωση επιβεβαιωμένου επίσημου δηλωμένου κρούσματος» είπε ο υπουργός Παιδείας.
«Για τη γρίπη δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια απόφαση, παρακολουθούμε το θέμα και θα δούμε. Οι οδηγίες που ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε είναι οι αυτονόητες προφυλάξεις σε ανάλογες περιπτώσεις» πρόσθεσε, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Δείτε ΕΔΩ τι ισχύει με τις απουσίες
Σχολεία: Ανοίγουν με αντισηπτικά, αποστάσεις τη Δευτέρα
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:
Τακτικό πλύσιμο των χεριών
Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτόΒήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Κορονοϊός: 1.818 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες – Καλπάζει η παραλλαγή JN1 – Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη
Ανησυχία και προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές προκαλεί η δυναμική επανεμφάνιση του κορονοϊού, εξαιτίας του συγχρωτισμού -χωρίς μέτρα προστασίας- την περίοδο των γιορτών.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ που ανακοίνωσε την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου οι θάνατοι μειώθηκαν στους 57 από 62 στη χώρα μας. Στα 179 από 102 συνολικά φτάνουν τα κρούσματα της παραλλαγής JN.1 Τρεις θάνατοι από γρίπη.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το διάστημα 25 Δεκεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2023, 70 άνθρωποι από 54 συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό.
Συνοπτικά την εβδομάδα 52/2023:
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)
✓ Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
✓ Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
✓ Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.818) παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.259) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.519).
✓ Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=31) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=24) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=60).
✓ Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 70.
✓ Καταγράφηκαν 57 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 67-102 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=59) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=154)
✓ Την εβδομάδα 49, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (40%) ακολουθούμενη από την BA.2.86 (38%) και την XBB.1.5 (14%).
✓ Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 8/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.
✓ Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Ιός της γρίπης
✓ Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφανίζει αυξητική τάση.
✓ Καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 52/2023 νοσηλεύτηκαν 29 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 8 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 52/2023 έχουν ανιχνευτεί συνολικά 113 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 112 δείγματα: 110 τύπου Α και 2 τύπου Β.
✓ Από τα 93 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (16%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 78 (84%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
✓ H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΕΟΔΥ
Κορονοϊός: Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 που εξαπλώνεται ραγδαία
Η παραλλαγή JN.1 covid είχε ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023 και πλέον έχει γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Η παραλλαγή JN.1 covid αυξάνει τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται, επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη χώρα μας.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».
Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται: Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).
Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν: Καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).
Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.
Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».
Κορονοϊός – «Συναγερμός» για το άνοιγμα των σχολείων: Έρχονται οδηγίες από τον ΕΟΔΥ
Για να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει μια σειρά από οδηγίες προς τους μαθητές σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Όπως είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη η οποία μίλησε στον ΑΝΤ1, υπάρχει αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω και της έξαρσης της γρίπης, σημείωσε ότι στόχος είναι η παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων προστασίας, κυρίως σε δομές υγείας και φροντίδας ατόμων από ευπαθείς ομάδες και υπογράμμισε ότι όλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνεται στο εξής σε ετήσια βάση, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Η κ. Αγαπηδάκη προανήγγειλε πως θα υπάρξει τις επόμενες ώρες, ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από την Δευτέρα, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.
Αναφορικά με το ΕΣΥ είπε πως θα υπάρξουν προσλήψεις γιατρών στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς και ότι προχωρά η επιλογή νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Ερωτηθείσα για τον μίνι ανασχηματισμό, αφού αναφέρθηκε στην συνεργασία της τόσο με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όσο και με τον Άδωνι Γεωργιάδη, είπε ότι οι αλλαγές έγιναν προς όφελος της εκσυγχρονιστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα προεκλογικό πλάνο, το οποίο υπηρετούν όλα τα στελέχη.
Κορονοϊός: «Βόμβα» Σαρηγιάννη – «Θα φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ανά ημέρα και 80 θανάτους την εβδομάδα»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την έκρηξη του ιού στη χώρα μας, με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος στην εκπομπή «Σήμερα», η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και μέχρι τέλος του μήνα είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ημερησίως ενώ οι θάνατοι ανά εβδομάδα θα κυμαίνονται στους 70 με 80. Πριν τα Χριστούγεννα ήμασταν στα 5.800.»
Μία εκτίμηση που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και στους γονείς καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία. Ερωτηθείς για το αν τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στους σχολικούς χώρους με μάσκα. ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Αυτό είναι προσωπικό ζήτημα. Εγώ θα προέτρεπα όλους τους γονείς και εμένα μαζί να κάνουμε ένα self test καθημερινά στα παιδιά μας.»
Κορονοϊός: Σπεύδουν για εμβόλιο οι άνω των 60 ετών
Αρον άρον προσέρχονται στον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, οι πολίτες άνω των 60 ετών. Η έξαρση της COVID-19 και οι -κατά 25%- αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας, που ξεπερνούν εβδομαδιαίως τις 1.700 και καθημερινά τις 220 – 270, έχουν τρομάξει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 42.258 άνθρωποι έσπευσαν μέσα στις γιορτές να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 εντός Ιανουαρίου, ενώ οι 34.149 από αυτούς, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+.
Να σημειωθεί πως οι μέχρι σήμερα ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB 1.5, δεν ξεπερνούν τις 177.821, ενώ με τα νέα ραντεβού θα φτάσουν τις επόμενες μέρες ημέρες
τις 220.079, αριθμός που όμως δεν ικανοποιεί τους γιατρούς.
Μόνο οι άνω των 65 ετών στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια, ενώ, όπως τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, θα θέλαμε πολλοί περισσότεροι να έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της COVID-19.
«Το φθινόπωρο πέθαναν από τη γρίπη 5 άτομα, ενώ από κορονοϊό κάθε βδομάδα χάνουν τη ζωή τους 60 άτομα», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως τα άτομα που πέθαναν από κορονοϊό ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες.
Σε καλύτερη πορεία βρίσκεται ο εμβολιασμός της γρίπης. Εως και χθες χορηγήθηκαν συνολικά 2.801.562 εμβόλια και συγκεκριμένα 1.583.622 με ιατρική συνταγή και επιπλέον 1.217.940 χωρίς συνταγή, στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή για τη γρίπη, οι πολίτες κάτω των 65 ετών μπορούν να εμβολιάζονται δωρεάν και χωρίς ραντεβού στο φαρμακείο της γειτονιάς τους με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ, ενώ για την COVID-19 λειτουργούν στην Επικράτεια 461 εμβολιαστικά σημεία και 657 εμβολιαστικά κέντρα και ο εμβολιασμός γίνεται κατόπιν ραντεβού στο emvolio.gov.gr.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση των αντιιικών θεραπειών, επισημαίνει πως είναι τόσο μεγάλη η έξαρση της COVID-19 ιδιαίτερα τώρα μετά τις γιορτές, που γίνονται καθημερινά περίπου 2.300 αιτήσεις για χορήγηση της θεραπείας Paxlovit. Πρόκειται για την αγωγή που αντιμετωπίζει ριζικά τα συμπτώματα του κορονοϊού και αποτρέπει ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ, μειώνοντας ταυτόχρονα και την πιθανότητα θανάτου.
«Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική του κορονοϊού και φαίνεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.700 -1.800 αντιιικά ημερησίως και φτάσαμε τις 2.300. Αρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια μεγάλη δυναμική, που πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιάσει μάλλον κορυφή», τόνισε.
ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ
Επιδημική κρίση στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο για «επιδημική κρίση» στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε καταστάσεις οι οποίες θυμίζουν παλιούς χειμώνες, ιδιαίτερα σε ορισμένες κλινικές. Οχι μόνο από τον κορονοϊό, που αφορά το 20% – 30% των περιπτώσεων, αλλά κυρίως λόγω άλλων ιώσεων, όπως η γρίπη, ο συγκυτιακός και άλλες αναπνευστικές ιώσεις, οι οποίες φέτος είναι και συχνότερες και βαρύτερες καθώς, στην ουσία, εξοφλούμε ένα ανοσολογικό χρέος που είχαμε δημιουργήσει λόγω της καραντίνας» εξήγησε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Και πρόσθεσε: «Ολοι είχαμε πάρει ένα ανοσολογικό δάνειο εξαιτίας του ότι δεν αφήσαμε το ανοσολογικό μας να ασκηθεί, να έρχεται σε επαφή με αυτά τα παθογόνα. Ηταν η κακή πλευρά μιας αναγκαίας ενέργειας, του μέτρου της καραντίνας».