Στις καταγγελίες για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση που βλέπουν το φως τις τελευταίες μέρες κι έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, έρχεται να προστεθεί μία ακόμα. Σύμφωνα με τον νεαρό, το όνομα του οποίου είναι Παΐσιος, που μίλησε στο Mega, κατά τη διαμονή του στις δομές της ΜΚΟ, έφαγε «πάρα πολύ ξύλο», ενώ πέρασε και «εννέα μήνες απομόνωση».
«Γύρω στα 12 – 13 έτη μου, με βάφτισαν ξανά. Ενώ είχα ήδη όνομα μέχρι τότε, έλεγαν ‘σου έχουμε κρυμμένο όνομα, δε θα σου το πούμε, μέχρι να με βαφτίσουν. Μπήκα στη δομή του Κολωνού το καλοκαίρι του 2013 μαζί με τις αδερφές μου. Θυμάμαι είχα χαρεί πολύ γιατί είχα δει πολλά παιδιά και κάποια τα ήξερα από έξω», σημείωσε ο ίδιος στο Mega. Όπως εξήγησε, δεν μπήκε στην «Κιβωτό» λόγω κακοποίησης, αλλά επειδή οι γονείς του δεν είχαν την δυνατότητα να του προσφέρουν τα προς το ζην.
«Έφυγα από τους γονείς μου για να βρω ένα καλύτερο αύριο, να έχω ρούχα, ένα πιάτο φαΐ, το ίδιο και οι αδερφές μου. Ήμουν ένα χρονικό διάστημα στην Αθήνα μέχρι που μου είπαν ότι θα πάω στα Γιάννενα», είπε και συμπλήρωσε ότι, «πήγα εκεί, ήμουν λίγο άτακτος, και αρχίζανε και μου την έμπαιναν πολύ. Έφαγα πάρα πολύ ξύλο, δεν ήταν σαν αυτές τις σφαλιάρες που ρίχνεις στα μικρά παιδάκια. Έφαγα και γροθιές και κλωτσιές. Αυτό λέγεται ‘συνέπεια’ εκεί. Με έβαλαν να δουλέψω, να μην ξαναπάω σχολείο. Ο Πασχάλης (σ.σ. παιδαγωγός και στενός συνεργάτης του πατέρα Αντώνιου) και η γυναίκα του, ξέρουν τι μου έκαναν. Και άλλα δύο παιδιά ξέρουν που ήταν εκεί. Την εντολή δεν ξέρω αν την έδινε ο πάτερ, αλλά ήξερε ότι τις έτρωγα. Με κλείδωσαν σε ένα γραφείο και τις έτρωγα εκεί. Μια βδομάδα έγινε αυτό, μέχρι να με στείλουν στη Χίο».
Ωστόσο, η συνέχεια της ιστορίας του Παϊσίου είναι ακόμα πιο σοκαριστική. «Είχα μπει σε απομόνωση, ήμουν 9 μήνες μέσα, έβγαινα έξω μόνο 08.00 με 15.00 για να δουλέψω και με ξαναέκλειναν μέσα και όταν θυμόντουσαν μου έφερναν φαγητό. Ήταν ένα μικρό δωμάτιο με μια τουαλέτα. Παρακαλούσα να βγω, να πάω σχολείο, ήμουν 15 χρόνων», αποκαλύπτει.
Ο άνδρας λέει ότι, ο λόγος που δεν πήγε σχολείο ήταν ότι δεν τον άφησε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, λέγοντάς του ότι κάνει μόνο για δουλειά στην οικοδομή. «Με ρώτησε τι θέλω να γίνω και του είπα κομμωτής, γιατί είναι εύκολο και τα βγάζω πέρα. Μου είπε ότι αυτό είναι για γυναίκες, ότι δεν είναι για το σώμα μου γιατί είμαι ογκώδης και μου είπε ότι είμαι για την οικοδομή. Μου είπε ‘ο Θεός σου έδωσε αυτό το σώμα, για να κάνεις αυτό’. Δούλεψα στην ‘Κιβωτό’ στη Χίο για δέκα λεπτά του ευρώ την ώρα. (…) Όταν μάζεψα χρήματα, πήρα ένα κινητό για να επικοινωνώ με την οικογένειά μου. Μου έλεγχαν με ποιον μιλάω στο κινητό», περιγράφει.
Στη μαρτυρία του Παϊσίου συγκλονίζει και η περιγραφή του για την καταστροφή των ρούχων που είχαν δωρίσει πολίτες στην «Κιβωτό». «Πετάγαμε και καίγαμε τα ρούχα που μας έφερνε ο κόσμος επειδή ήταν πολλά. Μπορούσε να τα φόραγε όλη η Ελλάδα τόσα ρούχα. Έχω κάψει πολλά, έγινε πολλές φορές αυτό. Θέλω να πω ότι έχω δει πολλά παιδιά που βγαίνουν και λένε ότι δεν ισχύουν αυτά. Αυτοί δεν καθόντουσαν όμως 24 ώρες μαζί με τον πατέρα, δεν έμεναν μέσα σε δομή. Το τι έχουν δει τα ματιά μου, δεν το έχουν δει αυτοί. Το άσχημο εκεί μέσα είναι ότι παιδιά που θέλουν να χτίσουν στη ζωή τους κάτι, αποθαρρύνονται. Ήθελε να τους κρατάει μέσα για να μην έχει παραπάνω έξοδα».
Το 2017, το αγόρι χωρίστηκε από τις αδερφές του, ωστόσο, από την «Κιβωτό» δεν του επιτρεπόταν να επικοινωνεί με τους γονείς τους. «Δε με άφηναν να μιλάω καθόλου με τον πατέρα μου. Μια φορά ήρθε στο πάρκο της δομής στον Κολωνό, με κοίταξε και δεν κατάλαβα ποιος ήταν, είχα ξεχάσει το πρόσωπό του», είπε.
Τη μαρτυρία του μοιράστηκε και άλλος πρώην τρόφιμος της ΜΚΟ, ο οποίος αποκάλυψε ότι, για τιμωρία τον έκλειναν σε ένα δωμάτιο χωρίς φώτα, ενώ ήξεραν ότι φοβόταν το σκοτάδι. «Όταν δεν καθόμουν καλά, επειδή φοβόμουν το σκοτάδι, αυτοί με έβαζαν σε μία αποθήκη που είχε μέσα σκοτάδι, που ήταν κλειστά τα πάντα, δεν είχε φώτα. Αυτό έκαναν και σε εκείνο το παιδί και σε όλα. Ήταν μερικοί παιδαγωγοί που άμα δεν τους ακούγαμε, μας βάραγαν. Σφαλιάρες και τέτοια, μας τράβαγαν… Ο πατέρας τα ήξερε μερικά και για αυτό κανόνιζε. Παράδειγμα, όταν είχαν βαρέσει εμένα και το είχα πει στον πάτερ, έφυγε αυτός (σ.σ. ο παιδαγωγός). Σε διάλεγαν λόγω καλές συμπεριφοράς, άμα το άξιζες σε έπαιρναν στην κρουαζιέρα. Επιβράβευση. Είχα πάει εξωτερικό, νησιά, είχα πάει και στην Ολλανδία όταν βραβεύτηκε ο πάτερ. Ιταλία, Ρώμη, Αίγυπτο, Μαυροβούνιο, Κροατία (…)», σημείωσε.
Στο φως ήρθαν και μηνύματα που είχε ανταλλάξει 15χρονο παιδί που φιλοξενούνταν σε δομή της «Κιβωτού» με τη μητέρα του. «Δεν μπορώ άλλο εδώ μέσα, πρέπει να γίνει κάτι», έλεγε τότε στη γυναίκα που είχε χάσει προσωρινά την επιμέλεια του παιδιού της λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Το παιδί στα μηνύματα ρωτάει επίμονα την μητέρα του πότε θα φύγει από τη δομή, με την ίδια να τού ζητά να κάνει λίγη υπομονή. Μεταξύ των μηνυμάτων, είναι και ένα στο οποίο η μητέρα ζητάει από το παιδί της να πάει στις τουαλέτες για να του κάνει βιντεοκλήση. «Δεν μπορώ είναι κλειδωμένες» απαντά εκείνος.
Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς: Χώματα έπεσαν πάλι στον Κηφισό - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία
Όσον αφορά τον επικεφαλής της ΜΚΟ, και τη σύζυγό του, Σταματία Γεωργαντή, οι οποίοι μπήκαν στο μικροσκόπιο και της οικονομικής αστυνομίας η οποία ερευνά τα οικονομικά της «Κιβωτού», έγιναν αναφορές που τούς θέλουν να κυκλοφορούν με υπερπολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αλλά και στις δύο μεζονέτες στην Αττική, στις οποίες διέμεναν.
Κιβωτός του Κόσμου: Οι δωρεές 28 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια
Αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.
Επίσης τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας έδειξαν πως πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με την πρεσβυτέρα, να κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο 50% να είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου. Μάλιστα οι δύο γυναίκες ήταν και οι μόνες που μπορούσαν να σηκώνουν χρήματα από τους λογαριασμού της Κιβωτού.
Έρευνα διεξάγεται και από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η οποία αναμένεται να κάνει «φύλλο και φτερό» τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου και στενών συγγενών του, αλλά και όποιου άλλου προσώπου διαπιστωθεί ότι ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της «Κιβωτού».
Η Αρχή θα ερευνήσει εάν αυτά τα πρόσωπα έβαλαν χέρι στα ταμεία της δομής, παίρνοντας χρήματα που κατέληξαν στη δική τους τσέπη, τα οποία προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της «Κιβωτού».
Για όλους τους ελεγχόμενους θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις. Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών, με πρώτο ενδεχόμενο αδίκημα την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.
Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς ξεκινά η Δικαιοσύνη τη διερεύνηση των καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου». Ηδη χθες δόθηκε η πρώτη μαρτυρική κατάθεση στις εισαγγελείς Ανηλίκων, Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή και Αικατερίνη Κοπελάκη, οι οποίες έχουν αναλάβει το σύνολο της έρευνας για τις σοκαριστικές αναφορές των τροφίμων της δομής, για ξυλοδαρμούς, απάνθρωπες τιμωρίες, αποκλεισμό από το σχολείο, ακόμη και για αδικήματα που σχετίζονται με τη γενετήσια σφαίρα των παιδιών που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών χθες βρέθηκε πρόσωπο που έχει εργαστεί στο παρελθόν σε δομή της Κιβωτού, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις εργαζομένων και παιδιών που έχουν καταγγείλει ότι έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές.
Στο επίκεντρο της ευρείας εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται ο πατήρ Αντώνιος και τρεις ακόμη εργαζόμενοι στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ τα υπό διερεύνηση αδικήματα, σε αυτή τη φάση της έρευνας, είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμων (πλημμέλημα).
Η θύελλα για τα πεπραγμένα στη δομή ξεκίνησε μετά την κατάθεση 19χρονου πρώην τρόφιμου, ο οποίος φέρεται να κατήγγειλε προσωπικά τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίηση. Οι εισαγγελικές Αρχές μελετούν εξονυχιστικά τις καταθέσεις και τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί από τον Συνήγορο του Πολίτη και, εφόσον καταλήξουν πως προκύπτουν στοιχεία για αξιόποινες πράξεις, θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων.