Την έλλειψη νερού βιώνουν και πάλι οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αφού νερό δεν υπάρχει πουθενά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου και της ΕΥΔΑΠ που συνδράμει, ώστε να αποκαταστήσουν έστω και μερικώς την υδροδότηση της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας μικρές ποσότητες νερού έγινε εφικτό να φτάσουν σε κάποιες περιοχές, αλλά χωρίς πίεση, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας έγινε και πάλι διακοπή στην παροχή νερού.
Δήμαρχος Βόλου: Θα χρειαστούμε περίπου 10 ημέρες για την επαναφορά του δικτύου νερού
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εφόσον ηλεκτροδοτηθεί η πόλη θα καταφέρουμε να θέσουμε σε λειτουργία υδραγωγεία που θα δώσουν νερό σε τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Θα χρειαστούμε όμως για την ολική επαναφορά περίπου 10 ημέρες. Δυστυχώς ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μετά τον Daniel το κατέστρεψε η κακοκαιρία Elias και ξεκινάμε πάλι από την αρχή».
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προάστια του Βόλου λόγω της κακοκαιρίας Elias
Στο μεγαλύτερο μέρος της η πόλη του Βόλου έχει ηλεκτροδοτηθεί, αφού εργάζονται νυχθημερόν δεκάδες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ακόμη παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προάστια του Βόλου και χωριά στο Πήλιο, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο από πτώσεις στύλων της ΔΕΗ.
Στην πόλη του Βόλου και στα προάστια Αγριά και Αλυκές, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από την σαρωτική πλημμύρα που κατέστρεψε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βρέθηκε στην περιοχή, ενώ ολόκληρες συνοικίες βούλιαξαν και πάλι στη λάσπη από τη θεομηνία που έπληξε το νομό για δεύτερη φορά.
Καρδίτσα: Πλημμύρισε για δεύτερη φορά ο Παλαμάς και ο Βλοχός – Έσπασε ανάχωμα στον Ενιπέα ποταμό αναγκάζοντας τον κόσμο να φύγει
«Αυτή η μαρτυρική κωμόπολη είναι απροστάτευτη και αν δεν σταματήσει η ροή του νερού σύντομα είναι πολύ πιθανό να εισβάλει στα σπίτια τους. Το έδαφος είναι κορεσμένο και δεν απορροφάει άλλο νερό», είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Κοντορούσης περιγράφοντας μια εικόνα αποκάλυψης. Οπως είπε η περιοχή που είχε πληγεί και στην κακοκαιρία Daniel, πλημμύρησε για άλλη μια φορά. Ωστόσο, το οξύμωρο είναι ότι δεν βυθίζεται κάτω από τα νερά της βροχής αλλά από τα ύδατα που συγκεντρώνονται στην περιοχή που λειτουργεί ως λεκάνη απορροής, 30 ώρες μετά την τελευταία σταγόνα βροχής.
Για την αγωνία των κατοίκων και στα γύρω χωριά μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» η Ειρήνη Κυρίτση, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Βλοχού, καταγράφοντας την καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο.
Το ανάχωμα στον Ενιπέα έσπασε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να το εγκαταλείψουν όσο περνούν οι ώρες και αναβαίνει η στάθμη των νερών. Το χωρίο είναι απροστάτευτο καθώς τα αναχώματα που είχαν σπάσει στον ποταμό Ενιπέα δεν είχαν προλάβει να αποκατασταθούν με το τοπίο να μετατρέπεται σε αιφνιδιαστικά σε λίμνη.
Γεωργιάδης: Όπως και να διανέμονται τα φάρμακα υψηλού κόστους, θα παραμείνουν δωρεάν
Meteo: Η πρώτη σύγκριση των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias» – Πνίγηκαν πάλι Θεσσαλία και Εύβοια [πίνακας]
Η Θεσσαλία και η Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias».
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα ύψη αυτά όπως τα κατέγραψαν μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, με στόχο μια πρώτη σύγκρισή τους.
Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία, ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.
Σε ότι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις. Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (05/09, 06:10-12:10) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201.6 χιλιοστά (27/09, 16:30-22:30), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.
Κακοκαιρία «Elias»: Πνίγηκαν πάλι Θεσσαλία και Εύβοια – Ακαρπες οι έρευνες για τον χειριστή του ελικοπτέρου [εικόνες που κόβουν την ανάσα]
Απόγνωση. Είναι, ίσως, η κατάλληλη λέξη για να περιγράψει κανείς αυτό που αισθάνονται τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι σε Μαγνησία, Βόρεια Εύβοια και Θεσσαλία, που μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στα λασπόνερα.«Ζούμε από θαύμα», λένε χαρακτηριστικά για την κακοκαιρία «Elias», που σάρωσε τον τόπο τους, κάνοντας λόγο για εικόνες «Αποκάλυψης». Μέσα στο βαρύ κλίμα προστέθηκε και η πτώση ενός ελικοπτέρου στο Αχλάδι της Βόρειας Εύβοιας.
Μέσα σε είκοσι μόλις ημέρες από την κακοκαιρία «Daniel», οι κάτοικοι στον Βόλο ήρθαν αντιμέτωποι με μία ακόμη φυσική καταστροφή, το μέγεθος της οποίας αποκαλύφθηκε χθες, με το πρώτο φως της ημέρας. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια. Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παραμένουν θαμμένα κάτω από τόνους λάσπης. «Δεν προλάβαμε να ξεπεράσουμε την προηγούμενη κακοκαιρία και μας βρήκε και πάλι το κακό», έλεγαν χθες ντόπιοι, προσπαθώντας με σκούπες και φτυάρια να καθαρίσουν ό,τι απέμεινε.
Ηταν τόσο πολύ το νερό που έπεσε με αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα αλλά και του Αναύρου.
Μόνο προχθές το βράδυ, «στην πόλη του Βόλου πραγματοποιήθηκαν 257 διασώσεις συμπολιτών μας, 99 πυροσβεστικά, 280 πυροσβέστες, 2 ΕΜΟΔΕ, οι μισές ΕΜΑΚ της χώρας ήταν και είναι ακόμα εδώ», ανέφερε χθες από τον Βόλο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Μάλιστα έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ποσότητες βροχής» πάλι μέσα σε λίγες ημέρες, προσθέτοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ».
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του meteo, μέχρι χθες το πρωί στις 09:00 στην Ιστιαία Ευβοίας καταγράφηκαν 202 χιλιοστά βροχής και συνολικά από την Τετάρτη 460 χιλιοστά. Πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν εκ νέου και στην πόλη του Βόλου, ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, οι τοπικοί μετεωρολογικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν δεδομένα στο δίκτυο.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Οι εικόνες, όπου και αν κοιτάξει κανείς, είναι απελπιστικά ίδιες. Εκτός από τα προβλήματα στην υδροδότηση, υπάρχουν και αυτά στο οδικό δίκτυο.
Σε όλα τα προάστια με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο οι δρόμοι αποκλείστηκαν λόγω των ρεμάτων, που «κατέβασαν» στη θάλασσα χιλιάδες τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές.
Στην Αγριά, στα Ανω και Κάτω Λεχώνια και στα Πλατανίδια έχουν διαλυθεί όλοι οι δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις έχουν «βυθιστεί» στα νερά στο παραλιακό μέτωπο, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ομοίως και στις Αλυκές. Μάλιστα, κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν.
Στο Πήλιο η λάσπη έχει καλύψει τα πάντα, ενώ το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
Οπως έγινε γνωστό, συνολικά 1.520 κλήσεις έλαβε (από προχθές έως και στις έξι χθες το απόγευμα), στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ 280 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΡΑΜΑ
Οι εικόνες και στη Βόρεια Εύβοια είναι αποκαρδιωτικές. «Ζούμε ένα δράμα», λένε οι κάτοικοι, που για ώρες δοκιμάστηκαν από τη μανία της φύσης. Η κακοκαιρία «Elias» έριξε χιλιάδες τόνους νερού, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές ειδικά σε Ροβιές, Μαντούδι, Κυμάσι, Ιστιαία, Μετόχι. Πολλά χωριά, μάλιστα, παρέμεναν χθες αποκομμένα, χωρίς ρεύμα και νερό. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής που ήταν επί ποδός χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν δεκάδες άτομα. Τα ποτάμια «φούσκωσαν», οι χείμαρροι ξεχύθηκαν και τα λασπόνερα παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κυμάσι έπεσε η γέφυρα που συνδέει το χωριό με την Αμίτσα, ενώ με βάρκες οι σωστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο Πευκί, στις Γούβες, στο Προκόπι.
Στο ίδιο έργο θεατές για τους κατοίκους της Θεσσαλίας, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Προβλήματα από τις πλημμύρες σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του Νομού Λάρισας, κυρίως στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων.
Εως και τα δύο μέτρα έφτασαν τα λασπόνερα που μπήκαν στο χωριό Σωτήριο της Λάρισας. Με βάρκες επιχειρούσε η 8η ΕΜΑΚ.
Στα χωριά Φύλλο και Ορφανά, στον Παλαμά Καρδίτσας, σκεπάστηκαν από τα λασπόνερα σπίτια, αποθήκες, επιχειρήσεις, εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.
Οι κλήσεις που έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (από την Τρίτη έως χθες το απόγευμα) ανήλθαν στις 10.495, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.579 άτομα.
Ειδήσεις σήμερα
Κηφισός: Νεκρός ο αναβάτης της μηχανής μετά το τροχαίο
Καιρός: Τριήμερο με βροχές και καταιγίδες