Η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την υδροδότηση με πόσιμο νερό, αλλά η πλήρης σχεδόν καταστροφή του συστήματος άντλησης και διανομής κάνει την κατάσταση δύσκολη. Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών, ενώ συνεχίζεται η διανομή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού σε συνοικίες του Βόλου.
Μέχρι προχθες, αναφορικά με την ποιότητα του νερού, από το υπουργείο Υγείας είχε κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις ήταν επανειλημμένες, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση ασθενειών. Ακόμη, ακατάλληλο παραμένει το νερό και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας: Στους Δήμους Ν. Πηλίου, Παλαμά, Σοφάδων, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Φαρκαδόνας και Κιλελέρ το νερό παραμένει μη πόσιμο.
«Συνεργαζόμαστε και με τις τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουν έρθει έξτρα κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ για να συνδράμουν και στις δειγματοληψίες και να καθοδηγούν τις τοπικές υπηρεσίες για το πώς μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του νερού. Λαμβάνουμε επιπλέον δείγματα από διάφορα σημεία από διάφορες περιοχές, έχουμε κάνει μέσα σε ελάχιστες μέρες πάνω από 400 δειγματοληψίες, κάθε μέρα κάνουμε νέες» σημείωσε μεταξύ άλλων (στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών») η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Την ίδια ώρα, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ). Σκοπός της σύμβασης είναι η ΕΥΔΑΠ να αναθέσει και να εκτελέσει συμβάσεις μελετών, με αντικείμενο την ενίσχυση του υδραγωγείου του Βόλου, που υπέστη ολική καταστροφή από τη θεομηνία Daniel, ώστε να αποκατασταθεί η υδροδότηση της περιοχής.
Ο προϋπολογισμός των μελετών συνολικά φτάνει τα 295.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ η ΕΥΔΑΠ θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες επίβλεψης και διαχείρισης των συμβάσεων για την εκπόνηση των μελετών στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρίας.
Εν τω μεταξύ προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες και καταγραφές. Πιο συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 12.000 αυτοψίες και έλεγχοι σε 165 κοινότητες που έχουν πληγεί. Παράλληλα, στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 16.000 οριστικοποιημένες και 5.000 προσωρινές αιτήσεις, ενώ από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής για την αντικατάσταση της οικοσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των πληγέντων. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα που αντιστοιχούν σε 4.377 νοικοκυριά.
Συνολικά 10.146 κλήσεις έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως χθες το πρωί. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.511 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.