«Οι πολίτες είναι απόλυτα δικαιολογημένο να αγανακτούν και στο τέλος να μας αγνοούν βλέποντάς μας να μην επικοινωνούμε προς τα έξω το σφάλμα μας παρά να ψάχνουμε να πετάξουμε βέλη απέναντι θέλοντας να πείσουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι», σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Αναλυτικά, όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook:
«Η αποτυχία της πρόγνωσης, ο μετεωρολόγος και τα μοντέλα
Μετά από μία αστοχία στην πρόγνωση οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν με ποιον να τα βάλουν. Η πολιτεία θα πει «οι Μετεωρολόγοι αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν».
Οι πολίτες θα πουν «η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τα μέτρα που πάρθηκαν και τις οδηγίες που δόθηκαν». Οι Μετεωρολόγοι θα πουν «τα μοντέλα αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν».
Η κλιμάκωση των τριών παραπάνω που καταλήγει; Ότι τελικά τα μοντέλα φταίνε και πάμε παρακάτω…
Είναι όμως αυτή η αλήθεια;
Πάμε να δούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση τι συνέβη…
Στην πρώτη εικόνα μπορείτε να δείτε τι έδειξε το Μετεωρολογικό μπαλόνι που αφήσαμε να ταξιδέψει στην ατμόσφαιρα προς τα επάνω. Υπογραμμίζουμε με πορτοκαλί χρώμα το ύψος εκείνο της ατμόσφαιρας όπου μας ενδιαφέρει (περίπου 1500 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας) και που μελετάμε το πόσο ψυχρή ή θερμή είναι η αέρια μάζα που μας επηρεάζει. Βλέπουμε λοιπόν ότι η θερμοκρασία αυτής υπολογίστηκε περίπου στους -4 βαθμούς κελσίου.
Φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά σε κρατούμενους
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης του παραπάνω, φανταστείτε ότι αυτή η θερμοκρασία επικρατούσε στην κορυφή της Πάρνηθας, βασικός ορεινός όγκος του νομού Αττικής.
Πάμε τώρα να δούμε τι προέβλεπε το μετεωρολογικό μας μοντέλο για την ίδια χρονική στιγμή…
Στον δεύτερο λοιπόν χάρτη μας υπολογίζουμε με το μοντέλο τη θερμοκρασία στα 1.500 μέτρα περίπου. Μέσα στον πορτοκαλί κύκλο και που στην ουσία παριστάνουμε την εκφυλισμένη χιονομάζα, βλέπουμε τιμές μεταξύ -4° και -5° βαθμών κελσίου. Αποτέλεσμα που σχεδόν ταυτίζεται με την πραγματικότητα.
Στον ίδιο χάρτη με τον κίτρινο κύκλο βλέπουμε τη θερμοκρασία της χιονομάζας λίγο πιο βόρεια με το μοντέλο μας να υπολογίζει τη θερμοκρασία αυτής κοντά στους -7° βαθμούς κελσίου.
Να σταθούμε λίγο στο -7…
Αυτή είναι μία θερμοκρασία που δίνει υπό προϋποθέσεις χιονόπτωση πολύ χαμηλά στην Αττική. Για να μην κουράσουμε στο θέμα «προϋποθέσεις», ας θεωρήσουμε ότι αυτές πληρούνται (που στη δεδομένη περίπτωση πληρούνται και αρκετά καλά).
Βλέπουμε λοιπόν ότι η ιδανική γι’ αυτή τη στάθμη θερμοκρασία στο θέμα χιονόπτωσης χαμηλά, ικανοποιείται με ένα όριο το ύψος των Βιλίων και βόρεια – βορειοδυτικότερα. Αυτό είναι και το όριο όπου στην πραγματικότητα είδαμε αξιόλογες – επικίνδυνες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλά.
Στον ίδιο χάρτη και βλέποντας και το υπόμνημα δεξιά, σημειώνουμε με την πλάγια μαύρη γραμμή την οροσειρά της Πίνδου και με το μαύρο βέλος τη ροή του αέρα καθώς κινείται από το Αιγαίο στα χερσαία τμήματα.
Το κρατάμε το τελευταίο και πάμε στον τρίτο χάρτη από την ΕΜΥ και που μας δείχνει τη θερμοκρασία στη θάλασσα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι προς την πλευρά της Αττικής οι θερμοκρασίες στη θάλασσα είναι κοντά 17° βαθμοί κελσίου.
Αυτή λοιπόν η μάζα δέχεται έναν εκφυλισμό ως προς τη θερμοκρασία της εξαιτίας του ανέμου που μεταφέρει θερμότητα και υγρασία μέσα από το Αιγαίο και που τα μοντέλα μας το είδαν αυτό πολύ καλά.
Και για να δείτε ότι το είδαν πολύ καλά και μας είχαν προειδοποιήσει, δείτε στον τελευταίο χάρτη και που αποτυπώνονται τα υψόμετρα χιονόπτωσης….
Η Αττική εμφανίζει τιμές μεγαλύτερες των 700 μέτρων και από τα βορειότερα της Αττικής και πιο πάνω άνω των 500 μέτρων.
Αυτή ήταν και η πραγματικότητα και γι’ αυτή την εξέλιξη προσωπικά είχα αναφερθεί δύο ημέρες σχεδόν πριν και που το ανέλυσα και στον τηλεοπτικό μας σταθμό (οι αναρτήσεις υπάρχουν στο προφίλ μου).
Συμπερασματικά:
Τα στοιχεία μας καθοδήγησαν σωστά και με το παραπάνω.
Το τι γράφτηκε στις διάφορες προγνώσεις σαφώς και είναι θέμα πολυπαραγοντικό μιας κι ο επιστήμονας οφείλει πέραν των εργαλείων που χρησιμοποιεί να βάζει κι άλλες παραμέτρους στο τραπέζι όπως π.χ εμπειρία, προσωπική ερμηνεία του φαινομένου βάσει γνώσεων, σύγκριση με παλαιότερα συμβάντα, δόμηση περιοχής, τοπογραφία κ.α.
Από την άλλη πλευρά η πολιτεία οφείλει να υπακούει στις υποδείξεις των επιστημόνων με τους οποίους και συνεργάζεται και σαφώς οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτείας.
Σφάλματα και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.
Σαν επιστήμονες όμως ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να επικοινωνήσουμε προς τους πολίτες και την πολιτεία αυτή τη διαδικασία και να μην περιμένουμε στη γωνία πότε θα αστοχήσει ένας συνάδελφος και να πατήσουμε πάνω σε αυτό για να βγούμε μπροστά εμείς και να πούμε «να ορίστε τι σας έλεγε και τι τελικά βγήκε»…
Οι πολίτες είναι απόλυτα δικαιολογημένο να αγανακτούν και στο τέλος να μας αγνοούν βλέποντάς μας να μην επικοινωνούμε προς τα έξω το σφάλμα μας παρά να ψάχνουμε να πετάξουμε βέλη απέναντι θέλοντας να πείσουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι.
Και τέλος ας μάθουμε σαν επιστήμονες να παίρνουμε επάνω μας το σφάλμα από το να κατηγορούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Δε νομίζετε ότι είναι παράλογο στις επιτυχίες να πανηγυρίζουμε για προσωπική επιτυχία και στις αποτυχίες να λέμε «δεν φταίω εγώ, αλλά το μοντέλο»;
Εμείς φταίμε, γιατί και τα μοντέλα εμείς τα φτιάξαμε, εμείς τα τρέχουμε, εμείς τα τροφοδοτούμε με δεδομένα.
Καλό βράδυ σε όλες και όλους!».
Γιώργος Τσατραφύλλιας: «Δεν μπορεί να γινόμαστε κάθε φορά σάκος του μποξ…»
Με αφορμή τα «πυρά» που δέχονται οι συνάδερφοί του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας έκανε μία σχετική ανάρτηση θέλοντας να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και προπάντων να υπερασπιστεί τον κλάδο του.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος στην αρχή της ανάρτησης, «δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του box κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω…» και καλεί τους συναδέρφους του «να μιλήσουν με την αλήθεια τους».
«Σε όλο τον κόσμο, η επιστήμη της Μετεωρολογίας καλείται να δαμάσει το χάος!»
«Αντί να αναλωνόμαστε για το ποιος έπεσε πιο πολύ μέσα, πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την πολιτεία περισσότερα μέσα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Ενημερώστε τον κόσμο για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίγειους σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ» συμπληρώνει.
Συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως το «ζητούμενο είναι να γίνονται αστοχίες για κάτι που δεν ήρθε και όχι για κάτι που ήρθε και μας έπιασε απροετοίμαστους».
«Σε ένα περιβάλλον που τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά μόνο η συνεργασία, η αλήθεια, η εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα θα θωρακίσουν περισσότερο την κοινωνία μας» καταλήγει ο κ. Τσατραφύλλιας.
Κολυδάς: Για αυτό δεν βούλιαξε στο χιόνι η Αθήνα
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Avgi που επηρεάζει κυρίως το κεντρικό τμήμα της χώρας και την Κρήτη
Όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος, δεν σημειώθηκαν οι χιονοπτώσεις που είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι από το Μαρούσι και πάνω, καθώς ενώ υπήρχε αρκετή ποσότητα υετού, δε μετατράπηκε σε χιόνι, που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε προβλήματα στην πρωτεύουσα.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο Θοδωρής Κολυδάς, παρότι όλα τα στοιχεία της ανώτερης ατμόσφαιρας επιβεβαιώθηκαν, δηλαδή είχαμε την πολύ ψυχρή μάζα που προκάλεσε τις χιονοκαταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, εν τούτοις δύο βαθμοί Κελσίου στην κατώτερη ατμόσφαιρα έκαναν την διαφορά.
Οι -6 βαθμοί που υπήρχαν στις κατώτερες στάθμες σε ύψος 1.500 μέτρων, μέχρι το μεσημέρι έγιναν -4 , δηλαδή είχαμε άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Οι 2 βαθμοί έκαναν την διαφορά, καθώς πρακτικά τα υψόμετρα ανέβηκαν κατά 200 με 250 μέτρα. «Οι αποκλίσεις αυτές μας ήταν γνωστές από τις προγνώσεις, δηλαδή τα στοιχεία όλα έδειχναν ότι η ακρίβειά τους παρουσιάζει αυτές τις αποκλίσεις» διευκρίνισε ο μετεωρολόγος.
Ο καιρός την Τετάρτη
Χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης κατά τόπους έντονες μέχρι το απόγευμα αναμένονται την Τετάρτη σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Παράλληλα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τόπους στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο εντάσεων 8 και τοπικά της πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Αναλυτικά, στην ανατολική Στερεά, στις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τοπους ισχυρά. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης, όπου στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 13 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Αττική, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά-ημιορεινά μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 11 βαθμούς κελσίου.
Γενικά αίθριος ο καιρός στην Θεσσαλονίκη με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ μηδέν και 12 βαθμούς κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα
Μακεδονία, Θράκη
Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα νότια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Εύβοια τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τις πρωινές ώρες 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα δυτικά τμήματα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά με τοπικές βροχές, οι οποίες στις Σποράδες τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 και στις Σποράδες πρόσκαιρα 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 11 βαθμούς Κελσίου
Ειδήσεις σήμερα
Eurovision 2024: Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Μαρίνα Σάττι στον β’ ημιτελικό
Κακοκαιρία «Avgi»: Εντυπωσιακές χιονισμένες εικόνες σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία
Αθηνών – Κορίνθου: Καραμπόλα με 4 οχήματα στο ύψος της Κινέτας
Κλειστά σχολεία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου: Που δεν θα ανοίξουν καθόλου και που αργότερα