Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής τη συχνότητα και την ένταση της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη. Γεγονός που, όπως είπε, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά.
Μιλώντας αρχικά για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων -βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης του εδάφους στην έρημο- που μεταφέρουν, απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.
«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα, κατά τα φαινόμενα, για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο ίδιος.
Aναφερόμενος στη συνύπαρξη νέφους και αφρικανικής σκόνης είπε ότι έτσι επιτείνεται το πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι τις ημέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του αέρα.
Σε άλλες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο καθηγητής είπε ότι η αφρικανική σκόνη θα καλύπτει την Ελλάδα για λίγες ακόμα ημέρες. «Η κορύφωση είναι σήμερα και αύριο» είπε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «προς το τέλος της εβδομάδας θα είμαστε πολύ καλύτερα».
«Το θέμα είναι να προσαρμοστούμε στο φαινόμενο» τόνισε, και στη συνέχεια είπε: «Tο να έχω στο σπίτι συσκευή απολύμανσης του αέρα θα είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, που μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα».
Ο Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σημείωσε πως «από την Κυριακή οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται από 80 – 120 µg/m³, όταν το θεσμοθετημένο όριο είναι στα 50 µg/m³ και η νέα πρόταση που θα υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα είναι στα 45µg/m³. Αρα μιλάμε για τρεις φορές πάνω». Σύμφωνα με τον διευθυντή, δύο πράγματα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν: πρώτον, πόση σκόνη βγαίνει στην ατμόσφαιρα και μεταφέρεται και δεύτερον, πόση σκόνη φθάνει στο έδαφος, γιατί εν τέλει αυτό έχει σημασία για την υγεία του ανθρώπου.
Ο Ανδρέας Καζαντζίδης, πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο πως «κάθε άνοιξη, ειδικά από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο έχουμε επεισόδια “εισβολής” αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται αρκετά γρήγορα. Η συχνότητα και το πώς θα εξελιχθεί η φετινή άνοιξη είναι κάτι το οποίο κι εμείς το αναμένουμε. Η σκόνη από την Αφρική και κατ’ επέκταση τα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».
Η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε πως «η αυξημένη θερμοκρασία επιτείνει περισσότερο το φαινόμενο». Το μείγμα στον αέρα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ευρώπη δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, από την Τετάρτη θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τη σκόνη. Οι θερμοκρασίες θα είναι πιο υψηλές από την εποχή στους 24-26°C τουλάχιστον έως και τις 10 Απριλίου. Οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό των μετακινήσεων τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και τη χρήση μάσκας ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.
Καιρός: Κατακαλόκαιρο την Πρωταπριλιά – Οι 8 περιοχές που χτύπησαν κόκκινο
Ο καιρός έκανε «ποδαρικό» με υψηλές θερμοκρασίες και συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης με το σκηνικό να μένει ίδιο μάλιστα και για τις επόμενες δύο ημέρες σύμφωνα με το meteo.gr.
Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης σήμερα και αύριο.
Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Λιβαδειά με 31 βαθμούς Κελσίου ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι την Κυριακή 31/3 ο αριθμός των μετεωρολογικών σταθμών που κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, ήταν 148.
Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη και ο άνεμος σε συνδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως αύριο, να φτάνουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά ηπειρωτικά.
Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά σαχαριανής σκόνης προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Καιρός: Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης μέχρι και τα τέλη Μαΐου
Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τον καθηγητή – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης.
Όπως εξηγεί, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».
Σχετικά με την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».
«Η τιμή αυτή», όπως προσέθεσε, «είναι αρκετά σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το όριο των 50μg/m³ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε πάνω από 35 φορές το έτος». «Ουσιαστικά», συνέχισε, «ήταν ένα από τα σημαντικά επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, το οποίο όμως δεν είναι δεν είναι ακραίο», αφού, όπως επαναλαμβάνει, «κατά την διάρκεια της άνοιξης έχουμε εισβολή αφρικανικής σκόνης».
«Άλλωστε», όπως τόνισε ο καθηγητής, «όσο πιο κοντά στην Αφρική βρίσκεται μία περιοχή, τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη, για αυτό ακριβώς και το νησί της Κρήτης αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω των υψηλών τιμών συγκέντρωσης σκόνης».
Μιλώντας για τις συγκεντρώσεις σωματιδίων ανέφερε πως «το χαρακτηριστικό που έχουμε είναι ότι τα περισσότερα δεν είναι στο έδαφος, αλλά κάποια χιλιόμετρα υψηλότερα, διότι ταξιδεύουν λίγο πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα, αφού έρχονται από μακριά».
Επικαλούμενος δορυφορική εικόνα, είπε ότι «βλέπουμε το στρώμα της σκόνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και στο έδαφος, αφού σε αυτό φθάνει μόνο ένα ποσοστό, το οποίο ούτως ή άλλως το βλέπουμε και το καταλαβαίνουμε στην ορατότητα». Όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια της σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «ότι είναι μεγάλα και όχι μικρά σαν αυτά της ρύπανσης που έχουμε την χειμερινή περίοδο, όπως για παράδειγμα από την καύση των τζακιών».
«Άρα λοιπόν», συνέχισε, «στο δικό μας το δίκτυο που δείχνει τις τιμές των μικρών σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο, παραδόξως δεν φαινόταν κάτι, ενώ στην πραγματικότητα στα μεγάλα σωματίδια είχαμε πολύ υψηλές τιμές».
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι «τα αιωρούμενα σωματίδια γενικά είναι ίσως το πιο δύσκολο για εμάς φαινόμενο και ο πιο δύσκολος παράγοντας, όταν θέλει κάποιος να δει το ρόλο της ατμοσφαιρικής επιστήμης, είτε μιλώντας για την πρόγνωση του καιρού την επόμενη μέρα, είτε μιλώντας ακόμα και για την κλιματική αλλαγή… Τα σωματίδια κινούνται όλα προς τα δυτικά και υπάρχουν πολλές εργασίες που δείχνουν το πόσο επηρεάζουν την γονιμότητα στα εδάφη του Αμαζονίου που είναι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
«Είναι ένα φαινόμενο», υπογράμμισε, «το οποίο ξεπερνάει τα όρια ενός κράτους, έχοντας προφανώς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων». Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης ανέφερε ότι «τα αιρούμενα σωματίδια έχουν και ένα ακόμη χαρακτηριστικό, δηλαδή επηρεάζουν πάρα πολύ και την νέφωση» συμπληρώνοντας ότι: «Συγκεκριμένα, από τα πόσα σωματίδια υπάρχουν στην ατμόσφαιρα εξαρτάται το τι θα γίνει με τα σύννεφα. Ως γνωστόν τα σύννεφα δεν έχουν καθαρό νερό, άλλα άλατα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι διαλυμένα αιωρούμενα σωματίδια. Αν δεν υπήρχαν αιωρούμενα σωματίδια δεν θα υπήρχαν σύννεφα στην ατμόσφαιρα, εκτός από αυτά που είναι πολύ ψηλά, εκεί δηλαδή που πετούν τα αεροπλάνα και τα οποία είναι λεπτά.
Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό, το πόσα σωματίδια υπάρχουν, τι σωματίδια είναι αυτά και προς τα πού κινούνται.
Έτσι λοιπόν, ο ρόλος τους όπως τα βλέπουμε, αλλά και ο ρόλος τους με το πώς αλληλεπιδρούν με το νερό στην ατμόσφαιρα, είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες που ξέρουμε λιγότερο αυτή τη στιγμή, σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται η ατμόσφαιρα και τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια».
Στο μεταξύ, απαντώντας ο Ανδρέας Καζαντζίδης σε ερώτηση, σχετικά με την ρύπανση στην ατμόσφαιρα της Πάτρας κατά την χειμερινή περίοδο από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, κυρίως λόγω της καύσης τζακιών, είπε ότι «ήταν μία καλή χρονιά, γιατί βοήθησαν οι μετεωρολογικές συνθήκες» και προσέθεσε: «Από την στιγμή που τις βραδινές ώρες δεν είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο τα τζάκια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερες οι εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματίδιων.
Δηλαδή ήταν ένας ήπιος χειμώνας και ως εκ τούτου ήταν ήπιες και οι συνθήκες της ρύπανσης».
Ειδήσεις σήμερα
Έλεγχοι ΕΛΑΣ: 928 συλλήψεις και 17.620 παραβάσεις ΚΟΚ το τελευταίο τριήμερο
Κολωνός: Κανένα ελαφρυντικό στον Μίχο, πάει για ισόβια – Τι αποφασίστηκε για τη μητέρα
Επιστολική ψήφος: Το νέο βίντεο του υπουργείου για τις ευρωεκλογές