Εκεί σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ ο καύσωνας θα φτάσει τους 43 βαθμούς μετατρέπονται και πάλι την χώρα σε καμίνι.
Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ
Α. Από σήμερα Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια καθώς οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.
Β. Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.
Από την Πέμπτη έως τουλάχιστον και την Κυριακή (23-7-2023) νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Πιο αναλυτικά:
1. Σήμερα Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
2. Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως και την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου
γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
3. Την Πέμπτη (20-7-2023) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Καύσωνας-Αρναούτογλου: Έξι μέρες με πάνω από 41 βαθμούς
O Σάκης Αρναούτογλου εκτιμά ότι θα ξεπεράσουμε τα 40αρια για τουλάχιστον έξι ημέρες. Στο μετεώγραμμα που ανήρτησε το μεσημέρι της Κυριακής, η άνοδος των θερμοκρασιών θα ξεκινήσει από την Τετάρτη με 39 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και θα ξεπεράσουν τους 41.
Καύσωνας Κλέων: Νέο κύμα ζέστης από την Πέμπτη με 43άρια – Η πρόβλεψη Κολυδά
Οι θερμές μάζες που κάνουν την Ελλάδα να θυμίζει Σαχάρα -παρά την μικρή κάμψη των θερμοκρασιών- επανέρχονται δυναμικά από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 43 βαθμούς.
Αναλυτικότερα, όπως είπε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, παρόλο από σήμερα (16/7) αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ο υδράργυρος θα παραμείνει στο «κόκκινο» την επόμενη εβδομάδα.
Θοδωρής Κολυδάς: Ο υδράργυρος θα πάρει την ανιούσα
Μάλιστα μας προϊδέασε για ένα νέο κύμα καύσωνα που θα κάνει την εμφάνισή του από την Πέμπτη αφού ο υδράργυρος θα «πιάσει» και πάλι τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Εξάλλου, όπως εξήγησε ο Θοδωρής Κολυδάς, εκείνο που «σώζει» τις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής -όπου καταγράφηκαν σήμερα χαμηλότερες θερμοκρασίες- είναι η θαλάσσια αύρα που ρίχνει τον υδράργυρο πιο χαμηλά.
Στον παρακάτω χάρτη οι περιοχές όπου η θερμοκρασία αναμένεται να χτυπήσει ξανά…. κόκκινο:
Καύσωνας: Γιατί «καίγεται» ο πλανήτης
Κλέων, Κέρβερος, Χάροντας: Ονόματα που πλέον φέρνουν τρόμο αλλά μας έγιναν οικεία μέσα σε λίγα 24ωρα καθώς οι θερμοκρασίες από τους αλλεπάλληλους καύσωνες που σαρώνουν την Νότια Ευρώπη είναι πρωτόγνωρες και απειλητικές, με τις προβλέψεις να μιλούν για συνθήκες ακραίας ζέστης σε όλη τη Μεσόγειο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.
Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο φέρνουν στον πλανήτη άλλο ένα καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, απειλούν ανθρώπινες ζωές, ζώα και καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα αδειάζουν τους υδροφόρους ορίζοντες, πιέζουν τις υποδομές ενέργειας και μεταφορών και εγκυμονούν καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις λόγω των υδρατμών που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα.
Την ίδια στιγμή ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και στους ωκεανούς, με τους θαλάσσιους καύσωνες να προκαλούν καταστροφές στην υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και στην αλιεία.
Τα θερμόμετρα παγκοσμίως σπάνε καθημερινά τα ρεκόρ ήδη από τον Ιούνιο – ακόμα και στη Βρετανία – απειλώντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων από την Κίνα μέχρι το Τέξας.
Ο υδράργυρος ξεπερνά συχνά το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και την Τουρκία, ενώ ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται και στη νότια Γερμανία και τις Άλπεις, μειώνοντας τα επίπεδα νερού στον Ρήνο. Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος της θερμοκρασίας στην Τσεχία, με την Πράγα να ξεπερνά, σύμφωνα με το BBC Weather, τους 36 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που ο μέσος όρος Ιουλίου είναι 24 βαθμοί.
Καύσωνας στον ευρωπαϊκό Νότο
Στην Ισπανία, η οποία πλήττεται εδώ και μέρες σε θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου, καταγράφει και νυχτερινά ρεκόρ με πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου. Οι προβλέψεις δίνουν συνεχή 43άρια για τη χώρα, ιδιαίτερα στα νότια.
Σοκαριστική ήταν η δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel και έδειξε θερμοκρασία εδάφους μέχρι και 60 βαθμούς στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα, την περασμένη Τρίτη.
Βέβαια και η Ελλάδα δεν πάει πίσω, καθώς κατέγραψε τη μέγιστη θερμοκρασία εδάφους των 55 βαθμών Κελσίου στον κάμπο της Θεσσαλίας, την περασμένη Πέμπτη.
Η Ιταλία, μετά τον «Κέρβερο» υποδέχεται τον καύσωνα «Χάρο» που φέρνει θερμοκρασίες άνω των 48 βαθμών Κελσίου στην Σαρδηνία και τη Σικελία.
Η θερμοκρασία των 48,8 βαθμών Κελσίου δεν είναι πρωτόγνωρη για την Σικελία, καθώς έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2021 στις Συρακούσες, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Φέτος, προβλέπεται να καταρριφθεί και αυτό.
Ήδη έχει εκδοθεί προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Μπολόνια και της Φλωρεντίας, καθώς αρκετοί πολίτες αλλά και τουρίστες έχουν ήδη καταρρεύσει λόγω θερμοπληξίας.
Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού στη Μεσόγειο δε μένει ανεπηρέαστη: Θα είναι «εξαιρετικά υψηλή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», με κάποιες φορές να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, λένε οι ειδικοί.
Καύσωνας: Καταρρίπτονται τα ρεκόρ
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus και τις αμερικανικές NASA και NOAA.
Στη συνέχεια η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν επίσης η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).
Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, η ζέστη είναι ένα από τα φονικότερα μετεωρολογικά φαινόμενα. Πέρυσι, μόνο στην Ευρώπη πέθαναν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι λόγω της ακραίας ζέστης, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον καύσωνα και τον καιρό
Ειδήσεις σήμερα
Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα – Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα
Πανελλαδικές 2023: Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού
Τραγωδία στο Καβούρι: 6χρονο αγοράκι ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα
Καύσωνας Κλέων: Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι