Δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι έλαβαν περί τα τέλη του 2020 στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet ειδοποιήσεις με τις οποίες εκλήθησαν να πληρώσουν εκ των υστέρων φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, πρόστιμα και προσαυξήσεις για ποσά εισοδημάτων τα οποία θα έπρεπε κανονικά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των φορολογικών Αρχών, να είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν για το έτος 2014. Τα εισοδήματα αυτά εμφανίζονταν στα ειδοποιητήρια ως αποκτηθέντα στο εξωτερικό και προερχόμενα από τόκους ή και μερίσματα.
Τροποποιητικές
Τα ειδοποιητήρια που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν τη μορφή «πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου» για το φορολογικό έτος 2014, δηλαδή ήταν ουσιαστικά νέα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία εκδόθηκαν από τις αρμόδιες ΔΟΥ κατόπιν εκκαθάρισης «τροποποιητικών» δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τις οποίες «υπέβαλαν» ηλεκτρονικά οι ελεγκτές των συγκεκριμένων ΔΟΥ για λογαριασμό των φορολογουμένων! Στις «τροποποιητικές» αυτές εκπρόθεσμες δηλώσεις περιλαμβάνονταν ως πρόσθετα ποσά φορολογητέων εισοδημάτων τα συγκεκριμένα ποσά τόκων και μερισμάτων, για τα οποία, βάσει των όσων ισχυρίστηκαν οι εν λόγω υπάλληλοι, είχε ληφθεί πληροφόρηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με τις φορολογικές διοικήσεις των συγκεκριμένων χωρών του εξωτερικού. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν έκπληκτοι πολλοί φορολογούμενοι, τα «εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης» που τους καταλόγισαν οι ελεγκτές ουδέποτε αποκτήθηκαν, καθώς δεν είχαν καμία επενδυτική δραστηριότητα σε τράπεζες ή χρηματιστήρια του εξωτερικού και, ως εκ τούτου, επιβαρύνθηκαν αδίκως με φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα για ανύπαρκτα εισοδήματα.
Σοκ…
Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι κι αυτή ενός συνταξιούχου συμπολίτη μας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Νίκαια. Ο εν λόγω φορολογούμενος έλαβε τον Δεκέμβριο του 2020 ένα «εκκαθαριστικό» για «τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2014», την οποία υπέβαλε η ίδια αρμόδια ΔΟΥ! Με το «εκκαθαριστικό» αυτό που εξέδωσε η αρμόδια ΔΟΥ, η σύζυγος του συγκεκριμένου συνταξιούχου, η οποία είναι μια απλή νοικοκυρά και η οποία ουδέποτε επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ούτε είχε ποτέ εξ αποστάσεως οποιαδήποτε συναλλαγή με τράπεζα ή άλλον χρηματοπιστωτικό οργανισμό της χώρας αυτής, εμφανιζόταν να έχει αποκτήσει… εισόδημα ύψους 10.623,51 ευρώ από μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης, το οποίο η αρμόδια ΔΟΥ πρόσθεσε στον κωδικό 296 του Ε1 της «τροποποιητικής δήλωσης» που υπέβαλε η ίδια! Η ΔΟΥ προχώρησε αυτόματα και στην εκκαθάριση της συγκεκριμένης «τροποποιητικής δήλωσης» επιβάλλοντας επί του ποσού των 10.623,51 ευρώ φόρο 10% και καταλογίζοντας στη γυναίκα επιπλέον οφειλή ύψους 1.062,35 ευρώ!
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Με λίγα λόγια, μια απλή νοικοκυρά εκλήθη περί τα τέλη του 2020 να πληρώσει επιπλέον «χαράτσι» 1.062,35 ευρώ για ανύπαρκτο εισόδημα «αλλοδαπής προέλευσης» ύψους 10.623,51 ευρώ που της «χρέωσε» η ΔΟΥ! Ο καταλογισμός έγινε από τη ΔΟΥ βάσει στοιχείων τα οποία έλαβε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης και Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ! Η πληροφόρηση εστάλη στη ΔΟΥ με τη μορφή αρχείου excel στο οποίο περιλαμβάνονταν δεδομένα για τόκους και μερίσματα που φέρονται να έχουν λάβει φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας σε χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που φέρονται να τηρούν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ κατά το φορολογικό έτος 2014. Στο ίδιο αρχείο περιλαμβάνεται, για κάθε εγγραφή ποσού, και μια αντίστοιχη παραπομπή για τον κωδικό αριθμό της φορολογικής δήλωσης που πρέπει αυτό να είχε αναγραφεί. Η γυναίκα βρέθηκε ξαφνικά -από το πουθενά- να κατηγορείται ότι δεν δήλωσε εισοδήματα που απέκτησε στο εξωτερικό!
Μετέφρασαν τη ρύθμιση ως αποδοχή του χρέους
Μετά το πρώτο σοκ που υπέστη ο συνταξιούχος σύζυγός της όταν έλαβε το… «μπουγιουρντί» από την αρμόδια ΔΟΥ, αποφάσισε να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή μέσα στην προθεσμία την οποία ορίζει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013). Η προσφυγή υπεβλήθη στις 11 Φεβρουαρίου 2021, αλλά η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών την απέρριψε, επικαλούμενη απλά τις ισχύουσες διατάξεις για τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, για τα οποία λαμβάνεται ηλεκτρονική πληροφόρηση από τις αντίστοιχες φορολογικές Αρχές των χωρών του εξωτερικού, στο πλαίσιο της διαδικασίας της «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών» με τις ξένες φορολογικές διοικήσεις. Ο συνταξιούχος και η σύζυγός του προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι εκπρόσωποι της αρμόδιας ΔΟΥ δεν παρουσίασαν κανένα επιπλέον στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το ποσό των 10.623,51 ευρώ που καταλόγισαν στη νοικοκυρά είναι πραγματικό εισόδημα αποκτηθέν στις ΗΠΑ. Αρκέστηκαν στα στοιχεία του αρχείου excel που παρέλαβαν από τη φορολογική διοίκηση των ΗΠΑ!
Παραλογισμός…
Εν τω μεταξύ, όμως, επί του ποσού του αρχικώς καταλογισθέντος φόρου υπολογίστηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις 5 ετών. Τα ποσά αυτά ανέρχονται σε περίπου 600 ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος της οφειλής να έχει εκτιναχθεί πλέον στα 1.638 ευρώ. Προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, ο συνταξιούχος σύζυγος της… κατηγορουμένης από τη ΔΥΟ ως «φοροφυγά» αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού των 1.638 ευρώ. Το ποσό ρυθμίστηκε σε 24 μηνιαίες δόσεις των 70 ευρώ περίπου εκάστη. Ηδη μάλιστα ο φορολογούμενος έχει καταβάλει τις 2 πρώτες δόσεις. Η εξέλιξη αυτή όμως χρησιμοποιήθηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΟΥ ως «επιχείρημα» για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι το χρέος αναγνωρίστηκε ως οφειλόμενο και πληρωτέο, οπότε δεν μπορεί πλέον να διαγραφεί!