Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για έναν 46χρονο ξυλουργό έναν 56χρονο πρώην λιμενικό και έναν 37χρονο αρτοποιό ο οποίος φιλοξενούσε στο χώρο του τα αρχαία αντικείμενα. Αντιθέτως ελεύθερος αφέθηκε ο 72χρονος συνταξιούχος αρχειοφύλακας, ο οποίος είχε το ρόλο εκτιμητή καθώς και ο 69χρονος Ιταλός, ο 46χρονος κτηνοτρόφος και 27χρονος διερμηνέας. Και οι 7 αντιμετώπισαν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Στη διάθεση των ανακριτικών αρχών έθεσαν εαυτούς δύο ακόμα άτομα 43 και 72 ετών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου και πρόκειται να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.
Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ομολόγησαν τη συμμετοχή τους αυτήν όχι όμως στο βαθμό που τους αποδίδεται. Ο μόνος που αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή ήταν ο 69χρονος Ιταλός.
Έξω από το δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες συγγενείς των συλληφθέντων, οι οποίοι αντέδρασαν στο άκουσμα της προφυλάκισης των τριών.
Αρχαιοκαπηλεία στο Ηράκλειο: «Πιθανόν από το 1.400 π.Χ. τα αρχαία», λέει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην αξία των αρχαίων που βρέθηκαν και τόνισε ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο εκτιμά ότι είναι πιθανόν να προέρχονται, τα περισσότερα εξ’ αυτών τουλάχιστον, από λαθρανασκαφές τις ευρύτερης περιοχής του Αγ. Μύρωνα, στο δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείοιυ.
Πρέβεζα: Επιχείρηση για την ανάσυρση άνδρα που έπεσε σε ξερό πηγάδι
«Υπάρχει περίπτωση να είναι – κάποια τουλάχιστον από αυτά – από την ευρύτερη περιοχή, στην οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα. Από τον Άγιο Μύρωνα, από το δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου πιθανόν, χωρίς να μπορώ να αποκλείσω να είναι κάποια και από τη Μεσαρά. Είναι η προσωπική μου εκτίμηση με βάση κάποιες από τις φωτογραφίες» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Οι λάρνακες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι προέρχονται – διότι τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στην ίδια εποχή – από υστερομινωικό νεκροταφείο και χρονικά τοποθετούνται γύρω στο 1.400 – 1.330 πΧ. Είναι τα νεκροταφεία των λαξευτών συνήθως μικρών θολωτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου που περιλαμβάνουν λάρνακες και τέτοιου είδους κτερίσματα».
Όπως εξήγησε η ίδια: «Το πρώτο μέλημα της Υπηρεσίας είναι να καταγράψει τα αντικείμενα, να κάνει την προκαταρκτική τεκμηρίωση, την οποία χρειάζονται και οι Αρχές για τις περαιτέρω διαδικασίες τους. Η προέλευσή τους θα προκύψει από την αναλυτικότερη μελέτη τους, που θα γίνει όταν αυτά μεταφερθούν στον δικό μας χώρο. Η υπηρεσία θα επιχειρήσει στην συνέχεια, μέσα από τα αρχεία, να κάνει συσχετισμό τους με προηγούμενες υποθέσεις λαθρανασκαφών, γιατί η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι δεν προέρχονται από πρόσφατες λαθραίες εργασίες – δεν θέλω καν να τις χαρακτηρίζω λαθρανασκαφές γιατί είναι πάντα καταστροφές».
Μάλιστα, η κ. Συθιακάκη εκτιμά πως τα ευρήματα, οι επτά λάρνακες και τα 88 αγγεία, πρέπει να ήταν αποθηκευμένα επί μακρό χρονικό διάστημα. «Και συνήθως έτσι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην διασυνδέονται τα ευρήματα με γνωστές υποθέσεις λαθρανασκαφών που έχουν εντοπιστεί και καταγγελθεί» σημειώνει.
Τέλος, εκτιμά ότι «λόγω του όγκου του υλικού δεν είναι απίθανο να προέρχονται από διαφορετικές λαθρανασκαφές, αλλά θα πρέπει να το μελετήσουν οι συνάδελφοι που εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη περίοδο. Έχουμε την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους με υψηλού επιπέδου κατάρτιση στην περίοδο αυτή, οι οποίοι έχουν συνδράμει στην ταυτοποίηση και άλλων αρχαιοτήτων από συλλογές του εξωτερικού που έχουν επαναπατριστεί».
Ειδήσεις σήμερα
ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% πέτυχε η ελληνική οικονομία το 2022
Ιταλία: Έφοδος σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων – Εντοπίστηκαν 850 κιλά κοκαΐνης
Υπόθεση Γεωργούλη: Παραλήρημα χυδαιότητας από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ